Martinovo - ko se mošt v vino spremeni. Foto: MMC RTV SLO
Martinovo - ko se mošt v vino spremeni. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je dežela nešteto vinogradov. Foto: Občina Kungota
Brda vabijo. Foto: MMC RTV SLO
Slikovito Šmartno, kjer vsako leto poteka največje martinovanje v Brdih. Foto: MMC RTV SLO
Na zdravje! Foto: MMC RTV SLO

Zbrali smo nekaj prireditev po Sloveniji, ki jih v naslednjih dneh ne smete zamuditi. Samo avto pustite doma.

Vinski hrami Vipavske doline
Med 7. novembrom in 21. decembrom bodo vipavski vinski hrami odprli svoja vrata. Čeprav so briška vina tista, ki jim je uspelo ponesti ime slovenske žlahtne kapljice v svet, pa je Vipavska dolina v zadnjih letih postala "tihi favorit" mnogo vinskih poznavalcev. Tamkajšnji vinarji namreč pridelujejo kar nekaj presežkov, pri čemer velja izpostaviti tudi avtohtone sorte, kot so zelen ali pinela.

Zato vsekakor ne boste razočarani, če obiščete eno od tamkajšnjih martinovanj ali se oglasite na dnevih odprtih vrat. Konec tedna med 7. in 9. novembrom jo lahko mahnete v Brje, kjer se bo vse tri dni točilo mlada vina več kot 20 lokalnih vinarjev ob martinovih prigrizkih in glasbi v živo. V Vrhpolju na dan odprtih vrat (z degustacijami) vabi vinarsko turistično društvo Vrhpolje, na Martinove pojedine pa v dneh okoli martinovega vabi cela vrsta vipavskih gostiln, restavracij in izletniških kmetij. Celoten seznam si lahko ogledate na tej povezavi.

Naslednji konec tedna (14.-16. 11.) vrata odpirajo Vinoteka Vipava, Vina Benčina (Lože), Posestvo Tilia estate (Potoče), vikend pozneje (22.-23. 11.) pa se predstavljajo vinarji in vse bolj cenjena turistična kmetija Arkade iz Črnič, Vinska klet Miška (Erzelj) ter Vina Valič (Vipavski Križ).

Zadnji novembrski konec tedna (29.-30. 11.) bodo vrata svojih hramov odprli vinarji iz Slapa (vinska klet Žorž, Posestvo Rouna, Srečko Marc, Kmetija Rondič, Kmetija Pregeljc, Izidor Petrič, Kmetija Trošt, Turistična kmetija Na hribu), medtem ko pridejo vinarji iz Planine na vrsto 6. decembra. Tu najdemo kar nekaj zvenečih imen: Posestvo Štokelj, Vinarstvo Štrancar, Domačija Božič, Kletarstvo Petrič, Vinarstvo Pipan, Kmetija Ferjančič, Hram Franja Marca, Kmetija Martina Marca, Fortunatov hram in Guerila.

Martinovanje v Brdih
Trgatev je največji praznik za Brice, ki vsako leto priredijo še posebej nepozabna martinovanja. Največje je v Šmartnem, kjer po kleteh zapuščenih hiš te srednjeveške vasi priredijo degustacije vin več kot 30 vinarjev iz Brd in iz goriškega Collia. Hkrati poteka po vasi kulturno-zabavni program, postavljene so stojnice z briškimi izdelki in domačo hrano.
Svoja martinovanja v Goriških brdih prirejajo še na Dobrovem, na Humu in v Podsabatinu, s pojedinami pa vabijo tudi številni briški gostinci in vinarji.

... in na Štajerskem
Največje martinovanje na prostem poteka na drugem koncu Slovenije, v Mariboru, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev. Na letošnjem 31. martinovanju, ki bo potekalo 11. novembra od 11. do 22. ure na Trgu Leona Štuklja, vas čaka pester kulturno-zabavni program ter bogata vinsko-kulinarična ponudba.
Martinovali bodo tudi na Ptuju, in sicer med 7. in 11. novembrom, ko bo obiskovalce napojila in jim privezala lakoto Martinova tržnica, Ptujska klet vabi z degustacijami in ogledi, v Grand Hotelu Primus pa bodo potekale že tradicionalne Primusove vinske zgodbe z različnimi vinarji.

Ljubljanske vinske poti
Ena boljših priložnosti za okušanje raznolikosti vinorodnih pokrajin Slovenije je nedvomno Vinska pot v Ljubljani, ki bo letos zaradi velikega zanimanja v novembru kar dvakrat - prvič v soboto, 8. novembra, drugič pa že naslednjo soboto, 15. novembra. Oba dneva bodo obiskovalci lahko degustirali žlahtno kapljico med 10. in 17. uro.

Stojnic, posvečenih prazniku sv. Martina, bo na ljubljanskih ulicah in trgih skoraj sto, na njih pa se bodo predstavili ponudniki vinsko-kulinaričnih dobrot iz vseh koncev Slovenije. Stojnice bodo po lokacijah razporejene glede na vinorodni okoliši, prevladovala pa bodo sezonska - mlada - vina.

Slovenski festival vin
V ljubljanskemu Grand hotelu Union bo letos potekal že 17. Slovenski festival vin - tudi tokrat vzporedno s Festivalom kulinarike. Festivala bosta v četrtek in petek, 20. in 21. novembra, med 15. in 21. uro (Festival kulinarike med 16. in 20. uro).

Tudi tokrat se bo v dveh velikih dvoranah predstavila cela vrsta domačih in tudi tujih vinarjev, organizirane bodo festivalske delavnice in ocenjevanja, na festivalu kulinarike pa bodo ponovno vrhunski slovenski kuharji kuhali v živo izbrano surovino, ki bo morala biti rdeča nit njihovih krožnikov.