Sarajevo je bilo oblegano 1.425 dni. Foto: Reuters
Sarajevo je bilo oblegano 1.425 dni. Foto: Reuters

Obleganje Sarajeva se je dejansko začelo že 5. aprila 1992, ko je vojska bosanskih Srbov zavzela sarajevsko mednarodno letališče v naselju Ilidža, a 6. aprila 1992 so vodilne države sveta priznale neodvisnost Bosne in Hercegovine, s čimer pa se je uradno začelo obleganje Sarajeva in s tem krvava vojna.

Obleganje je trajalo kar 1.425 dni, kar je najdaljše obleganje kakšnega mesta v sodobni zgodovini in je po uradnih podatkih zahtevalo življenja 11.541 prebivalcev Sarajeva, od tega 1.601 otroka, ranjenih pa je bilo najmanj 50.000 ljudi.

Ljubljenemu Sarajevu so domači glasbeniki posvetili mnogo pesmi, ki opevajo njegovo lepoto in gostoljubnost njegovih prebivalcev, posvetili pa so se mu tudi tujci - legendarna irska skupina U2 je skupaj z velikim Lucianom Pavarottijem mestu posvetila pesem Miss Sarajevo, po koncu vojne pa so tam priredili tudi koncert. Pesem Sarajevo, ljubavi moja pevca Kemala Montena se je znašla tudi v filmu Grbavica, tako rekoč noben intervju z najbolj priljubljenim bosanskim pevcem Dinom Merliom ne mine brez omembe Sarajeva, njegove velike ljubezni, ki jo neštetokrat opeva tudi v svojih pesmih.

Nekaj pesmi, posvečenih Sarajevu, smo zbrali tudi v priloženih videoposnetkih!

KEMAL MONTENO - Sarajevo, ljubavi moja

DINO MERLIN - Sarajevo

DINO MERLIN - Jel' Sarajevo gdje je nekad bilo

HALID BEŠLIĆ - Sarajevo, grade moj

DIVLJE JAGODE - Sarajevo, ti i ja

NEDA UKRADEN - Sarajevo

EKATERINA VELIKA - Sarajevo

U2 - Miss Sarajevo