Magnifico ima izdelan slog, čeprav na prvi pogled deluje kot človek, ki mu je povsem vseeno, kaj si o njem mislijo drugi. Foto:
Magnifico ima izdelan slog, čeprav na prvi pogled deluje kot človek, ki mu je povsem vseeno, kaj si o njem mislijo drugi. Foto:

Magnifico alias Robert Pešut je svoje prve glasbene izkušnje nabiral v skupini Uredu. Soloprvenec Od srca do srca je postregel z uspešnico 24.000 poljubov, pod vplivom in s pomočjo svoje žene pa je zaplul tudi v etnovode s pesmijo Zeleni Jure. Družbenokritičen album Čefur je bil protest proti nestrpnosti in šovinizmu.

Leta 1997 je posnel glasbo za film Stereotip, v katerem se je preizkusil tudi kot igralec. Ena njegovih največjih uspešnic je pesem Silvija, ki jo je predstavil na izboru za pesem Evrovizije. V tem času se je lotil še enega tabuja, homoseksualnosti. Magnifico je peder je odmevalo z radijskih postaj in iz klubskih zvočnikov. Na Evrovizijo se je Magnifico vrnil leta 2002 kot avtor in producent pesmi Lahko ti podarim samo ljubezen, ki jo je izvajal razvpiti trio Sestre.

Od mehiškega in balkanskega melosa
Slavo prek naših meja je požel s svojima zadnjima izdelkoma. Če njegovega petja ne bi mogli opisovati s presežki, lahko vsekakor pohvalimo celotni paket. Magnifico je vedel, kaj želi poslušalstvo, v zadnjih letih vse bolj naklonjeno svetovnim ritmom, podkrepljenim z urbanimi glasbenimi prizvoki. Tako album Export Import kot Grande finale sta mešanica različnih glasbenih žanrov, od popevke, elektronike do mehiškega in balkanskega melosa, s katerim je kraljeval na številnih lestvicah po Evropi. Njegov nastop je izstopal v množici koncertov na lanskem Womexu, svetovni razstavi etnoglasbene industrije. Poleg glasbenega nastopa prepriča celotna podoba "Balkan boya".

Poleti je Magnifico razprodal ljubljanske Križanke, podoben scenarij se zna zgoditi v Cvetličarni. Magnificovi ljubljanski koncerti so namreč vedno nekaj posebnega. Domače občinstvo in okolje očitno naredita svoje.

24.000 poljubov In ko enkrat bom umrl Emanuelle Pastirče mlado Giv mi mani Hir aj kam hir aj go