Sašo Hribar velja za izjemno inteligentnega in iznajdljivega voditelja, ki se znajde v vsakem položaju in ki lahko vsak trenutek osmeši sogovornika, kar pa seveda ni njegov namen. Foto: Spletna stran oddaje
Sašo Hribar velja za izjemno inteligentnega in iznajdljivega voditelja, ki se znajde v vsakem položaju in ki lahko vsak trenutek osmeši sogovornika, kar pa seveda ni njegov namen. Foto: Spletna stran oddaje
Janez Drnovšek je pred skoraj petimi leti v oddaji Hri-bar, navdušil z izjavo, da se je poljubljati s Fidelom Castrom še huje kot z Gadafijem. Foto: MMC RTV SLO

Priljubljeni Hri-bar bo v soboto zvečer še zadnjič stregel pijačo postavnim dekletom in vplivnim možem, med katerimi bo spet v ospredju mafijski boter Don Corleone. Morda bo poskušal svoje vezi stkati celo z državnim vrhom. Priložnost bo imenitna - na vročem stolu bo predsednik Slovenije Danilo Türk. Ker je oddaja že posneta, smo voditelja oddaje Saša Hribarja vprašali, ali je bil Türk podobno zabaven sogovornik kot februarja 2006 Janez Drnovšek, ki je navdušil z izjavami na račun libijskega voditelja Gadafija in kubanskega samodržca Castra.

Z "mentorjem" se ni bojeval
"Občutek imam, da je dr. Danilo Türk gledal tisto oddajo, ker me je obravnaval na isti način. Postavil se je v položaj, da sem jaz njegov učenec, ki je še zelo mlad in mu je treba marsikaj povedati. Želel sem nekako izenačiti najino starost, a se je postavil v vlogo mentorja. V takšnem položaju je človek seveda v dvomu, ali se z mentorjem dvobojevati in mu dokazati, da morda nima prav, ali pa pustiti, da predsednik pelje zadevo do konca. Mislim, da sem bil dovolj pameten, da sem mu pustil predsedniku, da gre svojo pot naprej," je povedal eden najboljših slovenskih komikov.

Pahorjeva rdečica mu ni koristila
Sašo Hribar je svoje goste pogosto tikal, vendar ne na svojo željo: "Gostje so pogosto želeli, da jih tikam. Iz preprostega razloga: bolj sproščeni so bili." Nekoč je v rubriki Kislo jabolko v nedeljskem popoldnevu gostil tudi sedanjega premiera Boruta Pahorja, pri katerem pa sproščenosti ni bilo opaziti, saj je ob odgovorih na žgečkljiva vprašanja Pahor vidno zardeval in se nenormalno potil. Hribar danes ugotavlja, da si je s tisto rubriko naredil več škode kot koristi.

Dobil je sloves nesramnega spraševalca
"Naredil sem si podobno škodo, kot si jo je naredila Violeta Tomič v Najšibkejšem členu. Oddaja je bila namenjena ... ego proti egu. Gosta sem moral spraviti v zadrego, ga kompromitirati in ga spraviti v protislovje. Mala Sokratova šala, se je reklo. Potem sem začel sloveti kot nekdo, ki je ciničen, nesramen in gosta, ki bi moral biti kralj v hiši, uniči. Ko smo začeli oddajo Hri-bar, se je ta sloves še kar vlekel in vlekel. Dokler niso spoznali, da je to drugačen tip oddaje, drugačen žanr in da gosta ne nameravam diskriditirati, se z njim boriti, tekmovati, kdo bo koga, ampak je to povsem običajen pogovor."

Grims v oddaji zgolj kot lik
Med številni znanimi Slovenci, ki jim je Sašo Hribar naklonil mesto osrednjega gosta oddaje, je manjkal le eden: "Branko Grims! In potem smo rekli: dajmo mu lepo, dostojno pokazati ... in smo naredili lik Branka kot velikega lovca, ki lovi divje zveri z levice. On je bil Indiana Jones, levičarji pa bolj ubogi. Ampak še vedno ni hotel priti," je še dodal Hribar, ki se v decembru izogiba prednovoletnemu blišču in različnim zabavam. Tudi pijača mu ne diši: "Popivam malo, to mi ni v čast. Vlečem se kot december, oba skupaj pa se vlečeva kot Neil Armstrong na Luni. S tem da ne delamo velikih korakov, smo pa počasni."