Borut Pahor v Sočiju ponosno vihti slovensko zastavo. Foto: Facebookov profil Boruta Pahorja
Borut Pahor v Sočiju ponosno vihti slovensko zastavo. Foto: Facebookov profil Boruta Pahorja
"Od danes tudi naš ZLATI Peter Prevc na #zastavaslavnih#," je tvitnil predsednik. Foto: Facebookov profil Boruta Pahorja
Risi so mu po tekmi z ZDA izročili dres s podpisi. Foto: Facebookov in Twitterjev profil Boruta Pahorja
Pogovor Andree Massija s predsednikom Borutom Pahorjem

"Čestitke naši biatlonki Teji Gregorin za borbenost in doseženo peto mesto," je zadnji tvit, ki ga je na Twitterju zapisal predsednik, vse odkar so se začele zimske olimpijske igre, pa slovenskim športnikom ves čas stoji ob strani, kar je mogoče prebrati tudi na njegovih profilih na družbenih omrežjih.

Predsednik republike, ki je sprva želel obiskati odprtje ZOI - udeležbo je odpovedal zaradi sodelovanja pri urejanju razmer po ledeni ujmi -, se je v Soči odpravil včeraj. Obiskal je olimpijsko vas, tam se je, kot je sam zapisal, prijetno družil z vodjo naše olimpijske delegacije Petro Majdič in drugimi olimpijci, ogledal pa si je tudi že nekaj tekem. Včeraj si je v spremstvu staršev Tine Maze, Sonje in Ferda, ogledal hokejsko tekmo med Slovenijo in ZDA, po tekmi pa se je v slačilnici sešel z risi in jim čestital za borbeno igro. Hokejisti so predsedniku podarili dres s podpisi.

Danes si je ogledal tekmo v biatlonu žensk na 12,5 kilometra, kjer se je odlično odrezala Gregorinova, v živo pa si bo ogledal tudi ekipno tekmo v smučarskih skokih, kjer se bodo v boj za medalje pognali tudi slovenski orli v postavi Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc. "Čestitke našim izjemnim #Orli. Tudi danes bomo držali pesti in nestrpno pričakujemo ekipno tekmo v skokih#," je tvitnil predsednik, ki se je na Facebooku v obširni zahvali z lepimi besedami poklonil tudi enemu izmed naših junakov na ZOI, Petru Prevcu, ki ima do zdaj v žepu srebrno in bronasto medaljo. Zapisal je: "Spoštovani Peter Prevc, dve tekmi, dve medalji in ena beseda - fenomenalno! Hvala vam za veselje, ki ga Slovenke in Slovenci delimo z vami. In hvala, ker naša srca, srca vaših vdanih navijačev, navdihujete s trdim delom, pogumom in ekipno radostjo. Tako na najbolj prepričljiv način pokažete, kaj je potrebno, da se zavihtiš visoko, više in med zvezde. Vi ste naša zvezda. Naj vam umirjenost in tekmovalni duh še naprej utirata pot do zmagovalnega vrha. Mi, vaši navijači, pa vas bomo še naprej z vsem srcem bodrili in visoko vihteli zastave za dober veter v pomoč. Še enkrat, prejmite moje globoko spoštovanje in iskrene čestitke. Srečno naprej!"

Pahor je olimpijski prvakinji v smuku Tini Maze, ki je osvojila najžlahtnejše odličje, čestital takoj po zmagi. Klic je prejel vodja Tinine ekipe Andrea Massi - pogovor si lahko pogledate v stranskem bloku -, obširneje pa se je zahvalil na Facebooku: "Spoštovana Tina Maze, čakali in dočakali smo trenutek, ko na zmagovalnem odru ponovno v vaših rokah plapola slovenska zastava, v vaših očeh pa gori iskrica sreče, ki smo jo v preteklosti tolikokrat s ponosom pozdravljali in zanjo navijali. Uspehi so namenjeni borcem in vi ste borka naših src. Navdihujete nas z vašo iskrenostjo - ne skrivate padcev, srečni ste ob uspehih, ko vam ne gre najbolje, ste jezni, ko ste z vožnjo zadovoljni, ste razigrani. Pa vendar, pot do današnje medalje je še več: je pot poguma in odločnosti, trdega dela in odrekanj, težkih preizkušenj in kljubovanja. Spet stoji na olimpijskih stopničkah v Sočiju še ena ponosna Slovenka in spet je naša država ponosna skupaj z vami. Tina, vam in vaši ekipi izrekam globoko zahvalo, ker niste prenehali verjeti vase. To je pomembno sporočilo vsem nam. Pot se ne konča, dokler ne prideš do konca."

Za osvojeno medaljo je čestital tudi Vesni Fabjan, ki je osvojila bron v tekaškem šprintu: "Čestitke Vesni Fabjan za lepo presenečenje dneva. Bron je naš!"

Udeležba predsednika republike na olimpijskih igrah predstavlja "predvsem podporo slovenskim zimskim športom in našim odličnim športnicam in športnikom ob njihovih izjemnih uspehih, ki zagotovo še niso zaključeni", so sporočili iz urada predsednika republike.

V Sočiju tudi minister Pikalo
Ob obisku olimpijske vasi, ki ga je opravil v družbi predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo dejal, da imajo slovenske športnice in športniki dobre pogoje za bivanje, da njihove priprave na tekmovanja potekajo po načrtih ter da so tudi sicer olimpijske igre zelo dobro organizirane. "Vsi skupaj pa že nestrpno pričakujemo današnjo ekipno tekmo smučarjev skakalcev in drugih preizkušenj, ki naše olimpijce čakajo še v prihodnjih dneh," je še dodal minister.

Vodja olimpijske delegacije v Sočiju Petra Majdič je ob današnjem obisku ministru izročila v dar fotografijo njegovega dvostranskega srečanja s španskim državnim sekretarjem za šport Miguelom Cardenalom, pri tem pa se v imenu športnic in športnikov zahvalila za podporo, ki jo zagotavlja ministrstvo, ter pohvalila prizadevanja ministra za izvedbo dvostranskih delovnih srečanj s predstavniki tujih držav, odgovornih za področje športa, ob robu tekmovanj na letošnjih olimpijskih igrah.

Pogovor Andree Massija s predsednikom Borutom Pahorjem