Boris Kobal, Slavko Bobovnik, Tanja Žagar in Modrijani so ponovili uspeh iz lanskega leta. Foto: Jernej Kokol
Boris Kobal, Slavko Bobovnik, Tanja Žagar in Modrijani so ponovili uspeh iz lanskega leta. Foto: Jernej Kokol
Muff
Za glasbene predahe so skrbeli člani skupine Muff, ki so se predstavili v malce drugačni preobleki kot običajno: v akustični preobleki s pridihom šansona. V neki drug svet je v prvih minutah prireditve popeljala Senidah že s skladbo Les Yeux Ouverts (francosko različico Dream a Little Dream of Me). Foto: Jernej Kokol
Borut Veselko, Boris Kobal in Desa Muck
V prvi vrsti sta sinoči blestela Borut Veselko in Desa Muck, ki sta prireditev popestrila s svojim izdelanim smislom za humor in sarkazem. Seveda pa ni manjkalo niti fotografiranje obveznih 'selfijev' na odru. Foto: Jernej Kokol
Peter Bartuša, Borut Veselko in Desa Muck
V družbo nagrajencev je pri 51 letih prvič "stopil" režiser Peter Bratuša in ekipa televizijske serije Življenja Tomaža Kajzerja. Foto: Jernej Kokol
Boris Kobal
Boris Kobal se je tudi letos posebej zahvalil ustvarjalcem kviza Moja Slovenija, ki se poslavlja z letošnjim letom. Izpostavil je predvsem voditelja oddaje in urednika Razvedrilnega programa Maria Galuniča in njegovo tekmico v kvizu Nino Valič. Ter znova poudaril, da je velik delež pri osvojitvi gonga prispevalo njegovo nastopanje v oddaji. Foto: Jernej Kokol
Borut Veselko in Desa Muck
Muckova se je vrnila na podelitev po treh letih, ko je vmes prevzela vodenje Časova (sinoči je prišla pozdravit zbrane le kot obiskovalka po koncu nove predstave Ko ko komedija, kjer igra ob boku Ane Marije Mitič). "Tri leta nazaj, tri večje honorarje nazaj, pa trikrat deset kil manj," se je zadnjega vodenja gongov na odru spominjala Muckova. Foto: Jernej Kokol

"Sem verjetno najstarejši debitant z 51 leti," je pripomnil prejemnik letošnjega gonga ustvarjalnosti, režiser televizijske serije Življenja Tomaža Kajzerja, ki ste jo lahko spremljali na Televiziji Slovenija, in nadaljeval: "V mojih letih se lotevaš projektov bolj zrelo in snemanje je bilo eno izmed najlepših izkušenj v mojem življenju."

Bratuša je v imenu ustvarjalcev serije tako prejel enega izmed dveh gongov večera, ki ga niso podelili bralci priloge Vikend, ampak uredništvo (drugega so prejeli ustvarjalci oddaje Znan obraz ima svoj glas). "To je nagrada za vse ljudi, ki so delali, ker brez njih si nič. Upam, da si bo kdo iz Televizije Slovenija zaželel še kakšen nov del Življenja Tomaža Kajzerja," si je zaželel režiser. V uradni utemeljitvi so na uredništvu poudarili, da je televizijska serija prepričala z "izvirnim konceptom, inovativno karakterizacijo, filigransko precizno igro in z vrhunsko fotografijo postavila nov standard na slovenski televiziji".

"Imel sem to srečo, da nam je uspelo zbrati absolutno prave ljudi: od Matije Vastla do Katarine Čas. Posebej pa morem izpostaviti direktorja fotografije Marka Brdarja, ki je odločilno vplival na to, kako je videti serija," je dodal Bratuša in poudaril, da ključ za uspeh leži v inovativnosti.

Delo - recept za uspeh
V nasprotju z Bratušo so člani ansambla Modrijani znova poudarili, da uspeh pride le s trdim delom. "Nagrada nikoli ne postane samoumevna, ker moraš vedno znova garati. Res se trudimo, da delamo na novih pesmih in vadimo - včasih tudi cele noči. Res smo veseli in hvaležni vsakega glasu posebej," je za MMC poudaril baskitarist Franjo Oset. "Zdi se mi, da je za glasbene skupine kontinuiteta težja kot enkratna nagrada - tako kot je lažje narediti en dober CD kot tri. Vsaka nagrada, ki pride, je več vredna, kot prva," ga je dopolnil pevec Blaž Švab.

