Mi2 so s prihajajočega albuma že predstavili nekaj pesmi, med njimi Vstati in obstati, Hči vaškega učitelja in Stara duša. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Mi2 so s prihajajočega albuma že predstavili nekaj pesmi, med njimi Vstati in obstati, Hči vaškega učitelja in Stara duša. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Jernej Dirnbek
Med Rokenrolom in novim album je skupina izdala dvojno koncertno zgoščenko in trojno vinilno ploščo Deci Beli. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tone Kregar
Nov album bo skupina izdala jeseni. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

"Te izpeljanke rockglasbe, kot je rockskupina s simfoničnim orkestrom in rockskupina na način, kot poje Eroika, nam gredo izredno na živce," je v pogovoru za MMC začel razlagati pevec in kitarist (priložnostni harmonikar) Jernej Dirnbek. "Takšnih stvari se ne gremo, zato nam ostane samo še pristni rock," je sklenil svojo misel Dirnbek, ki jo je nadaljeval pevec Tone Kregar: "And roll!"

Skupina se je zavedala, da je čas za novo ploščo že, ko so posneli Rokenrol, toda ker so odšli na odre, kjer so se zadržali dalj časa od pričakovanega, se je proces ustvarjanja novih pesmi začel pred dvema letoma.

"Na tej plošči mislim, da se ukvarjamo s precej bolj zajeb***** stvarmi, zato ne potrebujemo kletvic, ne potrebujemo grdih besed, saj govorimo o realnosti," je razložil Kregar, le trenutek za tem pa ga je prekinil Dirnbek s pripombo, da se iz glave spomni dveh skladb, ki jih vsebujejo. "Še vedno ne bodo babice kupovale svojim vnukom našega albuma, da bi lahko ob njem zrasli."

Pet enakopravnih mnenj in ustvarjalcev
Podoba Dirnbeka in njegovega soseda Roberta Firerja za gramofonom in starimi klaviaturami, kakršna je zgodba o nastanku skladbe Črtica, je danes le še bežen spomin. Od prve ideje do snemanja sodeluje v procesu snemanja vseh pet članov. "Ta album je skupinsko delo in ni več eksperiment, s katerim bi poskušali ljudi po vsej sili zabavati, ampak naš resen odnos do muzike in vsega, kar počnemo," je poudaril Kregar in ob vprašanju o samokritičnosti dodal: "Še vedno ostajamo sebi najboljši sovražniki."

Tako Kregar kot Dirnbek priznavata, da se morda ponavljajo v glasbenem izražanju, ampak dodajajo, da to počnejo zato, ker so v tem najboljši. "Edino v takšni muziki smo lahko iskreni in to je edino, kar znamo. Ne vem, zakaj bi pretirano eksperimentirali in odkrivali nova obzorja oz. škilili čez, če vemo, da nam to ne gre najbolje. To smo mi, to smo Mi2. Nova plošča bo sledila tej začrtani poti, ki je bila označena že s ploščo Rokenrol," je poudaril Kregar.

Toda pri tej plošči, ki še nima naslova, se ne vračajo v preteklost. Kot sta zagotovila Kregar in Dirnbek, ostajajo v bridki sedanjosti. "Če je umetnost, odgovor na čas, v katerem živimo, potem bo ta plošča morbidna," je sklenil Kregar.

Trpka plošča za veseljačenje
Ob tem pa ga je dopolnil Dirnbek: "Žal veseljaštva ne bo veliko. Če moram izbrati eno besedo, bi izpostavil, da bo ta plošča precej trpka. Pa ne namensko. Pisali smo takšne in drugačne pesmi, potem pa ugotovili, da je izredno malo srečnih koncev v teh besedilih in vsaka nosi nekaj trpkega. To bo še največja rdeča nit plošče, čeprav daleč od tega, da bi si za to prizadevali."

A to še ne pomeni, da se na trpke pesmi ne bo dalo veseljačiti, je pripomnil Kregar in dodal: "Ta skladba je za slovensko dušo, kar koli že to pomeni."
Celoten pogovor z njima in utrinke s snemanja v Studiu 22 mariborskega RTV-centra lahko pogledate spodaj.