Hamo predstavlja svoj nov projekt. Foto: Osebni arhiv izvajalca
Hamo predstavlja svoj nov projekt. Foto: Osebni arhiv izvajalca
Matevž Šalehar - Hamo
Hamo je slavil na letošnji Slovenski popevki po izboru stroke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

S producentom DaJohnom (Janezom Skobetom) je posnel disko-house izdelek Nothing Special.

Ideja za sodelovanje se je rodila pri Skobetu, ki ga je Hamo prepričal predvsem zaradi izjemnih vokalnih sposobnosti in interpretativne moči. "Ob poslušanju njegovega vokala v različnih glasbenih izvedbah se je porodila ideja o potencialu sodelovanja z njim. Sicer Hamota poznamo iz lahko rečemo "resnejših" glasbenih žanrov - bluz, džez, gospel -, a mu tudi ustvarjanje v pop oziroma house žanru ni predstavljalo težav. Končni disko-house izdelek je tu in sodeč po izdelku so bile odločitve zagotovo smotrne," je za MMC pojasnil Skobe.

Skladba je nastajala med letošnjim poletjem. Do poslušalcev je prišla že oktobra. Pri sami skladbi pa še najbolj izstopa žanr. "Disko elementi so v glasbenih kompozicijah današnje popularne glasbe še vedno močno prisotni in dobrodošli. Tudi sicer sta disko in funk v okvirih mojega pogleda na popularno glasbo na prvem mestu - tako v avtorskem kakor tudi izraznem smislu. Uporaba klasičnih zvokov godal in pihal ter 'klasične' disko električne kitare predstavljajo velik doprinos pri izrazni moči glasbe. Vsekakor je močan vpliv disko glasbe 70. let čutiti v popularni glasbi in kulturi še danes. Konec koncev je iz elementov disko in eksperimentalne glasbe nastal v 80. letih pop in z njim danes zelo razširjena elektronska glasba s housom kot 'prvorojencem' na čelu. House kot podzvrst elektronske glasbe je tako nekje naslednik disko glasbe in ni čudno, da ostaja aktualen že več kot dve desetletji," je pojasnil producent za MMC in dodal, da sam izjemno uživa pri ustvarjanju kompozicij oz. izdelkov tovrstnega formata.

Pravi, da gre pri takšnem ustvarjanju za nujno sožitje glasbene kreativne in tehničnih produkcijskih rešitev kot nujnih elementov za dosego končnega "zvena" pesmi. "Navdih za melodije pa je pri meni kot avtorju stalno prisoten - melodije so barve, oblike, dogodki in doživetja. Ob sodelovanju s pevcem Hamovega formata pa je vse omenjeno še potencirano, tako da so bili pogoji za rojevanje idej oziroma melodij v primeru pesmi Nothing Special več kot idealni," je še sklenil producent.

O nadaljnjem skupnem sodelovanju je po besedah Skobeta še prezgodaj govoriti. Si pa vnovičnega sodelovanja želita tako Hamo kot Skobe.

Skladbi lahko prisluhnete spodaj.