Rudi Šantl in Alenka Gotar sta navijaški himni vtisnila umetniški pečat. Foto: SLO Max Band Aid
Rudi Šantl in Alenka Gotar sta navijaški himni vtisnila umetniški pečat. Foto: SLO Max Band Aid

Zadeva spominja na kefirjevo gobico, ki se stalno razmnožuje in tako so se razmnoževale tudi ideje o končni podobi te skladbe. Dokončno idejo je bilo treba le še uresničiti in udejanjiti.

O nastajanju skladbe.
Aleš Benko (Max bend), idejni vodja in avtor skladbe, s sireno, glasnim navijaškim rekvizitom
Aleš Benko (Max bend), idejni vodja in avtor skladbe, je med snemanjem takole poziral s sireno in glasnim navijaškim rekvizitom. Foto: SLO Max Band Aid
Mare B
Svoj glas je prispeval tudi obetavni pevec Mare B. Foto: SLO Max Band Aid

Naš namen je ustvariti uradno himno slovenskega športa, ustvarjati materialni dobiček iz naslova avtorskih pravic in pripadajoča nadomestila po dogovoru nakazovati vsem državnim reprezentancam v vseh športnih panogah, ki bi ta sredstva vlagali v njihov podmladek.

Aleš Benko o dobrodelni noti skladbe.

Skladba je, kot je za MMC pojasnil idejni vodja SLO Max Band Aida in eden izmed avtorjev pesmi Aleš Benko, narejena z namenom, "pomagati vsem bodočim slovenskim športnim asom, ne glede na njihove športne panoge". To pomeni, da se bodo vsi, ki so pri nastajanju nove himne sodelovali, odpovedali delu honorarja, in sicer v korist "vsem državnim reprezentancam v vseh športnih panogah, ki bi ta sredstva vlagali v njihov podmladek".

Pri pesmi so sicer svoje glasove združili številni znani obrazi slovenskega glasbenega prizorišča. Člana zasedbe Hazard, Dominik Trobentar in Dare Petrič, sta pesmi vdihnila tako pevsko kot kitarsko noto, Alenka Gotar in Rudi Šantl sta poskrbela za umetniški pečat, v skladbi pa boste prepoznali tudi glasove Mirana Rudana in Toneta Košmrlja (člana skupine Pop Design), Slavca L. Kovačiča (Čudežna polja), Dona Sergia, Marka Omahna in zasedbe Gamsi, Mareta B ter Damijana Oblaka in idejnega vodjo Aleša Benka (oba sta člana zasedbe Max bend).

Omenjena skladba sicer ni uradna slovenska nogometna himna, smo še izvedeli v pogovoru, Benko pa ob tem pravi, da pričakuje, da jih bo NZS kmalu povabil na pogovor. Več lahko izveste v intervjuju, spodaj pa si lahko ogledate tudi fotoutrinke s snemanja skladbe in poslušate pesem.


Kako se je porodila ideja za novo navijaško himno?
Dobesedno je iz malega ploda zraslo veliko drevo. Ideja in osnovni namen sta bila najprej narediti navijaški napev in vse preostalo, kar z avtorskega vidika potrebuje pesem, in to v izvedbi tri- do štiričlanske glasbene skupine. Med sestavljanjem vseh razpoložljivih idej so idejni hibridi omogočali ali celo zahtevali nove in nove ideje. Zadeva spominja na kefirjevo gobico, ki se stalno razmnožuje in tako so se razmnoževale tudi ideje o končni podobi te skladbe. Dokončno idejo je bilo treba le še uresničiti in udejanjiti.

Skladba je bila v osnovnem namenu narejena s humanitarnimi notami z namenom pomagati vsem bodočim slovenskim športnim asom, ne glede na njihove športne panoge. Avtorji bodo zaradi tega polovico prejetih nadomestil iz naslova avtorskih pravic od te skladbe namenili osnovnemu namenu.

