Postavne mladeniče s pevskim talentom je zbral znan producent Simon Cowel. Il Divo so v trenutku postali slavni po celem svetu, podobno zasedbo pa imamo tudi v Sloveniji, Eroiko. Foto: EPA
Postavne mladeniče s pevskim talentom je zbral znan producent Simon Cowel. Il Divo so v trenutku postali slavni po celem svetu, podobno zasedbo pa imamo tudi v Sloveniji, Eroiko. Foto: EPA
Hayseed Dixie
Hayseed Dixie so zasloveli s countryizvedbo AC/DC, nato pa so svoj repertoar še razširili.
Gregorian
Gregorian so v izvirno vokalno sakralno izvedbo oblekli že številne rok- in popuspešnice.
Global Kryner
Naši severni sosedje pa so si zamislili uspešnice v poskočnih ritmih narodno-zabavne glasbe.
Perpetuum Jazzile
Perpetuum Jazzile navdušujejo s svojimi nastopi. Foto: EPA

Leta 2004 je večnacionalna zasedba v sestavi Carlos Marín, Urs Bühler, David Miller in Sébastien Izambard pod okriljem znanega producenta, še bolj poznanega kot sodnika v britanskem in ameriškem Idolu, Simona Cowella s svojimi, v opero preoblečenimi popskladbami, požela slavo po vsem svetu. In tako je še danes, saj je četverica (med njihovimi priredbami najdemo Unbreak My Heart - Tony Braxton, All by Myself - Celine Dion, Hero - Mariah Carey) od prvega albuma Il Divo leta 2004 do The Promise (2008) prodala 25 milijonov albumov.

Začetniki priredb rocka v klasiko so London Symphony Orcestra
Začetniki na področju izvajanja rokerskih uspešnic v klasični preobleki pa so London Symphony Orcestra. Leta 1977 so že izdali album Classic Rock s klasičnimi priredbami legendarnih rokerjev, kot so Queen, David Bowie in Led Zeppelin. V 90. letih pa so dobili svojo klasično izvedbo še številni drugi, od Pink Floydov, Beatlov, The Who, Rolling Stonesov, Jimija Hendrixa, Deep Purple, Robbieja Williamsa, Stinga do U2.

Finska zasedba Apocalyptica pa je šla še dlje in v klasiko preobleka skupine, ki izvajajo "heavy metal". Izdali so album pripred uspešnic Metallice, ki je v 90. "heavy metal" vpeljala v "mainstram rock". Zaradi uspešnosti albuma pa so Finci repertoar razširili še na zasedbe, kot so Sepultura, Panter in Faith no More. Zasedba je nastopila tudi na Evroviziji v finski prestolnici leta 2007.

Metallica v sakralni vokalni izvedbi, AC/DC v countryju?
Posebej zanimiva pa je nemška zasedba Gregorian pod vodstvom Franka Petersona. Gregorian so v izvirno vokalno sakralno izvedbo oblekli že številne uspešnice, od Nothing Else Matters skupine Metallica, Brothers In Arms Dire Straitsov do uspešnice 80. Voyage Voyage izvajalke Desireless. Desetčlanska zasedba je od začetka 90. let izdala sedem albumov Masters of Chant in pet drugih albumov.

Si predstavljate avstralske rockerje AC/DC v countryrazličici. Za to je poskrbela ameriška zasedba Hayseed Dixie. Leta 2001 so izdali album A Hillbilly Tribute To AC/DC z izključno priredbami skladb avstralskih rokerjev in takoj vzbudili zanimanje javosti. Že naslednje leto pa so z albumom A Hillbilly Tribute To Mountain Love repertoar razširili na rokklasike, kot sta Walk This Way skupine Aerosmith in Queenova Fat Bottomed Girls. Leta 2003 so album namenili priredbam skladb skupine Kiss, priredbi pa sta med drugimi dobili še This Fire Franza Ferdinanda in Holiday skupine Green Day.

V zvrsti countryja (bluegrass) pa je mogoče slišati tudi številne skladbe Metallice. Nad delom zasedbe Iron horse je navdušen tudi sam solo kitarist Metallice Kirk Hammett.

Od roka "brez elektrike" do Proud Mary v narodno-zabavni preobleki
Med izvajalci priredb znanih rokskladb pa velja omeniti tudi ameriško zasedbo Rockapella, ki obstaja že od leta 1986. Kot že ime pove samo, petčlanska zasedba (skozi leta se je seveda spreminjala) iz New Yorka izvaja priredbe rok- in popklasik brez instrumentalne spremljave, torej a capella. Na seznamu njihovih priredb lahko med drugim najdemo Stand by me (Ben E. King), The Lion Sleeps tonight (The Tokens), My Girl (The Temptations), Sweet home Albama (Lynyrd Skynyrd), Eye of the Tiger (Survivor) …

Na željo uporabnika, in ker si to seveda tudi zaslužijo, pa velja omeniti še slovensko zasedbo Perpetuum Jazzile, ki so prav tako poznani po a capella priredbah znanih skladb. Posebej omeniti velja skladbo Africa ameriške skupine Toto iz konca 70. let prejšnjega stoletja. V Sloveniji pa imamo še eno zasedbo, znano po a capella priredbah znanih skladb. Med reprtoarjem okteta Pushluschtae tako lahko najdemo Summer of 69 Bryana Adamsa, We built this city skupine Starship ...

Za konec pa še ena zanimiva zasedba, ki je leta 2004 nastala v sosednji Avstriji. Lahko bi dejali, da so Global Krynerji le odziv na zelo priljubljeno narodno-zabavno glasbo v deželah pod Alpami in tudi drugod. Sicer džezisti so v alpske poskočne ritme preblekli že številne popuspešnice, od Madonnine Like a Virgin, Toxic Britney Spears, Sex Bomb Toma Jonesa, Beatlovo Hej Jude, Proud Mary Tine Turner do Shut up skupine Black Eyed Peas.

Spodaj si lahko ogledate še videe priredb naštetih skupin.

Il Divo - All by myself

Il Divo - Hero
London Symphony Orchestra - Bohemian rhapsody
Deep Purple - London Symphony Orchestra - Smoke on the water
Apocalyptica - Nothing else matters
Apocalyptica - nastop na Evroviziji 2007
Gregorian - Voyage, Voyage
Gregorian - Nothing else matters
Hayseed Dixie - Highway to hell
Hayseed Dixie - Ace of spades
Rockapella - The lion sleeps tonight
Rockapella - Eye of the tiger
Global Kryner - Like a virgin
Global Kryner - Proud Mary
Iron Horse - Fuel
Perpetuum Jazzile - Africa
Pushluschtae - We Built This City