Pevec skupine R.E.M. Michael Stipe. Foto: EPA
Pevec skupine R.E.M. Michael Stipe. Foto: EPA

"Oboževalcem in prijateljem sporočamo: Kot R.E.M. in kot dolgoletni prijatelji in zarotniki smo se odločili prenehati biti skupina. Odhajamo z občutkom hvaležnosti, dokončnosti in osuplosti nad vsem, kar smo dosegli. Vsakomur, ki se ga je naša glasba kdaj dotaknila, se najgloblje zahvaljujemo za poslušanje." R.E.M.

To je sporočilo, ki je 21. septembra 2011 pričakalo in presenetilo obiskovalce spletne strani skupine. Tam je vsak izmed članov ene najvidnejših zasedb alternativnega rocka zadnjih treh desetletij zapisal svoje misli ob koncu njihove skupne poti.

Najvidnejši član zasedbe R.E.M., pevec Michael Stipe, je zapisal: "Neki modrec je nekoč dejal: 'najpomembneje pri obiskovanju zabav je vedeti, kdaj je čas, da odideš'. Skupaj smo zgradili nekaj izjemnega. Naredili smo to. In zdaj bomo to pustili za seboj. Upamo, da se naši oboževalci zavedajo, da odločitev ni bila lahka, a vse stvari se morajo končati in to smo želeli storiti na pravi način, na svoj način. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pomagali biti R.E.M. teh 31 let, najgloblje se zahvaljujemo tistim, ki so nam dovolili, da to počnemo. Bilo je čudovito."

Skupino R.E.M. so v mestu Athens v ameriški zvezni državi Georgia leta 1980 ustanoviti pevec Michael Stipe, kitarist Peter Buck, basist Mike Mills in bobnar Bill Berry. Preboj v mainstream je prišel leta 1987 s singlom The One I Love. V zgodnjih 90., ko je alternativni rock (tudi s pomočjo razcveta seattleske "grunge" scene, kateri najvidnejši glasniki so bili Pearl Jam, ki ravno te dni s filmom praznujejo 20 let delovanja) začel uživati komercialni uspeh, so R.E.M. izdali svoja dva najuspešnejša albuma Out of Time (1991) in Automatic for the People (1992), ki sta bila sicer odmik od njihovega zgodnejšega zvoka, h kateremu so se vrnili s ploščo Monster (1994). Leta 1997 je Berry skupino zapustil, preostali trije člani pa so se odločili nadaljevati skupno pot.

R.E.M. so v svoji tri desetletja trajajoči karieri prodali na milijone albumov in vplivali na celotno generacijo glasbenikov. Zadnji album Collapse Into Now so izdali letos.

Nekaj njihovih pesmi poslušajte v priloženih posnetkih.