Ste pri nastajanju skladbe sodelovali tudi z Nogometno zvezo Slovenije? Bo skladba nova »uradna« himna slovenskega nogometa?
Vsekakor bi želeli sodelovati tudi z Nogometno zvezo Slovenije, vendar bi bilo takšno sodelovanje lahko le na podlagi poslovnega priokusa, kar pa nima ničesar skupnega z osnovno idejo. Po naših podatkih Nogometna zveza Slovenija že ima svojo himno, vsekakor pa pričakujemo odziv Nogometne zveze Slovenije, da nas povabi na sestanek, na katerem se bomo lahko dogovorili, na kateri njihov račun in za kateri namen bomo lahko nakazali naš prispevek, ki se bo ustvaril z avtorsko pravico. Svetovno prvenstvo v nogometu je iz tega pogleda za skladbo Slovenija ima krila tako rekoč zgolj časovno naključje, ki pa lahko koristi tudi našemu projektu in našemu namenu, saj je šport zagotovo panoga, po kateri svet pozna Slovenijo in njene športne ase.

Naš namen je ustvariti uradno himno slovenskega športa, ustvarjati materialni dobiček iz naslova avtorskih pravic in pripadajoča nadomestila po dogovoru nakazovati vsem državnim reprezentancam v vseh športnih panogah, ki bi ta sredstva vlagali v njihov podmladek. Pogoj je seveda zastopanje Slovenije na svetovnih prvenstvih in zaradi tega naša ideja tudi terminsko sovpada z najbližjim podobnim dogodkom, ki se bo v začetku junija začel v Južni Afriki. Zaradi tega pričakujemo odziv vseh državnih reprezentanc, da nas povabijo k sodelovanju.

So se glasbeniki projektu pridružili sami? Kako ste se sploh našli?
Glasbenike oziroma izvajalce je bilo treba le poklicati. Vnaprej smo bili prepričani o njihovem socialnem čutu in dobrodelnem namenu. Zaradi tega smo k temu projektu povabili izbrane izvajalce, katerih preteklost govori o njihovih uspehih in nakladah in hkrati obeta prihodnost. Z vsemi izvajalci se dobro poznamo, z nekaterimi zelo dolgo, z nekaterimi malo manj. Po izboru smo jim poslali demoverzijo skladbe. Med snemanjem smo prejeli ogromno klicev preostalih izvajalcev, ki so medtem izvedeli, kaj počnemo, in so želeli biti podporniki te ideje. Če bi želeli vsakemu izmed teh izvajalcev omogočiti zapeti vsaj dve vrstici, bi bila skladba lahko dolga nekaj ur ... Zaradi tega smo se odločili in naredili scenarij za videospot in spletno stran, kjer bodo lahko sodelovali tudi drugi glasbeniki, ki podpirajo našo idejo.

V soboto boste snemali videospot. Imate zanj že kakšen scenarij? Kdaj ga bomo lahko videli na televizijskih postajah in spletu?
Praktično smo že začeli snemati in scenarij je že narejen, glavni dogodek pa se bo zgodil v soboto, ko bomo v zgodbo vključili tudi plesalce s posebno izdelano plesno koreografijo, navijače z novo navijaško koreografijo. Osnovni namen v videospotu je sporočilo slovenskim športnikom, da imajo našo celovito podporo in da ima Slovenija krila kljub svoji majhnosti.

Ste tudi vi nogometni navijač? Si boste morda ogledali katero izmed tekem slovenske reprezentance v Južni Afriki?
Tudi sam sem nogometni navijač in sem dejaven v krajevnem nogometnem klubu Tabor 69, kjer si ogledam marsikatero tekmo. Zagotovo si bom ogledal vse tekme slovenske nogometne vrste in nadejam se tudi uvrstitve Slovenije v drugi krog.

Zadeva spominja na kefirjevo gobico, ki se stalno razmnožuje in tako so se razmnoževale tudi ideje o končni podobi te skladbe. Dokončno idejo je bilo treba le še uresničiti in udejanjiti.

O nastajanju skladbe.

Naš namen je ustvariti uradno himno slovenskega športa, ustvarjati materialni dobiček iz naslova avtorskih pravic in pripadajoča nadomestila po dogovoru nakazovati vsem državnim reprezentancam v vseh športnih panogah, ki bi ta sredstva vlagali v njihov podmladek.

Aleš Benko o dobrodelni noti skladbe.