Noel (desno) je navadno stal v senci mlajšega brata, ki je bil večkrat uvrščen na sezname najboljših frontmanov. Smo pa tudi Noela slišali odpeti kak Oasis komad. Foto: Reuters
Noel (desno) je navadno stal v senci mlajšega brata, ki je bil večkrat uvrščen na sezname najboljših frontmanov. Smo pa tudi Noela slišali odpeti kak Oasis komad. Foto: Reuters
What's The Story (Morning Glory?) še danes velja za enega boljših britanskih albumov. Z njega je prišlo kar šest uspešnic: Some Might Say, Roll with It, Morning Glory, Wonderwall, Don't Look Back in Anger in Champagne Supernova. Foto: MMC RTV SLO
Liamovi Beady Eye ali Noelove High Flying Birds? Mnenja so deljena, čeprav vsaj za Liama ni dvoma, kdo je kralj. Foto: EPA

Ustanovna člana skupine Oasis, ki je postregla z morda eno najmočnejših 1-2 kombinacij albumov v zgodovini sodobne popglasbe, nato pa neslavno implodirala, sta bila sposobna tako soustvarjati prelomne uspešnice kot sabotirati lastno kariero.

Oasis so ne nazadnje razpadli ravno zaradi enega izmed njunih slavnih prepirov - a če sta se po navadi le premikastila in se zdrla drug na drugega, sta leta 2009 za seboj požgala vse mostove. Skupine, ki je tako zelo zaznamovala britanski zvok 90. let in bila ena izmed zastavonoš britpopa (nato pa jo je zaznamovala frustracija bratov, ki nista in nista mogla ponoviti izjemnega uspeha prvih dveh albumov), je bilo konec.

Iz pepela Oasis zrasli dve skupini
Liam je nato skupaj z ostankom Oasis nekaj mesecev pozneje sestavil Beady Eye (Odziv Noela: "Tako dolgo so si izmišljali ime in najbolje, kar so se domislili, je jebeni Beady Eye?!"), medtem ko je Noel šel na svojo pot s High Flying Birds. Obe novi skupini sta že izdali prvenca, ki sicer nista za odmet, nista pa tudi Oasis v svojih najboljših letih.

Odnos med bratoma se v teh dveh letih ni kaj dosti izboljšal. Drug o drugem nimata kaj dosti lepega za povedati, ko so letos v reviji Q delali nekakšen hommage albumoma Definitely Maybe (1994) in (What's The Story) Morning Glory? (1995), pa so brata intervjuvali ločeno.

In še avgusta letos je Liam Noelu zagrozil s tožbo zaradi njegovih opazk glede odpovedi Oasis na V festivalu leta 2009, češ da so nastop odpovedali zaradi Liamovega mačka.

"Če lahko potisneva sranje na stran ..."
Je torej mogoče, da sta zdaj prerasla otročja pričkanja in praskanja? Liam je namreč v intervjuju za Rolling Stone dejal, da bi razmislil o zakopanju bojne sekire z bratom in leta 2015 (priložnostno?) znova sestavil Oasis ob 20. obletnici albuma (What's The Story) Morning Glory?.

"Leta 2015, če lahko potisneva najino sranje na stran, bi šli lahko ob 20. obletnici na turnejo in preigrali album v celoti. Bil bi za to, če bilo pod našimi pogoji. Spoštovanje mora biti obojestransko," je povedal mlajši Gallagher.

Tudi Noel je nedavno dejal, da se je morda prenaglil s svojo odločitvijo, da zapusti bend, in da bi leta 2015 z veseljem odigral drugi album Oasis v celoti.
Liam pa še - v svoji "uglajeni" maniri: "On je tisti, ki stalno to omenja. Jaz bi ga samo rad odrešil muk. Ampak mislim, da mora najprej opraviti s svojo solo zadevo in ugotoviti, da ni tako dober brez svojega brata. Do tega mora priti sam. Jaz sem za - a ne na tak obupan način. Če se ne izide, me en drek briga, sem povsem zadovoljen z Beady Eye."

Noel bo morda potreboval še nekaj časa, da pride do ugotovitve, da za uspeh potrebuje mlajšega brata. S svojim solo prvencem je namreč na dobri poti, da se še ta konec tedna zavihti na vrh britanske lestvice najbolj prodajanih albumov.