Redni 'gostje' mejnih prehodov med Slovenijo in Hrvaško so že nekaj let člani skupine Lollobrigida. Foto: Facebook stran Lollobrigide
Redni 'gostje' mejnih prehodov med Slovenijo in Hrvaško so že nekaj let člani skupine Lollobrigida. Foto: Facebook stran Lollobrigide
Zoran Predin
Predin poudarja, da se zanj stvari vračajo v normalo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Elemental so zaradi težav na slovenski meji nekoč čakali tri ure za vstop na Hrvaško. Foto: Terraneo Festival 2012

Posledično so v nekaterih primerih sledile tudi zamude na nastope ali celo odpovedi. Pevka hrvaško-slovenske zasedbe Lollobrigida Ida Prester je še lansko poletje pripovedovala za MMC: "Mislim, da ni skupine, ki se več vozi čez mejo. Ki je preživela ure in ure na meji s cariniki ob pojasnjevanju, kam gremo. Mi gremo vsak teden v Slovenijo, v Mursko Soboto oziroma obratno. Smo poosebljenje tega, kar počnemo."

Vstop Hrvaške v EU skupini pomeni veliko. "Nič več prosjačenj, da naju s Kleemarjem pustijo čez brez ATA karneta, ko greva na vaje ali studio in to praktično z bas kitaro in sintom v prtljažniku. Pa tudi kakšno uro dlje bova lahko spala, ko se bova recimo prihodnji teden odpravila na Exit, saj odpade papirogija na dveh oziroma treh mejah," je dejal basist Jernej Šavel za MMC.

Ob tem je poudaril, da je doživel podobno izkušnjo že v časih, ko je preigraval v skupini Psycho-Path - ko je "padla" severna meja. "Če se bo zgodba ponovila, bo zdaj aktualno iskanje prepovedanih drog, kar pa se našim Hrvatom, s strani njihovih državnih uslužbencev, redno dogaja. Glasbeniki smo žal večna figura tega stereotipa," je še poudaril Šavel.

Čez mejo kar peš
Da so zapleti na meji lahko precej neprijetna stvar, potrjuje izkušnja hrvaške skupine Elemental. Sami so se za spletno stran 24sata spomnili, kako so jih zaradi ATA karneta cariniki nekoč pustili čakati na meji tri ure, ko so se vračali z nastopa v Sloveniji. Ob šestih zjutraj so poklicali prijatelja, da jih je prišel iskat. V kombiju pa sta ostala le voznik in kitarist, drugi so šli čez mejo peš.

Glasbenik, ki se lahko pohvali, da v vseh letih svojega nastopanja ni imel večjih težav s čakanjem na slovensko-hrvaški meji, je Zoran Predin. "Jaz se lahko pohvalim, da ves ta čas nisem imel na hrvaško-slovenski meji nobenih težav. Cariniki in policisti so me spoznali. Vedno so me toplo sprejeli. Povedali so mi, da so me gledali v raznih zabavnih oddajah," se je spominjal Predin za MMC.

Predin - Jolly za prehod čez mejo
Pevca so zaradi sreče, ki jo je prinašal ob prehodu meje, ko mu skupaj s sopotniki - glasbenimi kolegi - ni bilo treba čakati na meji, začeli klicati Jolly. "Če so vzeli Jollyja sabo, je bilo vse v redu," je poudaril.

Ob lažjem prehodu slovensko-hrvaške meje bodo zanj razmere podobne, kot so bile, ko se je začel ukvarjati z glasbo. "V času novega vala v 80. letih prejšnjega stoletja ni bilo nobene meje. In ko smo hodili igrat v Zagreb, Sarajevo, Beograd in tako naprej, smo bili celo vajeni, da se nam bilo treba nič ustavljati. Zdaj se stvari zame vračajo v neko normalno situacijo in zaradi tega sem zelo zadovoljen," je za MMC še dejal glasbenik, ki je v letih svojega delovanja postal tudi redni gost hrvaških odrov.
Severina s pozitivnimi pričakovanji
Pozitivna pričakovanja ob združevanju je pred dobrima dvema tednoma za oddajo Globus izrazila tudi hrvaška pevka Severina. "Postali bomo del velike družine. V družini so vse stvari lažje, če seveda družina spoštuje vse vere, vse narode in sprejema različnost."