Novi lastnik Pahorjeve katre Tomaž Habjan (desno) s sinom Aljošo. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Novi lastnik Pahorjeve katre Tomaž Habjan (desno) s sinom Aljošo. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Prva dražba, ki jo je organiziral nekdanji predsednik, se je končala z izkupičkom šestdesetih tisočakov. Novi lastniki, družina Fratar iz Dravograda, je sprožila novo dobrodelno akcijo v obliki nekakšne loterije, ki je prinesla 275.000 evrov za dobrodelne namene – del denarja so, tako kot Pahor, namenili društvoma Junaki 3. nadstropja in Zlata pentljica, ki se posvečata otrokom z rakom, del pa slovenjgraški bolnišnici za nakup nove gama kamere.

Med več kot 5100 donatorji, ki so sodelovali v drugi akciji, je Pahor izžrebal novega lastnika kultnega avtomobila – to je postal Tomaž Habjan iz Selc na Gorenjskem, ki je v okviru akcije Katra potuje 2. krog daroval 50 evrov. Kot je pojasnil, ko je bil izžreban, ima nečakinjo, ki je bila tudi junakinja tretjega nadstropja.

Habjan, ki iz lastnih izkušenj ve, kako se lahko življenje v hipu obrne na glavo, je odločen, da bo dobrodelno zgodbo nadaljeval, je poročala novinarka TV Slovenija Barbara Pirh. Že ob žrebu je vedel, kaj ga čaka, pravi, torej da bo "treba katro spraviti naprej, v tretji krog, in so bili kar malo mešani občutki". Kljub vsemu pa je vesel, da je katra pripotovala na Gorenjsko, v Selce, še pravi.

Pred tremi leti in pol se je njegov sin Aljoša namreč huje poškodoval: "Aljoša je skočil na glavo in je postal tetraplegik. In je bilo hitro treba urediti stanovanje, preurediti garažo."

"Glede na to, da so bili ljudje dobrodelni do mene, je prav, da gre tako dobrodelno tudi naprej," pa dodaja Tomažev sin Aljoša.

Za Pahorjevo katrco zbrali še 275.000 evrov

Pahorjeva katra tako že dolgo ni le avto, je simbol, ki ljudi povezuje in dokazuje, da znamo Slovenci, ko gre za dobrodelnost, resnično stopiti skupaj. A vsaka uspešna akcija ima svoje temelje. "Mislim, da je ključna ta pobuda nekdanjega predsednika, da je iz svojega medijskega kapitala potegnil eno stvar, ki ga je zelo zaznamovala, in sprožil val navdušenja in kreativnosti, kar je njemu blizu že zelo dolgo," je za TV Slovenija dejal Aljoša Bagola.

Strokovnjak za oglaševanja pa ob tem opozarja: "Upam, da ne bo kmalu to le 'katra, ki se matra', ampak bo dobro šla naprej v dobre roke lastnikov, bo pa treba biti malo bolj domiseln, kreativen tudi v naslednjih korakih."

V kratkem bo družina Fratar katro tudi uradno predala novemu lastniku, s tem pa gre katra v 3. dobrodelni krog. Zbrana sredstva bodo tokrat namenjena akciji Koraki za Urbana, nekaj denarja pa bo šlo za rehabilitacijske pripomočke tetraplegikov.