Prestolnica je v lučeh zažarela nekaj minut čez 17. uro. Foto: MMC RTV SLO
Prestolnica je v lučeh zažarela nekaj minut čez 17. uro. Foto: MMC RTV SLO
Prižig prazničnih luči v prestolnici

"Ne bomo čakali na maj, ampak temo bomo pregnali spet s praznično osvetlitvijo Ljubljane," je dobrih dvajset minut po uradnem začetku programa tudi letos naznanil uvod v odštevanje do trenutka, ko so se prižgale luči, župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković.

Na Prešernovem trgu je potekala tradicionalna kulturna prireditev Ljudje, prižgimo luč, posvečena pesniku Francetu Prešernu, ki se je rodil na današnji dan, in humoristu Franu Milčinskemu - Ježku. Zbrane je letos v prestolnici tradicionalno pričakal otroški pevski zbor, ki je zapel nekatere izmed najlepših uglasbljenih pesmi (Zemlja pleše, Ne čakaj na maj). Poleg petja pa so stopnjevali nestrpnost (vidno premražene) množice do prižiga luči tudi recitali - ki so zbrane spomnili, da je prav letos Ljubljana svetovna prestolnica knjige.

Glavno mesto tako tudi letos krasi osvetlitev Zmaga Modica Rojstvo oblik, ki ga je tokrat dopolnil z novimi svetlobnimi elementi, imenovanimi "poudarek na življenju". Osvetljena sta tudi Mesarski in Žitni most, skupno je v mestu več kot 40 kilometrov luči. V osvetlitvi je manj modre in več toplejše rumenkaste svetlobe, sicer pa je MOL za osvetlitev namenila do 200.000 evrov.

Zasvetila tudi štajerska prestolnica
A luči niso prižigali le v Ljubljani. Že ob 17. uri so jih prižgali tudi v štajerski prestolnici, kjer je ta čast pripadla mariborskemu županu Francu Kanglerju.

Luči so zasvetile najprej na Trgu generala Maistra, nato na Trgu svobode in nazadnje še na Glavnem trgu. Na zadnjem so postavili visok bel stožec, ki simbolizira smreko in bo služil kot neke vrste središče prazničnega dogajanja. Okrasitev, ki temelji na pohorski bajki o neskončnem klobčiču, ki so ga vile podarile revnemu pastirju, je delo arhitektov Mikrourbanika. Za okrasitev bodo porabili 133.000 evrov.

V obeh mestih pa se danes začenja tudi Miklavžev sejem.

Prižig prazničnih luči v prestolnici