Harmonike iz vse države so se zbrale v Cerkljah ob Krki. Foto: MMC RTV SLO
Harmonike iz vse države so se zbrale v Cerkljah ob Krki. Foto: MMC RTV SLO
Panonika Harmonika 2011
Organizatorji so našteli 1.137 sodelujočih v preseganju rekorda. Foto: MMC RTV SLO
Panonika Harmonika 2011
Vsak sodelujoči je prejel tudi posebno diplomo. Foto: MMC RTV SLO
V komisiji je bil tudi priznani harmonikar Franc Mihelič.
Franc Mihelič Foto: MMC RTV SLO
Rekordno igranje Golice

"Ni besed, to je treba doživeti," je svoje zadovoljstvo ob dosežku rekorda za MMC delil direktor festivala Tomaž Zorko. "Ta rekord je po mojem mnenju naredil ogromno za slovensko harmoniko, ki je bila leta in leta zapostavljena. Ker se je končno spremenilo," je bila zadovoljen Zorko in dodal: "Nekateri so hoteli harmoniko izriniti iz slovenskega prostora. Toda če mene vprašate, je to največja neumnost, ker za promocijo Slovenije - roko na srce - ni storil noben več kot harmonika. Se pravi, naše legende Avsenik, Slak in danes prisoten Franc Mihelič," je razložil Zorko.

V okviru festivala Panonika harmonika so se tako tudi drugo leto zapored zbrali domači harmonikarji, ki so jim na pomoč priskočili tudi zamejski sosedje, z jasnim ciljem: podreti kanadski rekord v igranju harmonike na enem mestu, kjer se je zbralo 998 harmonikarjev.

Domača štiričlanska komisja in nadzorniki so na samem prizorišču prešteli 1.137 harmonikarjev. Kar je nedvomno več, kot jih je bilo v Kanadi. Za uradno potrditev morajo zdaj organizatorji poslikano in posneto dokumentacijo še poslati na Guinnessov urad rekordov, ki jim bo nato po pregledu materiala izročil diplomo.

Večja udeležba kot lani
Mojstri in mojstrice meha so tako z letošnjo udeležbo krepko presegle lansko udeležbo (na prvem festivalu Panonika harmonika), ko se je naskakovanja rekorda udeležilo 234 harmonikarjev.

Tokrat je že samo prizorišče obiskovalcu jasno dalo slutiti, da gre za veliko bolj množičen dogodek. Če so še lani harmonikarje zbirali na asfaltni ploščadi za glavnim odrom, so letos dogajanje preselili na travnik pri vhodu. Kar dobro uro so nato popisovali vse rekorda željne obiskovalce, ki so okoli pol štirih le prišli na svoj račun.

Najprej so pod taktirko dirigenta in ob budnem očesu strokovne komisije, med katerimi so bil med drugim harmonikar Franc Mihelič, politik Andrej Vizjak in ultramaratonec Dušan Mravlje za vajo zaigrali Slakovo V dolini tihi in Avsenikovo Golico (obe skladbi v C-, B-, F-duru). Temu je sledila generalka ter nekaj do štirih pravi naskok na Guinnessov rekord. Ritem je med drugim pomagal narekovati tudi svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko Martin Težak.

"Nismo se še odločili, kateri bo naslednje leto. Mogoče dva. Razmišljali smo, da bi bil eden množičen in eden zelo drugačen. Toda še vedno bi bila v igri harmonika," je sklenil Zorko.

Tridnevni etnopraznik v Cerkljah
Sam festival se je sicer začel že v petek. Prvi večer je privabil po besedah organizatorja okoli 3.000 ljudi. Podobno pa je bilo tudi sinoči, ko bi zbrane morala zabavati hrvaška pevka Severina, vendar je nekaj ur predtem svoj nastop odpovedala zaradi bolezni. Na njeno mesto je vskočila dalmatinska pevka Danijela, ki je prišla v Crklje naravnost iz svoje barke oz. iz Dubrovnika. Sam festival pa se bo sklenil nocoj z nastopi Igorja in zlatih zvokov, Ansambla Petra Finka ter drugih.

Spodaj si lahko ogledate par foto- in videoutrinkov iz popoldanskega dogajanja.

Rekordno igranje Golice