Klemen Bučan, radijski moderator, skejter, DJ in komik iz Kranja, je za nastop na letošnjem Panču izvedel tik pred zdajci. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Klemen Bučan, radijski moderator, skejter, DJ in komik iz Kranja, je za nastop na letošnjem Panču izvedel tik pred zdajci. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Panč 2015
Komik Dušan Tomić - Dule, ki ni bil uradno na seznamu komikov v prvem večeru. A to še ne pomeni, da občinstva ni nasmejal. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Panč 2015
Ljubljanski grad že 8. leto zapored gosti največji festival stand up komedije pri nas. Le v primeru dežja se nastopi prestavijo v Festivalno dvorano. Kdaj se za to odločijo organizatorji, redno spremljajte na uradni strani festivala. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Panč 2015
To, da organizator festivala Andrej Težak - Tešky ne "dovoli" nikomur drugemu prevzeti povezovanja moderiranja programa v vseh teh letih stand up festivala, nas (v šali rečeno, seveda) ne preseneča. No, presenetil pa je vsaj z eno zadevo: Jeseni bo predstavil svoj samostojni šov Deseti brat stand up comedy. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Panč 2015
Otvoritveni večer letošnjega Panča je občinstvo nasmejalo številčno največ komikov. Kar 7. In še uvodno-pokroviteljski za namen stand up predigre Dušan Tomić - Dule. Med vsakim nastopom, pa smo se nasmejali tudi povezovalcu Andreju Težaku - Teškyju. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Tin Vodopivec
Tin Vodopivec, idejni oče Panča, sicer pa tudi eden prvih stand up komikov pri nas, je imel že veliko samostojnih celovečernih stand up nastopov. Pred dnevi pa je javnosti predstavil video Ozbiljne gluposti, ki si ga lahko ogledate le na YouTubu. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Aleš Novak
Aleš Novak, avtor ideje Z nule na milijon nas je izredno pozitivno presenetil. Njegov nastop je bil odličen! Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

rišli danes na grad in mislite, da se boste smejali Borisu Kobalu, naj vas razočaram. Smo naredili zamenjavo 2:1. Njegov honorar je tako visok, da smo ga morali razdeliti kar med dva komika," so bile uvodne besede povezovalca in organizatorja vsakoletnega Panča, Andreja Težaka - Teškyja.

Otvoritveni dan letošnjega najobilnejšega (traja kar pet dni) in najbolj mednarodno pisanega festivala stand up komedije v Sloveniji, je nato nadaljeval Dušan Tomić - Dule, ki sicer ni "prišel na uradno listo" nastopajočih, kar je opravičil v samoizpovedni stand up izvedbi: "Tešky me je poklical, če grem za 20 evrov na oder kot predigra in komu vržem v glavo frizbi. Očitno sem rekel da."

Prvi večer številčno največ komikov
Okrog tisoč navdušencev smeha je seveda padlo v krohot, mu ploskalo in v tem tonu je potekal večer vse do 23.30, ko so dobro razmigane trebušne in obrazne mišice sproščeno zapustile prizorišče Ljubljanskega gradu. Po Duletu je led bil prebit, prvi večer Panča kot darilo odvit in sedem komikov je na oder prihajalo odbit smeh naredit.

Tin Vodopivec
, prva zamenjava za Kobala, sicer pa, kot že ptički na veji čivkajo, idejni oče in organizator Panča, je vsem ljubiteljem hitre prehrane zagotovo dal dobro idejo: "Če že greste na, saj-veste-kaj-in, to vsaj naredite s stilom. Po hambija peš, ampak s stilom, kot bi bili z avtom." Izvedeli smo tudi, kako so si med seboj različne hvaležne in nehvaležne rože in kako odreagirati, če te dekle ali fant vpraša: "Me imaš kaj rad/-a? Koliko? Od 1 do 100?" Tin je sicer ravno v teh dneh javnosti predstavil tudi svoj polurni video Ozbiljne gluposti, zgoščen prikaz njegovega srbohrvaškega šova, ki ga je letos junija posnel v Zagrebu. Tin je o njem povedal: "Cilj projekta Ozbiljne gluposti je, da me regija še bolje spozna, da razširim delovanje in napredujem, zato septembra sledi tudi dvotedenska turneja ter kup drugih dejavnosti."

Sledil je še nastop Antona Pevca, pa Aleša Novaka in druge zamenjave za Kobala - Klemna Bučana. Iz Bosne sta nas prišla nasmejat Marko Puljiz in Miranda Lončar. Večer pa je zaokrožila Štajerka Martina Ipša. Martina je bila res izjemna, njena interpretacija in sama vsebina šal, ki se nanašajo na moško-ženske vidike doživljanja sveta, je občinstvo po našem mnenju - zraven Aleša Novaka - najbolj nasmejalo.

Kar ni bilo slišati na odru
"Jaz sem uletel popolnoma slučajno, Tešky me je poklical in rekel: "Kobal mora na pogreb! Ga boš ti zamenjal?" Ne, ne veste, na kaj sem pomislil najprej, a ne da ne?" je bila dejansko stand up potegavščina že pripravljena. V zaodrju po predstavi pa nam je še razkril: "Ma skupaj sem naklofal, kaj znam in česa ne, pa saj jaz to zdaj že lahko lepo izpeljem, po tolikih letih nastopanja, tudi če ni ne vem koliko časa za priprave!"

