Foto: EPA
Foto: EPA

Z glasbeniki, nekdanjimi in sedanjimi, odlično sodelujejo, iščejo pa vse – od posnetkov in inštrumentov do plakatov in fotografij.

Ideja se je porodila kustosu zgodovinarju Tinetu Kaluži. "Material zbiramo po uličnem principu, poiščemo ključne akterje nekdanje in zdajšnje rockovske scene, se z njimi pogovorimo ter prosimo za material, spomine, zgodbe, ki jih imajo. Moram povedati, da smo naleteli na čudovit odziv in krasno sodelovanje," je povedal Kaluža.

V 60. letih je na Postojnskem delovalo približno osem bolj resnih zasedb, v 70. letih še enkrat več, v 80. letih pa imamo tisti pravi porast znotraj scene, ko je na tem območju delovalo več kot 20 skupin, nekatere od njih so bile tudi mednarodno prepoznavne.

Od leta 1965 jih je bilo okrog 130. Jurček Škodič, ki igra že skoraj 50 let let, je igral v številnih od njih, med drugim v Črni gradnji. "Črna gradnja je bil eden prvih resnejših rockovskih bandov, ki je trajal tudi malo dlje kot samo pol sezone, s slavnim otvoritvenim koncertom 18. maja 1975, šest na roko napisanih plakatov, ampak dvorana je bila polna. In tam se je začel takšen malo resnejši rock v Postojni in okolici. Kmalu so sledili malce mlajši bandi, Gonjači, Sindrom," razlaga Škodič.

Takrat so se pisala zlata leta postojnskega rocka. "Ker se je imelo kje igrati. Zdaj se nima več skorajda kje," pravi Škodič. "Rock se je igral tudi po čisto navadnih plesiščih, v motelih ..."

Trenutno igra še v treh skupinah, scena pa je danes zelo pisana, pravi Kaluža. "Ogromno se dogaja, za to skrbijo tudi lokalni organizatorji, ki vložijo ogromno energije in truda v to, da se kaj dogaja. Imamo Mladinski center v Postojni, festival Zmaj ima mlade, Trnje ..."

Na Postojnskem trenutno deluje več kot 30 zasedb in tudi te bodo skušali vključiti v razstavo.