Skupina gradi svojo identiteto predvsem na inovativnosti in posebnosti. Foto: Osebni arhiv NAPRAVI MI DETE (NMD)
Skupina gradi svojo identiteto predvsem na inovativnosti in posebnosti. Foto: Osebni arhiv NAPRAVI MI DETE (NMD)
NMD
NAPRAVI MI DETE so preteklo leto večino časa preživeli na odru in odziv občinstva je bil izjemno pozitiven. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- NAPRAVI MI DETE
- Puppetz
- The Vast Blasts
NMD
Sami vidijo STG kot izjemno priložnost za širitev njihove glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
NMD
Skupina je zmes prekaljenih mladih glasbenikov, ki delujejo tudi v drugih glasbenih projektih oz. skupinah. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Inštrumentalna spremljava večinoma izvira iz miniaturnih električnih bobnov in sinta, kjer najdemo brata Lavrin, Jureta in Marka, ter baskitare Marka Širca. Celotno glasbeno "praznovanje" pa se šele začne ob pevskih vložkih ženskega tandema v skupini Eze Liber in Kukle (tudi idejne vodje skupine). Člani skupine niso novinci na domačem glasbenem prizorišču, saj svoj pečat puščajo tudi v zasedbah, kot sta We Can't Sleep At Night in Coma Stereo. Kukla in Eza Liber pa v vlogi didžejk slišita tudi na ime Svemir Mango.

Po izjemno uspešnem koncertnem letu 2012 so se člani skupine odločili za prijavo na Slovenski teden glasbe (STG) in bili tudi sprejeti. "Zdela se nam je zanimiva izkušnja in priložnost," je za MMC pojasnila Kukla. Mednarodna komisija jih je izbrala med 111 prijavljenimi in jim tako povečala možnosti, da v letošnjem letu nastopijo vsaj na enem izmed partnerskih festivalov STG-ja, med katerimi so srbski Exit, madžarski Sziget, hrvaški Terraneo, makedonski Taxirat ter avstrijska Waves Vienna in Springfestival.

Vsi festivali imajo po njihovem mnenju posebno karakteristiko, zaradi katere bi z veseljem nastopili na njihovih odrih. "Exit in trdnjava imata svoj čar, Terraneo 'kul' morski pridih, Waves in Springfestival sta nam neznana in mikavna, Taxirat je v ljubi Makedoniji, Sziget pa slovi kot največji. Kdo jih ne bi obiskal," se je retorično spraševala Kukla.

Z idejno vodjo skupine smo izmenjali nekaj besed pred njihovim nastopom v okviru tekmovalnega dela STG-ja 6. februarja v Menzi pri koritu.


V letu 2012 ste poskrbeli za precej pestro koncertno dogajanje v vaši izvedbi. Kateri nastop se je vam še posebej utrnil v spomin?
Leto 2012 je bilo super, začetek naše poti. Vsak koncert nam je pomemben in v spomin se vtisne vsak po svoje. Zagotovo prvi oz. drugi v Ljubljani na Safariju v Gromki, kjer nas je občinstvo toplo sprejelo. Oni niso vedeli, kaj pričakovati od nas, a tudi mi nismo ničesar pričakovali in dali drug drugemu nepozaben večer. Koncert v KŠ z odličnimi Orchestra of Spheres! Vroča GalaHala na KlashBashu poleti. Koncert na Bledu v Kult Klubu - majhno, a najbolj srčno občinstvo.

Kako se je zgodba NAPRAVI MI DETE pravzaprav začela?
NMD se je začela kot majhna želja oz. ideja v moji glavi, ki je prerasla v več oblik, od dekliškega dretja na koncertih do performansov, ustvarjanja glasbe v majhni sobi z Markom Fandangom, 'no budget' videospotov, menjave nekaj imaginarnih članov, nazadnje pa je končno prevzela pravo obliko in nastal je ta band.

Člani skupine imate različna glasbeno/umetniška ozadja. Kaj vas povezuje?
Povezujejo nas medsebojna ljubezen in naklonjenost čudaškosti ter Die Antwoord, radovednost in neobremenjenost. Vsi smo si zelo različni, vsak ima svojo življenjsko pot in s tem tudi da svoj prispevek h glasbi.

Kako poteka sam proces ustvarjanja skladb v vašem primeru? Kdo je v večini primerov pobudnik?
Različno. Včasih jaz ustvarim osnutke in jih potem naprej razvijemo, včasih kdo pride s kakšno idejo, besedilom, ritmom ali osnutkom na vajo, včasih 'jammamo' na vajah ali med druženjem.

Vaši nastopi so pravzaprav mešanica vsega: od izvirnosti do nenavadnosti in vabljivega zvoka. Na kaj se sami najbolj osredotočate? Koliko gradite na odrski prezenci? Oz. ali še vedno iščete stilista (kot ste izjavili v enem izmed vaših intervjujev)?
Delamo predvsem na tem, da smo iskreni in pogumni. Na odrski prezenci delamo predvsem intuitivno, imamo pa podlago iz gledališča in filma, tako da se neke dramaturgije zavedamo in jo razvijamo. Stilista ne, iščemo pa kostumografa oz. dizajnerja, ki bi nas oblekel v drevesa. Ali v džunglo.

- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- NAPRAVI MI DETE
- Puppetz
- The Vast Blasts