Rajmond Debevec je legenda slovenskega športa in pri 49 letih še vedno v takšni formi, da lahko poseže v boj za olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rajmond Debevec je legenda slovenskega športa in pri 49 letih še vedno v takšni formi, da lahko poseže v boj za olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Na evropskem prvenstvu pred tremi leti, ko je elektronska tarča pokazala ničlo, nisem vedel, kaj se je zgodilo, razen tega, da sem v trenutku, ko sem sprožil, videl nekaj črnega skozi merilno napravo. Pogledali smo tarčo, da bi ugotovili, kaj je narobe. Na sprednjem delu tarče so bili sledovi perja. Očitno sem nehote zadel ali oplazil ptiča, kar je povzročilo odboj zrna."

Komarji v Osijeku, ose v Skandinaviji
Da bi še kakšen strelec na tekmovanju ali treningu zadel ptiča, Debevec ne pomni, so pa na strelišču včasih težave z insekti. "V Osijeku je vedno veliko komarjev. Veliko se znojimo, vroče je in to privablja komarje. Nemškemu strelcu se je zgodilo, da mu je komar priletel na roko, pri tem pa se je sprožila puška. Spomnim pa se, da so nas v Skandinaviji obletavale ose, kar zna biti bolj nerodno in celo nevarno."

Rajmond Debevec bo gost sobotnega popoldneva na prvem programu TV SLO.


Z osmimi olimpijskimi nastopi še ne bo rekorder

49-letni Debevec je na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju osvojil zlato medaljo v kraljevskem trojnem položaju, osem let pozneje pa v Pekingu bronasto. Letošnje olimpijske igre v Londonu, na katerih naj bi imel tokrat največ možnosti v disciplini 60 metrov leže, bodo zanj že osme, vseeno pa ne bo rekorder, saj bo nastopil tudi latvijski strelec s hitrostrelno pištolo Afanasijs Kuzmins, kar bo že njegov deveti olimpijski nastop.

En naboj stane do 30 centov
Debevec na enem treningu potroši za vsaj sto evrov municije. "Naboji so dragi, na srečo pa imam dobre pokrovitelje. Proizvajalci municije me delno zalagajo z brezplačnim strelivom. En naboj pri malokalibrski puški stane 25 centov, na enem treningu pa izstrelim 400 do 500 nabojev." Razlike med naboji so precejšnje, saj stane najcenejši malokalibrski naboj dva centa, najdražji pa do 30 centov.