Sinoči je bil nov zmagoslavni večer za Arctic Monkeys. Foto: Reuters
Sinoči je bil nov zmagoslavni večer za Arctic Monkeys. Foto: Reuters
Noel Gallagher in Kate Moss
Namesto Davida Bowieja je nagrado za najboljšega izvajalca iz rok Noela Gallagherja prejela Kate Moss, ki je v imenu legende tudi spregovorila nekaj besed. Foto: Reuters
Lorde in Disclosure
Za spomina vreden nastop so poskrbeli Lorde in Disclosure. Foto: Reuters
James Corden
Podelitev je že tretjič vodil komik in voditelj James Corden. Foto: Reuters
Lorde
Po dveh grammyjih je Lorde osvojila še brita. V svojem zahvalnem govoru se je zahvalila "kakovostni konkurenci" v svoji kategoriji. Foto: Reuters
Katy Perry
Katy Perry je poskrbela za še en barvit nastop. Le da tokrat v primerjavi z nastopom na podelitvi grammyjev na odru ni bilo konja, ki ga je sestavljala "človeška moč". Foto: Reuters
Beyonce
Beyoncé je na Britih izvedla svojo novo skladbo XO. Foto: Reuters
Pharell Williams in Neil Rogers
Večer sta zaključila Pharrell Williams in Nile Rogers s skladbami Get Lucky, Good Times in Happy. Foto: Reuters

"Ta rokenrol, kaj? Ta rokenrol. Sploh noče stran. Mogoče prezimi od časa do časa. Se potopi nazaj v močvirje. Ampak mislim, da je krožna narava vesolja, ki zahteva odstopanja od nekaterih pravil," je modroval 'frontman' skupine Arctic Monkeys Alex Turner, ko se je skupina še drugič v večeru vrnila na oder po nagrado (vmes pa je še nastopila). "Ja, za ta rokenrol se zdi, da včasih zbledi, ampak nikoli ne umre. In nič ne moremo narediti glede tega," se je še razgovoril Turner po izročitvi že tretjega brita za najboljši album leta, preden je vrgel na tla mikrofon.

A že cel večer je bil prvi glas Arcticov precej prešerno razigran. "Pa je šlo tistih 15 funtov, ki smo jih stavili na One Direction, da bodo zmagali," je dejal že ob prejemu prve nagrade večera za najboljšo britansko skupino. Najbolj priljubljeni britanski najstniški idoli One Direction kljub temu niso ostali brez nagrad. Že drugič zapored so osvojili nagrado za mednarodni uspeh. V svoj žep pa so po zaslugi glasov preko Twitterja pospravili tudi brita za najboljši videospot - za skladbo Best Song Ever.

Poleg ambasadorjev rokenrola iz Sheffielda in projekta Simona Cowella se je med večje zmagovalce večera vpisala še vsestranska glasbenica Ellie Goulding, ki je po osvojitvi nagrade za debitantko leta lani letos na svojo polico postavila novega brita, in sicer za najboljšo izvajalko leta. Tokratna podelitev brita je bila za pevko še posebej enkratna, saj je nagrado prejela od enega in edinega Princa v spremstvu svoje spremljevalne skupine 3RDEYEGIRL. Ta je pojavitev na podelitvi izkoristil predvsem, da je Britance opomnil na serijo nastopov, ki jih pripravlja na Otoku.

Podeljevalci britov pa niso pozabili na dosežek oz. album The Nex Day Davida Bowieja, ki je postal izvajalec leta. V svoji kategoriji je premagal štiri perspektivne predstavnike novega vala Jaka Bugga, Toma Odella, Johna Newmana in Jamesa Blaka. Toda legendarni glasbenik se ni prikazal na podelitvi. "Saj vi, manijaki, niste mislili, da bo on dejansko tu? David Bowie je preveč 'kul' za to," je dejal podeljevalec nagrade Noel Gallagher.

"Bowiejev" govor s politično noto
Namesto njega je prišla po nagrado manekenka Kate Moss in v njegovem imenu pozvala Škote, da se na prihajajočem referendumu ne odločijo za neodvisnost. "Sem popolnoma počaščen, da sem prejel brita za najboljšega moškega - saj sem, kajne Kate? Da. Mislim, da je to čudovit način, kako končati dan. Hvala vam, in Škotska, ostani z nami," je v njegovem imenu povedala Mossova.

Posebej za podelitev britov "Bastimental"
Prireditev, ki je trajala dobre tri ure, pa so tudi tokrat zaznamovali nastopi. Med njimi je izstopalo sodelovanje Rudimental in Bastille, kjer sta za sam zaključek Ella Eyre (glas v uspešnici Waiting All Night, ki je tudi prejela brita za najboljšo pesem leta) in Dan Smith pripravila svojevrstno dopolnjevanje v združenih skladbah Pompeii in Waiting All Night.

Prav tako pa je tudi navdušilo sodelovanje najstniške popsenzacije Lorde in elektronskih čudežnih fantov Disclosure, kjer je avstralska pevka hrvaških korenin, ki je tudi prejela brita za najboljšo mednarodno izvajalko, za uvod ob prearanžirani melodiji zapela Royals, nato pa je prišla v ospredje AlunaGeorge ob skladbi White Noise.

Na odru so se od večjih tujih imen zvrstili še sinočnji nagrajenec za najboljšega mednarodnega izvajalca Bruno Mars, Beyoncé in Katy Perry. Večer pa sta brez "robotkov" Daft Punk končala na odru Pharell Williams in kitarist Nile Rogers (ki sta tudi v imenu Daft Punk prejela nagrado za najboljšo mednarodno skupino).

Celoten seznam nagrajencev si lahko ogledate spodaj.

Britanski izvajalec leta:
David Bowie
Jake Bugg
James Blake
John Newman
Tom Odell

Britanska izvajalka leta:
Birdy
Ellie Goulding
Jessie J
Laura Marling
Laura Mvula

Britanska skupina leta:
Arctic Monkeys
Bastille
Disclosure
One Direction
Rudimental

Britanski preboj leta:
London Grammar
Bastille
Disclosure
Laura Mvula
Tom Odell

Britanski singel leta:
Bastille – Pompei
Calvin Harris and Ellie Goulding – I need your love
Disclosure – White Noise
Ellie Goulding – Burn
John Newman – Love me again
Naughty Boy – La, La, La
Olly Murs – Dear Darlin’
One Direction – One Way or Another
Passenger – Let Her Go
Rudimental – Waiting All Night

Britanski album leta:
Arctic Monkeys – AM
Bastille – Bad Blood
David Bowie – The Next Day
Disclosure – Settle
Rudimental – Home

Mednarodni izvajalec:
Bruno Mars
Drake
Eminem
John Grant
Justin Timberlake

Mednarodna izvajalka:
Janelle Monae
Katy Perry
Lady Gaga
Lorde
Pink

Mednarodna skupina:
Arcade Fire
Daft Punk
HAIM
Kings of Leon
Macklemore and Ryan Lewis