Modrijani so trenutno najbolj izpostavljen narodno-zabavni ansambel pri nas, ampak kot poudarjajo člani, še vedno uživajo v tem, kar znajo najbolje - igranju. "Res je, da so kamere včasih bolj usmerjene v nas, ampak nismo pozabili, zakaj to počnemo. Delamo za ljudi, za svojo dušo in užitek. In še vedno uživamo, le da moramo biti malo bolj modri, kot smo bili na začetku," je v smehu pripomnil kitarist ansambla Peter Oset.

Peti gong za Žagarjevo in Bobovnika
Ohranjanje stika z ljudmi in prisotnost na terenu pa sta dva dejavnika, ki ju za svojo priljubljenost izpostavlja Tanja Žagar. "Recept je samo en: delo, delo in delo. Dobro delo, seveda. Z glasbeno ekipo delamo konstantno vsa leta. Do zdaj še nisem imela krajšega ali daljšega premora. Najbrž je tudi to neki razlog. Saj vemo, da ni nič večno in da se vse konča - ko bom imela glasbeni premor, bo prišel kdo drug na moje mesto (smeh). Za zdaj pa sem tako prisotna med ljudmi: na vseh nastopih, koncertih in 'Žagarijah'. Tako imam občutek, da so ljudje vse čas z mano. Tako imajo tudi priložnost, da te bolje spoznajo," je poudarila pevka, ki za naslednje leto pripravlja nov album. V šali je dodala, da bo morala za nagrade podaljšati polico.

Podobno kot Žagarjeva bo svoj peti gong popularnosti na polico postavil voditelj Odmevov Slavko Bobovnik. "Nagrada mi je v veliko čast, ker v teh časih ni posebej prijazno biti novinar. Sleherni anonimnež na spletu lahko pljuva po vas in vas žali. Kako daleč te dni posegamo v zasebnost ljudi, je bilo videti na primeru iz Maribora, ampak mislim, da svoj posel delamo dobro in da v nacionalni hiši ne bomo in nikoli nismo padli tako globoko kot žal nekateri stanovski kolegi in mediji. V teh časih je lepo, če nekaj tisoč ljudi vzame v roko glasovnico, napiše tvoje ime, pripiše, da delaš kolikor toliko dobro, in se pod to celo podpiše," je poudaril Bobovnik.

In tako kot drugi nagrajenci se je tudi Bobovnik strinjal, da je vsaka nagrada bolj dragocena: "Vsi pravijo, da je prvo medaljo najlažje osvojiti, toda težje je drugo in tretjo. Mislim, da se bliža čas, ko bo na tem mestu nekdo drugi."

Med nagrajenci večera pa se je poleg omenjenih znašel še en režiser, stari znanec sobotnih večerov na Televiziji Slovenija, Boris Kobal, ki je slavil v kategoriji igralcev. "Hecno je. Sem zelo čuden igralec, nisem igralec, ki bi igral Hamleta. Zagotovo ne (smeh). Imam še ta talent za male zadeve, ki jih vem samo jaz, in mi je všeč, ker se kot igralec lahko spočijem od drugih stvari," je povedal Kobal in še delil svojo filozofijo o nagradah: "So za to, da jih odneseš domov, daš v kot in čim prej pozabiš nanje."

Voditeljski par z odliko
Podelitev gongov letos ni postregla s kakšnim večjim presenečenjem - vsaj ne v kategorijah, kjer je odločal glas ljudstva. Tudi v dvorani še zdaleč ni bilo vseh nominirancev - kot je to postala praksa v zadnjih letih. A napačno bi bilo kazanje s prstom na zmagovalce večera, češ da so vedno isti. Za spremembe obrazov na gongih bi morda zadostoval že premislek o preoblikovanju kategorij.

Ob seznamu nagrajencev, ki se je letos ponovil, je bilo sinoči enotno mnenje, da je bila izbira voditeljskega para Borutu Veselku in Desi Muck, zelo posrečena.

Na improviziranem vikendu, ki je stal sredi odra prostora za urbano kulturo Kino Šiška, se je Muckova prelevila v mentorico voditelja večera in vodila Veselka po korakih (oz. štamprlih rakije, ki jih je ponujala vsakemu, ki je prišel na oder), kako najbolj uspešno prestati vodenje prireditve, kot so gongi. In prizanesla nista nikomur. Še drug drugemu ne.

Več utrinkov s podelitve pa si lahko pogledate spodaj.