Anika in Andraž sta nazadnje skupaj nastopila na Melodijah morja in sonca v revijalnem delu programa. Foto: MMC RTV SLO
Anika in Andraž sta nazadnje skupaj nastopila na Melodijah morja in sonca v revijalnem delu programa. Foto: MMC RTV SLO
Pop Design
Avtorja glasbe in besedila Na božično noč sta Tone Košmrlj in Miran Rudan, Bor Zuljan pa je aranžer in producent. Foto: MMC RTV SLO

Božični duh se v pesmi domačih izvajalcev pravzaprav prikrade vsako leto. Tudi to ni bilo izjema. Na radijske postaje in spletne portale sta med drugim prišla božična izdelka zmagovalke letošnje Slovenske popevke Anike Horvat (Poseben dan) ter romantika in avtorja mnogih ljubezenskih skladb za srce in dušo Andraža Hribarja (Božič je). Z njima smo se pogovarjali o minljivosti današnjih božično uglasbenih voščil.

"Glasba ni več tako spoštovana, kot je bila včasih. Danes delajo takšne skladbe ljudje, ki niso pevci, ampak so vse ostalo," meni Primorka, ki že šest let zapored na božični večer poje v cerkvi. In kaj ji predstavlja božič? "Zelo lep praznik, ki ga rada preživim s tistimi, ki so mi blizu." Ob tem dodaja, da je to čas, ko so vsi vsaj "narejeno prijazni".

Za vse je potreben čas
Skladba Poseben dan je po Anikinih besedah nastala bolj za zabavo. "Včasih je sreča, nikoli ni pravil. Včasih mislim, da sem naredila uspešnico, pa se izkaže, da ni tako," je o ustvarjanju novih skladb spregovorila pevka. "Moja bo še presegla slavo pesmi skupine Pop Design. Ne, ne, šala ... Res pa je, da pesem, da se tako vraste v narod kot Na božično noč, potrebuje čas," trdi Andraž, ki mu božič pomeni predvsem "prijeten družinski praznik".

In tako danes (še vedno) bolj kot Anikini ritmi r'n'b-ja in Andražev "funky-gospel" odmeva skladba, ki v izvirniku sploh ni bila napisana kot praznična. Pesem je v devetdesetih letih priredil božični zborček z znanimi slovenskmi pevci in glasbeniki. "Bili smo ekipa, ki je delala z Matjažem Zupanom. Škoda, da ni več takšnih projektov," je še dodala Anika.

Spodaj si lahko pogledate pesem Na božično noč v izvedbi skupine Pop Design.