Šmartno vsako leto gosti prireditev Brda in vino, na kateri lahko okušate vina najboljših briških vinarjev in se okrepčate z jedmi priznanih kuharskih mojstrov. Foto: Organizator
Šmartno vsako leto gosti prireditev Brda in vino, na kateri lahko okušate vina najboljših briških vinarjev in se okrepčate z jedmi priznanih kuharskih mojstrov. Foto: Organizator
Solinarski praznik bo, kje pa drugje, kot v Piranu. Foto: Organizator

Pozdrav pomladi bo potekal pri restavraciji Bužinel, kjer boste lahko okušali vse od brancinovega karpača, škampov, dondol in ostrig do mariniranih sardonov, sipe, buzare in testenin z jastogom, od orzota z beluši in gamberi in bakalaja s polento, do pršuta, mesa z žara in bresaole. Ob jedači bo degustacija belih vin. Gre za dvodnevno prireditev, in sicer se lahko na Plešivem ustavite v petek med 16. in 23. uro, v soboto pa med 13. in 19. uro.

Cena vstopnine s hrano vred je 30 evrov.

V znamenju vina in soli
V soboto in nedeljo pa bo v Šmartnem, na tamkajšnjih slikovitih "gasah" od 12. ure dalje tradicionalna vinsko-kulinarična prireditev Brda in vino, na kateri lahko vsako leto v najlepšem srednjeveškem mestecu v Brdih okušate najrazličnejše kulinarične specialitete in poskusite briška vina z obeh strani meje.

Poudarek na kulinariki bo v soboto, ko bodo gostujoči kuharski mojstri pred očmi obiskovalcev pripravljali tradicionalne jedi v sodobni preobleki, večer pa bo sklenil džezovski trio Nova.

Cena vstopnice za soboto je 45 evrov, medtem ko je v nedeljo, ko so ob razvedrilnem programu na voljo zgolj vinske degustacije, vstop brezplačen.

Oba dneva bo pestro tudi v Piranu, kjer vabi že 14. solinarski praznik. Praznik oživlja čas odhoda na soline in priprav na pridelavo soli, kar je bil stoletja najpomembnejši vir zaslužka za vse mesto. Na Tartinijevem trgu v Piranu boste lahko obiskali sejem, posvečen soli in darovom narave.

Na različnih lokacijah po Piranu se bodo predstavila lokalna društva, gastronomski ponudniki in najrazličnejši umetniki. Sejemsko dogajanje bo popestril bogat kulturni program z nastopi folklornih skupin, glasbenih izvajalcev in predstavitev solinarske družine.

In v Ljubljani? Tudi tam se bo jedlo in pilo, saj se na Pogačarjev trg vrača Italija Fest, na katerem boste lahko razvajali svoje brbončice z okusi kuhinj, ki jih ponujajo izročila italijanskih pokrajin. Dogodek bo potekal od sobote do ponedeljka, med 8. uro zjutraj in 17. popoldne.