Na vinskem sejmu se bodo predstavila tudi na mednarodnem ocenjevanju vin nagrajena vina. Foto: BoBo
Na vinskem sejmu se bodo predstavila tudi na mednarodnem ocenjevanju vin nagrajena vina. Foto: BoBo

Ljubitelji vina bodo do sobote na Gospodarskem razstavišču lahko obiskali vinski sejem, ki bo svoja vrata odprl danes zvečer. Na sejmu, ki ga bo odprl kmetijski minister Dejan Židan, se bo predstavilo 138 vinarjev, vinogradnikov, raznih vinskih konzorcijev, distributerjev in vinotek iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Italije, Španije, Francije in Indije.

Na slovesnem odprtju bodo med drugim podelili priznanja s 57. mednarodnega ocenjevanja vin, ki je potekalo v maju. V kategoriji svetovni šampion so tri nagrade prejela slovenska vina, preostali priznanji sta romali na Slovaško in v Španijo.

Pester spremljevalni program
Vinski sejem bo spremljal pester spremljevalni program, že danes kmetijsko ministrstvo organizira okroglo mizo o teranu, ki se je bo udeležila državna sekretarka Tanja Strniša. Obiskovalci bodo poleg vina lahko uživali tudi v kulinaričnih dobrotah in se srečali s pristnimi slovenskimi žganji.

V okviru sejma se bo odvil viteški turnir Združenja slovenskega reda vitezov vina, razstavljeni pa bodo tudi starodobniki in kmetijska starodobna mehanizacija.