Nova Pivška dvorana je doživela koncertni krst. Foto: RTV SLO/B.K.
Nova Pivška dvorana je doživela koncertni krst. Foto: RTV SLO/B.K.
Koncert Ane Pupedan ob 15-letnici delovanja
Dani Kavaš s Pupedanci. Foto: RTV SLO/B.K.
Koncert Ane Pupedan ob 15-letnici delovanja
Na pivški oder je prišel tudi Ivan Volarič - Feo. Foto: RTV SLO/B.K.
15-letnica Ane Pupedan
Pevec Simon Avsec v duetu z Orleki. Foto: RTV SLO
Koncert Ane Pupedan ob 15-letnici delovanja
Za konec pa še vsi skupaj. Foto: RTV SLO/B.K.

Fantje s Pivškega Simon Avsec (vokal), Boštjan Požar (kitara), Peter Žnidaršič (bas) in Marko Doles (bobni), ki so ustanovili skupino natanko 7. novembra 1992, so pripravili pravi spektakel. Zbrana sredstva so namenili pomoči potrebnim v Železnikih. Več kot 2.000-glava množica je uživala v tri ure in pol dolgem koncertu z eminentnimi gosti.

Koncert sta povezovala legenda slovenske glasbene scene Drago Mislej - Mef in Anuša Gaši. Na odru pa so se predstavili še Robert Vatovec Big Band, Vlado Kreslin, Aleš Hadalin, Zoran Predin, Pero Lovšin, Tinkara Kovač, Vlado Poredoš in Jure Tori iz skupine Orlek, Jani Kovačič, pevec skupine Elvis Jackson David Kovšca - Buda, Sergej Ranđelović - RunJoe iz Elevatorsov, Gorazd Sedmak - Goga iz zasedbe Zmelkoow, energična Anika Horvat, Dani Kavaš, trubači Dej šen litro, Veseli srakoperji, Slavko Ivančič, Zablujena generacija, Amadeus in drugi. Vsak od gostov je zapel skladbo iz repertoarja Ane Pupedan, pri čemer pa je z njimi pela cela dvorana.

Po koncertu se zabava ni končala
Po končanem koncertu so se obiskovalci iz športne dvorane preselili v šotor, kjer se je zabava nadaljevala do zgodnjih jutranjih ur. Fantje iz trubaške zasedbe Dej šen litro so se povzpeli na točilni pult in razgreli obiskovalce z vsem dobro znanimi skladbami. Po koncertu pa se niso takoj poslovili niti gostje. Tako je z Dej šen litro na točilnem pultu zapel Vlado Kreslin, pozneje pa se jim je pridružil še Boštjan Požar iz Ane Pupedan. Med veseljaki pod šotorom smo opazili še Slavka Ivančiča in režiserja Jana Cvitkoviča.

"Ana, Ana Ana Pupedan ..."
Pupedanci, kot jih imenujejo njihovi oboževalci, imajo za seboj tri izdane zgoščenke. Leta 1995 so izdali Anje Pupedanju, 1998 Ante prupagandni balar, štiri leta pozneje pa zgoščenko, ki nima imena. Zdaj pripravljajo še četrto. Fantje koncertirajo po Sloveniji in tudi v tujini. Bili so že v Makedoniji, Bolgariji, Dalmaciji, Srbiji, Italiji, na Danskem, v Belgiji, ZDA, Ukrajini ... Večkrat so nastopali tudi kot Akademski pupevski pulpet, ki je kot pevski kvartet izvajal pretežno slovenske narodne pesmi, občasno pa tudi kakšno dalmatinsko. Z akustičnimi instrumenti pa so se poskusili še v etno varianti Ante Upedanten Banda.

Pomemben del njihovega ustvarjanja pa so tudi kritična in zabavna besedila, ki odsevajo poglede skupine na dogajanje okrog njih in čvrsto pripadnost pivškemu okolju, v katerem živijo in delujejo. Na to kaže tudi njihova zadnja plošča, saj je album privlačnega videza, v leseno–kartonasti izvedbi, posnet na lastno snemalno opremo in ročno natiskan v Hiši kulture v Pivki. Skratka manufaktura, ki v slovenski glasbeni produkciji nima para.

Po koncertu je bobnar Marko Doles na vprašanje, kako se po vseh teh letih še vedno lahko prenašajo, za MMC povedal, da se dejansko poznajo veliko več časa kot 15 let, saj se družijo še iz vrtca. Zadnje čase se bolj poredko vidijo, še vedno pa jih druži ravno glasba, zato se mu zdi bistveno ravno to, da so ohranili glasbo kot glavno obliko druženja.

Ana Medved in Blaž Kosovel