Trgatev Stare trte je vsako leto velik dogodek. Foto: Organizator/Uroš Grbić
Trgatev Stare trte je vsako leto velik dogodek. Foto: Organizator/Uroš Grbić
Letošnja trgatev Stare trte

Letos je prvi grozd odrezal novi mestni viničar in skrbnik te najstarejše trte Stane Kocutar, županu Francu Kanglerju pa je pripadla čast, da poskusi prvi grozd, in kot je dejal, je grozdje letos še posebej sladko in kakovostno. Svoj grozd je v sod prispeval tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki ima potomko stare trte posajeno v Ljubljani. Kot je v nagovoru povedal župan Kangler, so potomke stare trte prenesli na vse celine, kjer danes tudi že rodijo prve grozde.

Grozdje sorte modra kavčina ali žametna črnina so na prireditvi z zabavnim programom, ki je postala že pravi mestni praznik, pobrali malečniški brači in ga pred Hišo stare trte tudi stisnili. Tradicionalna prireditev ob trgatvi grozdja Stare trte je za Maribor pomemben dogodek, ki privabi množico obiskovalcev od blizu in daleč. Letos je bila še posebej slovesna, saj je potekala že 25. zapovrstjo in ker se je je ob izredno lepem vremenu udeležilo rekordno število ljudi, več kot 1.000.

Stara trta na Lentu je zaščitena kot naravni spomenik ter je simbol Maribora in vse vinorodne Slovenije. Iz njenega grozdja običajno vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina, ki ga polnijo v posebne stekleničke, te pa mariborska mestna občina uporablja za protokolarne namene.

Letošnja trgatev Stare trte