Aleš Novak, sicer podjetnik, ki želi realizirati svojo ustvarjalno-umetniško idejo Z nule na milijon, si je dal duška na temo supermarketov in seveda (spet tako sladke in vedno dobrodošle teme) moško-ženskih prigod. Ideja o tem, da je prilagajanje v odnosu, kjer ima ženska 100-odstotno vajeti v rokah in kjer je vse skupaj videti, kot da si na avtopilotu, je s svojimi primerjavami iz povsem realnega življenja požela salve smeha še dolgo po tem, ko jih je Aleš razkril.

"Pa ja, jaz opazujem, gledam, poslušam, kaj se dogaja. Dejansko je samo življenje stand up, samo opazovati ga je treba na ta svojevrsten način," nam je povedal po nastopu. Na mojo repliko o tem, da pa je vseeno pomembno, kako šalo interpretiraš, ne samo, da je vsebina smešna, je dejal: "Ja, tehnika stand upa je sicer tudi vključena, moraš začutiti, da si šalo sposoben povedati iz srca, tako da bo smešna. In dodaš grimase, pa je to to! Moje šale so zelo življenjske. Vesel sem, da se je stand up tako prijel v Sloveniji. Sicer je pa potreboval kakšnih 10 let, da je tu, kjer je. S smehom se rušijo tabuji, odpira se komunikacija, še posebej pri kočljivih temah."

Kako je s samostojnimi šovi stand upa?
Teškyja smo v zaodrju vprašali, ali je bila to, da bo imel jeseni svoj samostojni stand up nastop šala, ali resnična "kost za glodanje". "Ja, vsi komiki, ki že nekaj časa nastopajo, imajo že več let kakšne svoje samostojne šove. Tin je s tem že zdavnaj začel, pa Pižama, Perica Jerkovič, Vid Valič, Javšnik in Tadej Toš tako ali tako; in sem si rekel, da bom pa jaz tudi. Treba je nekaj resnega zaslužiti! Moja predstava bo premiero doživela v mesecu oktobru ali novembru. Njen naslov je Deseti brat stand up comedy."

Še pred Teškyem pa bo s svojo novo predstavo v ljubljanskem Siti Teatru debitiral Perica Jerković, še en pionir domače stand-up scene, ki je bil med drugim tudi pobudnik odmevnega Roasta Vida Valiča. Premiera monokomedije Zgodovina selfi butla bo 1. oktobra, še prej pa bo izvedel dve testni predstavi v Postojni (27.8) in Portorožu (4.9.). S pomočjo BuTel tehnologije se mu bosta na odrih pridružila tudi Klemen Slakonja in Tin Vodopivec.

Na moje vprašanje, kako gredo v promet vstopnice za letošnji Panč, je Tešky povedal: "Ustaljena praksa, stand up občinstvo točno ve, kdaj je Panč - ob koncu avgusta, in si kupijo vstopnico v predprodaji. Sicer pa, ljubitelji točno določenega komika kupijo dnevno vstopnico, številni pa potem še za kakšen dan zraven." "In številčno, koliko se jih proda?" nadaljujem vprašanje: "Govorimo o približno tisoč na dan, kar je za Ljubljanski grad lepa številka. Namen je pa seveda imeti se lepo, se smejati in zabavati."

Panč se nadaljuje do 26. avgusta
"Letos želimo občinstvu ponuditi resnično veliko smeha in pestro paleto mednarodnih komikov. Prejšnja leta je bil festival tudi krajši, letošnja novost je pet poletnih dni. Termin pa je ustaljen, nekje ob koncu avgusta. Tudi komičark smo povabili največ do zdaj. V številkah je to: 26 komikov iz 12 držav, sedem žensk," je z nasmehom na obrazu razložil Gregor Zalokar, ki že nekaj let skrbi za komunikacijo z mediji v okviru Panča in drugih stand up nastopov.

Panč nam bo danes ob 21. uri ponudil smeh iz ust Dalmatinca Ivana Šariča, pa komika, ki je dokončal študij medicine, a je raje na odru kot v ordinaciji - govorimo o Prekmurcu Jerneju Celcu, Rok Bohinc nas bo zabaval, pa lezbijka iz Hrvaške, Marina Orsag. Druga ženska komičarka na drugem večeru pa bo Srbkinja Jelena Radanović.

V ponedeljek ne zamudite Štajerca, ki govori s svetlobno hitrostjo - Matjaž Javšnik, pa profesorja matematike na fakulteti, mladega očka, sicer pa Velenjčana Uroša Kuzmana. Sledijo še Aleš Sečnik, grška komičarka Katerina Vrana in pa Francoz Yacine Belhousse.

Torek bo najbolj mednaroden. Slišali bomo, kako bo opravičil svoj prestavljen nastop P
rimorec, ki "nerad omenja politike", Boris Kobal in pa Gašper Bergnat. Od tujih komikov pa se bomo krohotali pol Francozu, pol Britancu Marcelu Lucontu, Poljaku Piotru Szumowskiju, Bolgaru Ivanu Kirkovu in Rusu Igorju Meersonu.

Zadnji dan, v sredo, 26. avgusta, pa nas čaka poslastica stand upa, nemški superzvezdnik Michael Mittermeier iz oddaje Wetten Das..? in videa Kumba Yo! skupine Guano Apes. Le kako se bo Italijan naučil angleško in vse to zapakiral v smeh, bomo preverili pri Francescu De Carlu. Nastopili pa bodo tudi Klemen Mauhler, Eva Virc in Nejc Šmit.