Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Čeprav je danes že veliko različic tega peciva, pa je še vedno najbolj priljubljen domači krof z marelično marmelado. Recepti za krofe se skozi leta niso bistveno spreminjali. Razlika je le, da so jih najprej pripravljali na maslu, pozneje cvrli v svinjski masti, danes pa jih večinoma cvremo v olju. "So manjše razlike, če so pečen v olju ali v masti. To se zazna pri okusu," meni Marija Horvat iz izobraževalnega centra Piramida.

Tudi Slavica Vincek iz Stojncev je prava mojstrica v pripravi domačih krofov. Zanje je prejela številne nagrade in priznanja. "Vedno, ko ga damo v olje, moramo obrniti zgornjo stran navzdol, da gre spodaj še stran zrak. Potem pa vzamemo pokrovko in ga pokrijemo. Pečemo ga nekje štiri minute na eni strani, nato ga obrnemo, odkrijemo in še na drugi strani pečemo tri ali štiri minute," je pripomnila predsednica Društva podeželskih žena občine Markovci.

Še vedno najbolj priljubljen krof z marelično marmelado

Društvo podeželskih žena je letos pripravilo že 20. ocenjevanje pustnih krofov. Udeleženci so na ocenjevanje prinesli po pet doma pečenih krofov brez nadeva. Ocenjevali so zunanji videz, spečenost in obliko izdelka, pomemben pa je tudi obroč. Marija Horvat je pripomnila, da je pomembno, da so krofi stabilni, z enakomernimi robovi, krof pa ne sme biti preveč zapečen.

To pecivo iz kvašenega testa so po receptu izpred 130 let delali z drožmi. Takšne dela tudi Marija Bezjak, članica Društva podeželskih žena občine Markovci: "Isto naredim krofe kot pri navadnih, samo dalj časa vzhajajo. Videz je lep, sredica je tudi čudovita, kar si človek ne bi mislil. So pa neprimerno lažje prebavljivi."