Le redki znajo vsa besedila Kurta Cobaina zapeti na pamet. Foto: MTV
Le redki znajo vsa besedila Kurta Cobaina zapeti na pamet. Foto: MTV

Požvižgujemo si jih med sprehodi, med vožnjo z avtomobilom, na zabavah. Poznamo jih skoraj vsi, a zalomi se pri besedah. Medijski poznavalci trdijo, da obstaja skupni nabor skladb, ki so se usedle v spomin poslušalcev po svetu. Med njimi najdemo uspešnice Nirvane, R.E.M. in celo manj poznanih skupin.


O katerih (najbolj ekstremnih) skladbah je govora, si lahko ogledate spodaj.

Robert Burns - Auld Land Syne
Večini Američanov se niti ne sanja, kaj natančno pojejo vsak na noč pred novim letom. Auld Lang Syne pa je v letih postal sinonim za 31. december. Številni na koncu tako v nedogled ponavljajo prve tri kitice skladbe.

R.E.M. - It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)
Kar pevec razpadlih R.E.M. Michael Stipe zapoje z lahkoto, številnim povzroča velike težave pri dešifriranju besedila. Med drugim to potrjuje tudi prizor iz komedije Tommy Boy (1995), kjer glavna lika filma, ki ju igrata Chris Farley in David Spade, ugotovita, da se komaj prebijeta skozi prvo kitico.

Billy Joel - We Didn't Start the Fire
Lahko bi poslušali uspešnico iz leta 1989 ves teden - neprekinjeno - in še vedno bi imeli težave pri stiskanju številnih besed v petminutno skladbo, kadar bi jo želeli odpeti sami. Večina se tako zadovolji z medlo interpretacijo refrena in s kričanjem besed, kot so Sputnik, Liberace in Communist rock.

Nirvana - Smells Like Teen Spirit
"Amulatto, an albino / a mosquito, my libido."
- Nesmiselno? Čeprav ne velja za najbolj tipično skladbo devetdesetih let prejšnjega stoletja, je nedvomno ena izmed najboljših rock/grunge skladb, ki so bile napisane sploh. A kljub temu raziskave kažejo, da tudi največji Nirvanini oboževalci ne poznajo vseh besed, ki jih je spisal pokojni Kurt Cobain, na pamet.

Več ali manj vse skladbe Radioheadov
Čeprav so skladbe britanskih Radiohead večinoma preslišane na radijskih postajah, to ni nikoli preprečilo skupini, da ne bi razprodali svojih koncertov po vsem svetu in si zgradili sloves ene izmed najbolj kritičnih skupin vseh časov. Kaj bi šele bilo, če bi Tom Yorke malce razločneje izgovarjal besede v skladbah, kot je Lotus Flower ali 15 Step?


Skladbe Siddharte
Pred leti pa se je v oddaji Hri-Bar na svoj šaljiv način poigral z razločnostjo petja Tomija Megliča iz skupine Siddharta imitator in igralec Klemen Slakonja.