Alenka je bila kipca, ki ji ga je podelil direktor Televizije Slovenija Jože Možina, zelo vesela. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Alenka je bila kipca, ki ji ga je podelil direktor Televizije Slovenija Jože Možina, zelo vesela. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Rezultati prvega glasovanja so razveselili Alenko in Evo, Don Corleone pa je pristal na nehvaležnem tretjem mestu. Foto: RTV SLO
Mario Galunič in Helena Blagne Zaman
Ženska polovica voditeljskega para, Helena, je večer odprla s svojo različico lanske evrovizijske zmagovalke Hard rock Hallelujah. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Eva Černe
Evi Černe ni uspelo naslediti Anžeja Dežana, ki je prav tako zaslovel kot tekmovalec v Bitki talentov. Foto: RTV SLO/Stane Seršen
Don Corleone
Finalni izbor je popestrila tudi Katrina, zmagovalka Eurosonga izpred desetih let. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Alenka Gotar gre v Helsinke
Zmagovalni nastop Alenke Gotar

Na koncu večera, v katerem se je predstavilo 14 finalnih skladb, je slavila operna pevka, ki je v superfinalu premagala Evo Černe.

Pesem Cvet z juga, delo Andreja Babiča in Aleksandra Valenčiča, je v zadnjem, odločilnem glasovanju dobila 44.636 glasov, medtem ko je za Evino pesem, Čudeži smehljaja, glasovalo 31.324 gledalcev.

Alenka je petje študirala na glasbeni akademiji v Baslu v Švici, leta 1999 pa se je na povabilo Mozarteuma in profesorice Lilian Sukis prešolala na Mozarteum v Salzburg. Leto pozneje je tam tudi diplomirala in nadaljevala podiplomski študij petja in operne igre. Ob zmagi na Emi je v dar dobila kipec in finsko-slovenski slovar.

Tretji Don Corleone, četrti Zablujenci
Tretje mesto je pripadlo botru Donu Corleoneju, ki je s svojimi spremljevalnimi pevci Žrebci za pesem Bella mia dobil 10.596 glasov. Takoj za petami so mu bili člani zasedbe Zablujena generacija, ki so s svojo skladbo Kdo hoče plesati z menoj? prepričali 9.953 gledalcev, na petem mestu pa so s 9.136 glasovi pristali člani skupine Nude, ki so peli o Elementu L.

Skozi finalni večer sta vas spremljala kralj nedeljskih televizijskih večerov, Mario Galunič, in kraljica slovenske glasbe, Helena Blagne Zaman. Tako kot oba polfinalna večera je bil tudi finalni večer tematsko obarvan - rdeča nit razburljivega tekmovanja je bila tokrat Finska.

Začeli so vedno pisana Alya in trubadurji
Prva se je na odru predstavila ponovno svetlolasa Alya, ki je za letošnjo Emo pripravila pesem Vizija. A vseeno je Vizija ni prinesla Evrovizija. Za njo so mikrofon dobili Zlati muzikantje. Fantje so v petkovem polfinalu presenetili oblečeni v kostume trubadurjev, ki so njihovi pesmi Pepelka dodali še prav poseben, srednjeveški čar.

Naslednji nastopajoči, Dean Vivod, je tokrat združil moči s kitaristom Tonusom Kitarisom, ki v polfinalu ni skrival želje po tem, da bi postal balerina. V finalnem večeru sta s Hitmejkerjem nastopila tretja. Stari mački Eme, člani skupine Nude, so letos peli o Elementu L. Štajerski plesalec in osvajalec najstniških src Sebastian je stavil na plesno pesem z naslovom Naj svet zakriči.

Denis je pel Nor sem nate
Za njim je oder zasedel še en osvajalcev dekliških src - nekdanji član skupine Game over, Denis, ki je svojo samostojno kariero začel z Emo in s pesmijo Nor sem nate. Denis je po svojem nastopu mikrofon predal mafijskemu botru Donu Corleoneju, ki smo ga doslej bolj poznali kot enega glavnih likov v oddaji Hri-bar. Družbo na Eminem odru so mu delali Žrebci iz priljubljene nedeljske oddaje Tistega lepega popoldneva, skupaj pa so zapeli hvalnico Evropi z naslovom Bella mia. Na koncu je mafijskemu botru pripadlo nehvaležno tretje mesto. Kot osma je serijo "moških" nastopov prekinila Tadeja Fatur s svojo Drugačno (pesmijo) in na koncu osvojila 14. mesto.

Temnolaso Primorko so na odru zamenjali fantje iz skupine Zablujena generacija in nas povabili na plesni parket s skladbo Kdo hoče plesati z menoj? in zasedli četrto mesto. Po energičenem plesu z Zablujenci nas je umirila (ali pa še bolj razvnela?) Žana, ki zatrjuje, da noče biti Druga violina. Alenko Gotar, ki je s svojim pevskim znanjem in z neverjetnim sopranom navdušila ne samo gledalce, ampak tudi sotekmovalce, pa bolj vabi Cvet z juga. Zadel si me v živo je takoj za Alenko zapela mlada, doslej neznana črnolasa Koprčanka Steffy. Na odru ji je delalo družbo pet od sicer 12 članov zasedbe donald TrumpeT.

Najstnika sta končala prvi del večera
Kot predzadnji je oder razgrel 18-letni Martin Perović, ki smo ga imeli priložnost spoznati že na poletnih Melodijah morja in sonca. Takrat se sicer ni uvrstil v finale, a na Emi je zgodba popolnoma drugačna. Prvi del razburljivega večera je sklenila zmagovalka Bitke talentov Eva Černe s pesmijo Čudeži smehljaja.

Po prvem glasovanju sta ostali le še Alenka in Eva.
Med dramatičnimi desetimi minutami glasovanja je napetost malce razbil Jan Plestenjak, ki je zaigral pesem Esperanza, predstavil pa je tudi skladbo Samo da maš ti mene rada. Za konec pa je posebno presenečenje pripravil tudi profesor Godler, ki ga sicer poznamo iz TLP-ja, in v sodelovanju z Rožmarinkami in Heleno Blagne dokazal, da so bile zmagovalne pesmi Evrovizije Ein bischen frieden, Waterloo in jugoslovanska zmagovalka Rock me baby, v resnici ponaredki.

Gledalci so največ glasov namenili 17-letni zmagovalki Bitke talentov Evi Černe in operni pevki Alenki Gotar, ki sta se nato pomerili še v superfinalu. Med petimi minutami drugega glasovanja pa so gledalce zabavali sovoditeljica večera Helena in gosta Hari Mata Hari in Katrina Leskanich.

Končni vrstni red finalistov Eme 2007

1. Alenka Gotar - Cvet z juga
2. Eva Černe - Čudeži smehljaja
3. Don Corleone - Bella mia
4. Zablujena generacija - Kdo hoče plesati z menoj?
5. Nude - Element L
6. Žana - Druga violina
7. Dean Vivod & Tonus Kitaris - Hitmejker
8. Zlati muzikantje - Pepelka
9. Sebastian - Naj svet zakriči
10. Steffy in donald TrumpeT - Zadel si me v živo
11. Martin Perović - Zadeni me
12. Alya - Vizija
13. Denis - Nor sem nate
14. Tadeja Fatur - Drugačna (pesem)

Tanja Kozorog

Alenka Gotar gre v Helsinke
Zmagovalni nastop Alenke Gotar