Od njenega nastopa na Evroviziji bo letos minilo dve leti. Foto: Karin Rošker
Od njenega nastopa na Evroviziji bo letos minilo dve leti. Foto: Karin Rošker
Eva Boto
Eva Boto pravi, da je prav, da se odločitev o pesmi, ki bo predstavljala Slovenijo na Evroviziji, znova vrne v roke ljudstva. Foto: Karin Rošker
V tem času je združila svoje moči z Janom Plestenjakom in didžejem Maxom v skladbi To leto bo moje, z Žanom Serčičem je posnela priredbo Silvestrski poljub, svojim poslušalcem pa je lani predstavila tudi novo balado Na kožo pisana. Foto: Karin Rošker
V novem letu je njena nova skladba, pod katero sta se podpisala zakonca Vlašič, posnela še videospot. Foto: Karin Rošker
Pod videospot se je podpisal Niko Karo, ki je med drugim tudi posnel videospote za lansko evrovizijsko pesem Straight into Love in za prvenec Tine Maze - My Way Is My Decision. Foto: Karin Rošker
Ekipa sredi snemanja videospota, ki si ga je pevka želela že od skladbe Plus in minus. Foto: Karin Rošker
Pevka že za naslednji projekt napoveduje hitrejšo pesem, ampak pravi, da se v elektronski glasbi ne vidi. Foto: Karin Rošker
Priznava tudi, da je zelo težko najti prave avtorje, s katerimi lahko sodeluje. Foto: Karin Rošker

Nekdanja slovenska evrovizijska predstavnica je lani dopolnila 18 let. "Še vedno se počutim enako. Je pa res, da bom končno naredila izpit za avtomobil," je v smehu priznala Eva Boto. Pravi, da so pred njo številne ure snemanja novih pesmi, matura, vpis na študij ... Ob tem pa je vesela, da se lahko zdaj predstavlja s svojim prvim videospotom za balado Na kožo pisana.

Na leto, ki se ni začelo najbolje, saj ga je zaznamovala prometna nesreča na silvestrovo, gleda pozitivno. "Prometna nesreča je name vplivala samo tako, da sem sama sebi rekla, da bo zaradi tega leto 2014 boljše in stopam vanj z veliko pozitivne energije, pripravljena na nove izzive," je še dejala pevka.

Celoten pogovor z njo si lahko preberete spodaj.


Začniva z Evrovizijo. Znano je, da bo Slovenija znova poslala svojega predstavnika na Evrovizijo. Zakaj je sodelovanje pomembno?
Mislim, da je prav, da se Slovenija pokaže na tako velikih tekmovanjih in festivalih, kot je Evrovizija, čeprav ne dosežemo nekega visokega rezultata, je po mojem mnenju dobro, da Evropi pokažemo naš potencial in dobre izvajalce.

Vrača se tudi Ema. Kako gledate na to, da bo odločitev znova v rokah ljudi?
Če pomislim, Eme ni bilo že od leta 2011 in prav je, da se zopet ponovi, da ljudem dajo možnost, naj sami presodijo, koga je najbolje poslati na Evrovizijo. Ne bo manjkalo dobrih novih slovenskih skladb in izvajalcev.

Bi šli še enkrat čez evrovizijsko izkušnjo, če bi imeli v tem trenutku pred sabo močno skladbo?
Pa ja, zakaj pa ne. To je bila zame zelo pozitivna izkušnja, pravzaprav najboljša do zdaj. Nekatere stvari bi verjetno naredila drugače kot takrat, ampak nedvomno bi jo ponovila še enkrat. Ne še zdaj, mogoče čez nekaj let ...

Hannah je v zadnjem intervjuju za MMC pojasnila, da je Evrovizija kot mehurček - toda ne zato, ker tam vse poteka popolno -, ki zahteva veliko dela in truda. Se strinjate s tem?
Oooo, pa še kako se strinjam. Vsi, ki spremljajo Evrovizijo, si lahko predstavljajo to popolnost. Res je, da je tako, ampak marsikdo oz. večina pa ne vidi, koliko truda in energije je potrebne, da lahko stvar izvedeš popolno.

