Prijetno festivalsko vzdušje v Beli krajini. Foto: Jernej Kokol/MMC RTV SLO
Prijetno festivalsko vzdušje v Beli krajini. Foto: Jernej Kokol/MMC RTV SLO
Karizmatična "antwoordovka" Yo-Landi. Foto: Jernej Kokol/MMC RTV SLO
N'toko je tokrat nastopil kot član Moveknowledgement. Foto: Jernej Kokol/MMC RTV SLO
Za nekatere je bil vrhunec večera zasedba Laibach. Foto: Jernej Kokol/MMC RTV SLO
Festival zvoka, sonca in zabave

Vinica ob Kolpi je ta konec tedna znova v znamenju glasbe, druženja in sonca. To je po več tednih muhastega vremena res krasen sopotnik obiskovalcev, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije, pa tudi od drugod.

Samo prizorišče so letos organizatorji precej spremenili, saj so zamenjali koncertni prostor in kamp, ki je letos bolj združen in se razteza v sklenjenem kosu vzdolž Kolpe. Reka pa drugače od lani, ko je bila peklenska vročina in ko so v njej cel dan vsaj malo ohladitve iskali številni, letos z občutno nižjo temperaturo privablja le redke pogumneže.

Po četrtkovem "dodatku" - letos je festival prvič potekal že v četrtek, ko so nastopili 2B, Vlado Kreslin in FCKN DJ's - je petkov večerni program odprla zasedba Kuga, do treh zjutraj pa so se na glavnem odru zvrstili še High 5, Moveknowledgement, Laibach, Die Antwoord in nazadnje še Kiril Dzajkovski.

Laibach so bili z dovršenim, na trenutke hipnotičnim nastopom za občinstvo, takrat se je pod odrom zbralo več tisoč obiskovalcev, odlično načrtovana izbira v stopnjevanju večera. Ko so tako na oder stopili Die Antwoord, je bilo vzdušje res festivalsko razigrano, energičen nastop zelo usklajenih in odlično razpoloženih članov skupine pa ni nikogar pustil ravnodušnega. Kiril je s trubaško obarvanim nastopom večer v plesnih ritmih pripeljal do konca, je pa pod težo dolgega dneva takrat pod odrom uživalo že precej manj obiskovalcev.

Organizatorji so si včeraj prislužili črno piko zaradi ne preveč učinkovitega sistema menjave vstopnic za zapestnico, ki omogočajo vstop na prizorišče. Nekateri so v vrsti, ki je bila ob sedmih dolga več kot 50 metrov, na menjavo čakali skoraj dve uri.

Obiskovalci so se zbudili v sončno soboto, ki jo bodo lahko izkoristili za poležavanje ob Kolpi, odpravljanje glavobola in druženje, na manjših odrih pa bo ves dan potekal pester program: od stand up šovov in Improlige do različnih delavnic. Zvečer bodo nastopili Ice On Fire, Zmelkoow, Čao Portorož, Stroj Machine, 2Cellos, Bajaga & instruktori ter Pankreas. Pestro bo tudi na elektroodru, kjer bodo nastopili Milk drinkers, Hex, Loadstar & mac Jakes ter Danaja & Trdee.

Verjetno je kakšnega obiskovalca muhasto vreme v preteklih tednih odvrnilo od prihoda v Belo krajino, a še imate čas, da preživite malo drugačen konec tedna med gostoljubnimi Belokranjci. Škornje pa vseeno vzemite s seboj.

V galeriji si oglejte nekaj festivalskih utrinkov.

Festival zvoka, sonca in zabave