"Kot vidite, na odru ni ničesar. Vse, kar se bo danes zgodilo, je odvisno od vas!" je skupina mladih mariborskih improvizatorjev Banda Ferdamana pozdravila številno občinstvo. Foto: BoBo
Banda Ferdamana
Brez sodelovanja občinstva ne gre. Foto: BoBo
Banda Ferdamana
Krohotajoči odzivi štajerskega občinstva na nastop improvizatorjev. Foto: BoBo

"Kot vidite, na odru ni ničesar. Vse, kar se bo danes zgodilo, je odvisno od vas!" je skupina mladih mariborskih improvizatorjev Banda ferdamana pozdravila številno občinstvo in ga opozorila, da je ključen element improvizacijskega gledališča.

Improvizacijska predstava je namreč oblika gledališča, pri kateri igralci delujejo spontano, brez dramskega besedila ali scenarija. V vseh oblikah improvizacije igralci razvijajo dialog in gib med potekom same predstave, zato "se vse, kar se na odru zgodi, zgodi prvič in verjetno tudi zadnjič", bistvo improvizacije razlaga Vid Šumak, eden izmed članov priljubljene mariborske Bande ferdamane: "Pri predstavi sodeluje tudi publika, ki določi bistvene elemente predstave, na primer prostor, čustvo, odnos, predmet ... Mi to vključimo v vnaprej pripravljene discipline."

Predstava, ki je močno odvisna od občinstva
Improvizacijska predstava je sestavljena iz različnih spontanih prizorov ali disciplin po predlogih občinstva. "Danes bomo videli mešan sklop disciplin, ki so najbolj pri srcu nam in občinstvu, take, ki jih sicer ne igramo toliko, a smo jih vseeno vključili v današnji program, ker po navadi delujejo dobro," je program "ferdamancev" na Lentu opisal Šumak.

Tako je na primer polovica improvizatorjev zapustila dogajanje, občinstvo pa je določilo prostor, poklic in morilsko orožje – za dogajalni prostor so izbrali Disneyland, poklic rudar in za morilsko orožje pilico. S pantomimo so tisti improvizatorji, ki niso zapustili prostora, te izbrane elemente poskušali prikazati tistim trem, ki so prostor zapustili in jih zato niso poznali. Nepredvidljivost takega nastopanja naj bi delovala komično, kar, po krohotajočih odzivih občinstva sodeč, tokrat gotovo je.

V naslednji disciplini je občinstvo določilo temo, naslov in gosta otroške oddaje, improvizatorji pa so nato po njihovih navodilih odigrali epizodo otroške oddaje o gojenju paradižnikov v Južni Ameriki. Oktet Banda ferdamana je uprizoril tudi "šizorandi", zmenek ene od improvizatork z osebo, katere trojno razcepljenost so uprizorili trije improvizatorji v vlogi ginekologa, zateženca in človeka, ki pove vse, kar mu pade na pamet. Tudi v tem primeru je trojno osebnost določilo občinstvo.

Banda ferdamana improvizira že od srednješolskih let
Improvizacijsko skupino Banda ferdamana sestavlja osem mladih improvizatorjev iz Maribora. Vsi so obiskovali Prvo ali Drugo mariborsko gimnazijo, kjer so se z improvizacijo tudi seznanili. Tamkajšnji dijaki imajo namreč možnost, da se v okviru izbirnih vsebin pridružijo šolski improligi: "Mi smo kot študenti to nadaljevali, pred slabim desetletjem smo ustanovili Kulturno društvo Banda ferdamana. Trenutno nas je osem članov, štirje fantje in štiri punce, vsako leto pa poskušamo pritegniti nove člane, koga, ki je pravkar končal srednjo šolo," je svojo bando predstavil Vid Šumak.

Povedal je še, da se na tem področju veliko več dogaja v Ljubljani, kjer deluje Impro liga: "Mi smo se tudi pridružili Impro ligi, v okviru katere potekajo tekmovanja, na katerih zmaga ekipa, ki jo publika in sodniki ocenijo z največ točkami. No, na našem koncu smo mi edini in se trudimo, da bi tudi ljudje na Štajerskem spoznali to obliko gledališča." In po pozitivnih odzivih občinstva sodeč, Banda ferdamana improvizacijsko gledališče na tem koncu Slovenije uspešno promovira.

Tudi dobra improvizacija ne pride kar tako
Čeprav je bistvo improvizacije prav v nepredvidljivosti in odvisnosti od iskrivosti občinstva ter je potek takšne predstave popolnoma nemogoče napovedati, je dobra improvizacija tudi plod številnih vaj in piljenja gledaliških vrlin: "Določene zadeve je mogoče zvaditi, na primer gledališke osnove, kot so odnosi, statusi, pravila – na primer, da improvizator publiki ne kaže hrbta in da govori razločno. Tudi discipline z določeno zasnovo je do neke more mogoče izpiliti. A v resnici nikoli ne veš, kakšne vsebine in v kakšnem prostoru boš igral," je še povedal Šumak, ki je s preostalimi sedmimi osminami Bande ferdamane na odru mariborskega Lenta dokazal, da so Mariborčani dobri improvizatorji z zvestim in hvaležnim občinstvom.