Hannah je recimo še dejala v smehu, da bi prišlo do vstaje, če bi znova poslali Američana na Evrovizijo. Koga bi vi poslali na Evrovizijo oz. kakšno pesem?
Sploh ne vem, kaj je glavni recept za boljši rezultat na samem tekmovanju … Nimam nekega občutka, koga bi bilo najbolje poslati, ker, vsaj meni se zdi, da sama Slovenija nima velikega vpliva, saj smo res premajhna država, kar je res velika škoda, saj vsi vemo, da imamo izvrstne izvajalce. Tako da kogar koli pošljemo, moramo navijati zanj, čeprav z mislijo, da rezultat mogoče ne bo takšen, kot ga pričakujemo oz. želimo.

Od vašega odhoda v Azerbajdžan bosta letos minili dve leti. Vmes ste med drugim dopolnili 18 let. Kaj je zdaj drugače?
Meni popolnoma nič (smeh). Še vedno se počutim enako. Je pa res, da bom končno naredila izpit za avtomobil (smeh).

Za svoj 18. rojstni dan ste svojim oboževalcem ponudili novo skladbo. Znova gre za balado. Kako to, da vztrajate pri njih?
Tako je, zdaj pa še tista zadnja češnja na smetani, videospot, ki sem ga res že nestrpno pričakovala! Sploh ne vem, nekako mi je za ta čas najbolj sedla balada, obljubim pa, da ne bom ostala le pri teh. Kmalu bom začela snemati naslednjo pesem, ki bo v hitrejšem ritmu.

Znova ste združili moči z zakoncema Vlašič. Kaj vas je prepričalo na tej skladbi? In kako težko je najti prave avtorje, s katerimi sodelujete?
Prepričalo me je čisto vse. Tako sama skladba kot tudi besedilo. Všeč mi je, da si je Matjaž vzel čas in naredil pesem zame – z velikimi tiskanimi črkami -, ki mi je bila pisana na kožo, to je tudi dokazal. Zelo težko je najti pravega avtorja, ki te dejansko zna poslušati, zna narediti pesem, ki ti leži, tudi tvojemu značaju, in priznam, da mi je bilo z njima odlično snemati. Že v samem studiu je čisto druga energija, veliko adrenalina, Matjaž pa ima zelo dober pristop tudi do samega izvajalca, kar mi je zelo všeč. Zato pa je rezultat potem dober.

Kaj je prvo merilo, ko iščete avtorje? Ko ste že omenili, da bo naslednja skladba hitrejša - vas morda kaj mika odhod v bolj elektronske ritme? Še bolj kot je bilo na primer sodelovanje pri skladbi To leto bo moje.
V elektronskih ritmih se ne vidim, mislim, da ne bom šla v tej smeri. Mislim, da lahko narediš hitro skladbo tudi na drugačen način in v tej smeri bom šla tudi jaz … Prvo, kar je najbolj važno, je to, da mora biti pesem narejena zate. Ni vedno važno, da slediš tem trendom. Meni je pomembno to, da bodo, ko bom pesem izvajala, ljudje začutili tisto, kar čutim jaz.

O čem ste tokrat razmišljali, ko ste se lotevali, kako bi skladba dobila vizualno podobo?
Predvsem smo želeli predstaviti mene, da je pesem, ki je napisana zame, meni pisana na kožo in le s tem mi lahko ljudje verjamejo. Že samo besedilo predstavlja mene in večino ljudi, saj je zelo življenjsko, prav vsak se lahko vsaj enkrat vidi v njem, in tudi tema, ki je ljubezenska gre največ po glavi nam najstnikom.

Razmišljate morda kaj v smeri albuma ali pa še bolj avtorskega pristopa do ustvarjanja skladb, ki jih pojete?
O samem albumu še ne vem, kako bo. Seveda si ga zelo želim, ampak sčasoma se bo vse pokazalo.

V svetu zdaj spremljamo trend, kako se "otroški" zvezdniki trudijo spremeniti svojo podobo s tem, da se razgaljajo itd. Tu imam v mislih Miley Cyrus. Kako vi gledate na ta pojav?
Nekako niti ne bi tega komentirala. Vem, da je nekako morala preseči tisto Hannah Montana, saj je v tej fazi odraščanja in zdaj ne predstavlja lika popularne najstnice. Sama tega ne bi naredila … Najbolj žalostno pa je to, da je vzor tudi najmlajšim. To, kar pa počne zdaj, pa ni niti malo primerno za otroke. Vsaj jaz tako menim. Saj se otroci le zgledujejo po njej, želijo biti kot ona …

Kako doseči, da te ljudje začnejo gledati kot odraslo osebo le z glasbo?
Ne poznam še recepta za to, definitivno pa ne tako, kot je to naredila Miley ...