Nova pravila. Foto: EPA
Nova pravila. Foto: EPA

Približno 30.000 lokalov s hitro hrano v Franciji postrežejo šest milijard obrokov na leto, tako pa naj bi po ocenah ustvarili 180.000 ton odpadkov. Okoljevarstvene skupine pravijo, da 55 odstotkov tega ustvarijo prav ljudje, ki so jedli v restavraciji ali lokalu. Francoska vlada je tako s 1. januarjem 2023 prepovedala uporabo krožnikov, skodelic in namiznega pribora za enkratno uporabo vsem, ki jedo ali pijejo v restavracijah ali kavarnah.

Količina odpadkov je velika. Foto: EPA
Količina odpadkov je velika. Foto: EPA

V skladu z novimi pravili bo morala vsaka restavracija z več kot 20 sedeži – tudi menze na delovnem mestu in pekarne – strankam, ki jedo na licu mesta, zagotoviti skodelice, krožnike in jedilni pribor, ki se jih da oprati in večkrat uporabiti. V luči novih ukrepov v boju proti odpadkom, ki je po besedah okoljevarstvenikov "revolucija", se različne verige v Franciji, kot so McDonald's, Burger King in Starbucks, pripravljajo na eno izmed največjih sprememb v zadnjih desetletjih, poroča Guardian.

Podjetja so imela tri leta, da se ustrezno prilagodijo

Velik del industrije hitre prehrane namreč uporablja ekonomski model, ki temelji embalaži, ki jo kupci odvržejo takoj po jedi ali pijači. "Hitra prehrana je sektor, ki proizvaja veliko odpadkov. Čeprav je bila plastika za enkratno uporabo že prepovedana, so jo nadomestile velike količine izdelkov iz kartona, lesa in bambusa, za kar menimo, da je nesprejemljivo zapravljanje virov," je povedala Alice Elfassi, vodja pravnih zadev pri nevladni organizaciji Zero Waste France, ki se je zavzemala za ta ukrep v zakonu. Ta je bil sicer objavljen že leta 2020, a je država podjetjem dala tri leta, da se nanj ustrezno pripravijo.

Novi zakon pomeni, da hamburgerji in sendviči ne bodo več postreženi v škatli, a bodo vseeno še naprej lahko zaviti v papir. Vso ostalo hrano – vključno s krompirčkom, piščančjimi medaljoni, picami, sladoledi ali tortami – je treba postreči na posodi za večkratno uporabo, pijačo pa v skodelicah za večkratno uporabo. Vsa posoda mora biti oprana na 60 stopinj Celzija, kot v tradicionalnih restavracijah.

Trajnostna poteza. Foto: EPA
Trajnostna poteza. Foto: EPA

Izziv za številne restavracije s hitro prehrano je bilo sicer najti prostor za namestitev pomivalnih strojev in od osebja zahtevati, da strankam preprečijo, da bi jih zavrgle ali odnesle domov. Nekatere goste sicer skrbi, da skodelice za večkratno uporabo ne bodo čiste, zato so hrano raje vzeli za seboj.

Stranke pozivajo, naj ne jejo v restavracijah, kjer opazijo, da se novi zakon ne spoštuje

Okoljevarstvene skupine pritiskajo na vlado, naj ustrezno nadzoruje, ali tovrstni obrati dejansko spoštujejo zakon, v nasprotnem primeru naj kršitelje oglobi. Prav tako jih skrbi, katere alternative bodo izbrale.

"Večina restavracij s hitro prehrano ne bo prešla na klasično, dolgotrajno steklo ali porcelan, ki se ga lahko uporablja več let, temveč se bodo odločile za trdo plastiko," je dejala Elfassi in dodala, da so zaskrbljeni glede njene vzdržljivosti – ali bo zdržala na stotine pranj ali pa jo bodo zavrgli po le nekaj pranjih. "Na to bomo pozorni," je še zagotovila. Stranke pozivajo, naj ne jejo v restavracijah, kjer opazijo, da se novi zakon ne spoštuje.

Zakon se sicer nanaša samo na namizno posodo, ki jo uporabljajo obiskovalci v restavracijah. Kdor bo naročil hrano za s seboj, bo še naprej prejel embalažo za enkratno uporabo. Pri različnih organizacijah pa upajo, da bi lahko stranke namesto tega v prihodnosti pustile depozit za embalažo za večkratno uporabo in jo vrnile.