Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Borut Živulović
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Borut Živulović

V živo in na spletu od 5. do 18. februarja se je skupaj kurentovanja udeležilo okrog 25.000 ljudi.

Vseh 11 dogodkov je bilo zasnovanih tako, da se je našlo nekaj zanimivega za vsako generacijo s področja kulture (film, različne zvrsti glasbe, ples, arhitektura in kulturna dediščina), kulinarike (tradicionalne jedi, peka in vinarstvo), čebelarstva oziroma apiturizma in športa. Letos so prvič posebej poskrbeli tudi za najmlajše s postavitvijo Slovenske otroške vasi.

Uradno se je začelo 5. februarja s praznovanjem kulturnega praznika, ki že 15. leto poteka v župnijski dvorani. Letos so k sodelovanju ob lokalnih glasbenih talentih in učencih slovenske šole povabili tudi slovensko igralko, ki deluje v New Yorku, Gajo Višnar, Isabelle Kralj in Marka Andersena iz Teatra Gigante iz Milwaukeeja ter profesorja na državni univerzi Bowling Green in prevajalca Tavčarjevih del Timothyja Pogačarja.

Sorodna novica Ptuj preplavilo več kot 2500 mask in okoli 40.000 obiskovalcev

Kurentov skok z nastopi različnih glasbenih skupin ter slovensko kulinariko je bil potem 11. februarja začetek dejavnosti, posvečenih kurentovanju, ki so ga prvič organizirali leta 2013. Končalo se je v soboto s tradicionalnim kurentovim tekom na pet kilometrov in veliko parado. Letos je na paradi sodelovala tudi kraljica kurentovanja, 101-letna Eve Ozbolt Kisley.

Vmes je potekala severnoameriška premiera slovenskega dokumentarnega filma Borisa Petkoviča LGBT_SLO 1984 v gledališču LaSalle, predstavitve slovenskih narodnih noš Dava Antolina iz Kanade v Slovenskem muzeju in arhivu, spletna predstavitev slovenskega čebelarstva oz. apiturizma mariborske agencije Aritours, tečaj peke orehovih potičk Marka Tomca, vinska pokušina, tečaj polke in valčka s clevelandsko folklorno skupino Kres, ter odprtij razstave Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Plečnikova Ljubljana.

Novost letošnjega kurentovanja je bila Slovenska otroška vas s postajami za ustvarjanje, kot so delavnica slovenskih otroških potnih listov, izdelovanje kurentovih ogrlic, tiskanje narodnih noš, prepevanje slovenskih otroških pesmic in druge dejavnosti.

Prireditve sta vodila prostovoljni organizacijski odbor s predsednico Nicole Kusold-Mattheu in generalni konzulat skupaj z drugimi partnerji, kot so Center za slovenščino kot tuj in drugi jezik pri Clevelandski državni univerzi, Slovenski narodni dom, Slovenski muzej in arhiv, društvo Odkrijmo Slovenijo v Clevelandu in številni drugi posamezniki.