Tarja Turunen se je v Sloveniji zadnjič mudila na Rock Otočcu leta 2010. Foto: MMC RTV SLO
Tarja Turunen se je v Sloveniji zadnjič mudila na Rock Otočcu leta 2010. Foto: MMC RTV SLO
Nightwish
Nightwish se bo v Sloveniji drugič predstavil s svojo novo pevko Anette. Foto: EPA
Derrick Green, Sepultura
Sepultura prihaja s svojim novim pevcem Derrickom Greenom. Foto: EPA
Amon Amarth
Že novembra prihajajo švedski Amon Amarth. Foto: EPA
HammerFall
'Veseli december' bodo popestrili HammerFall. Foto: EPA

Slovenske odre bodo prvi najprej zavzeli mogočni Amon Amarth. V podporo najnovejšemu albumu, Surtur rising, se bodo 15. novembra ustavili v ljubljanski Cvetličarni.

Skupino že dolga leta sestavlja nespremenjena in legendarna zasedba ali, kot jim nekateri pravijo, zadnji Vikingi na zemlji: Johan Hegg (vokal), Johan Söderberg (kitara), Olavi Mikkonen (kitara), Ted Lundström (baskitara) in Fredrik Andersson (bobni). "Njihovi nastopi veljajo za enkratno doživetje, živi spektakel, tako glasbeno kot vizualno, saj z nordijsko obarvanimi kulisami pričarajo obdobje Vikingov in nordijskih bogov," trdijo organizatorji.

Kot posebni gosti na turneji bosta nastopili tudi dve svetovno znani ekstremni metalskupini - grška black metal skupina Septic Flesh, ki je aprila 2011 izdala album z naslovom The Great Mass, in skupina As i lay dying, ki velja za ene izmed začetnikov ameriškega metalcora.

'Veseli december' se bo začel s HammerFall
3. decembra se bodo v centru urbane kulture Kinu Šiška ustavili švedski metalvelikani HammerFall, ki so prvega julija 2011 najavili težko pričakovano vrnitev na evropske odre. Na turneji European Outbreak 2011 promovirajo svojo zadnjo ploščo, izdano 20. maja letos. Plošča Infected je njihova osma plošča in prva, ki jo je produciral legendarni James Michael. Album je postal takojšna uspešnica in se v prvih tednih zavrtel na drugo mesto švedske in deveto mesto nemške glasbene prodajne lestvice.

Skupina je v 18 letih skupnega ustvarjanja doživela kar nekaj zamenjav članov, ki pa so se zadnja leta ustalili in očitno našli pravo formulo, saj so največje uspehe doživeli prav v zdajšnji postavi: Joacim Cans (glavni vokal), Oscar Dronjak (ritem kitara in vokal), Pontus Norgren (kitara in vokal), Fredrik Larsson (baskitara in vokal) in Anders Johansson (bobni).

Za vse, ki se bodo udeležili dogodka 3. decembra v Ljubljani, je kitarist Oscar Dronjak izjavil, da imajo nekaj skritih asov v rokavu ter da lahko vsi pričakujejo Hammerfall v njihovi najboljši luči in nepozaben koncert.

Vrnitev Sepulture ...
13. decembra v okviru turneje Thrashfest Classic Tour 2011 v ljubljanski Kino Šiška prihajajo legendarne skupine, ki poleg Metallice in Megadeth tvorijo sam svetovni vrh thrashmetala. Sepultura, Exodus, Destruction in Heathen bodo prvič in zadnjič izvajali le pesmi z najbolj kultnih albumov, s katerimi so zasloveli.

Sepultura bo izvajala pesmi z albumov Beneath The Remains, Arise in Chaos A.D. Exodus bodo izvajali le pesmi z albumov Bonded By Blood, Pleasure Of The Flesh in Fabulous Disaster. Destruction bodo preigravali pesmi z albumov Sentence Of Death in Infernal Overkill. Heaten pa bodo izvajali le pesmi z albumov Breaking The Silence in Victims of Deception. Kot dodatna predskupina bodo nastopili tudi Mortal Sin.

Ledena kraljica tretjič v samostojni vlogi pri nas
V Slovenijo pa se po nastopu na Rock Otočcu 2010 in Križankah 2009 vrača finska zvezda Tarja Turunen, bolj znana kot nekdanja pevka skupine Nightwish. V Kinu Šiška bo nastopila 22. januarja prihodnje leto.
Turunenova se je za samostojno glasbeno pot odločila leta 2005, ko je zapustila uspešno skupino Nightwish. Zaradi velike baze oboževalcev se vedno znova rada vrača v Slovenijo, kjer se bo na začetku leta 2012 v okviru svetovne turneje What Lies Beneath World Tour predstavila z zadnjim, tretjim, albumom What Lies Beneath.

Turunenova je oboževalce prepričala že s svojim drugim albumom My Winter Storm, ki je dosegel zlato naklado. Na novem albumu Tarja na poseben način združuje klasične operne elemente z metalprvinami. Ker je sodelovala pri pisanju vsaki pesmi z albuma, je celotni album po njenem mnenju še bolj oseben od prejšnjega in še bolj tehnično izpiljen.
Nedvomno pa bo v svoj repertoar vključila tudi kakšno izmed velikih uspešnic skupine Nightwish. Ti v spremenjeni postavi tudi prihajajo v Slovenijo. Kot smo že poročali, se bodo pri nas ustavili 8. maja 2011.