Pri izvedbi najbolj množično obiskanega dogodka v Kobilarni Lipica sodeluje več kot 300 ljudi. Foto: Kobilarna Lipica
Pri izvedbi najbolj množično obiskanega dogodka v Kobilarni Lipica sodeluje več kot 300 ljudi. Foto: Kobilarna Lipica
Lipica
Vrhunec dogajanja bo Velika gala predstava ob 15. uri. Foto: Kobilarna Lipica

Z dnevom odprtih vrat in s predstavo na hipodromu se bodo danes končali Dnevi Kobilarne Lipica, vrhunec dogajanja pa bo Velika gala predstava ob 15. uri na velikem hipodromu v Lipici.

Na hipodromu bodo poleg lipiške šole jahanja, ki se bodo predstavili z veliko šolsko kvadriljo, nastopom dveh vrhunsko izšolanih žrebcev v točki pas de deux in vedno atraktivnimi skoki šole nad zemljo, nastopili tudi tradicionalni pastirji konj - madžarski čikoši. Njihova najdrznejša točka bo Madžarska pošta, pri kateri stoji jahač na hrbtih zadnjih dveh konjev. Z eno roko vodi sprednje tri konje, z drugo pa drži bič.

Balet na konjskem hrbtu
Med gosti letošnje Velike gala predstave bo tudi akrobatska skupina z Madžarske, ki bo predstavila voltežiranje – balet na konjskem hrbtu.

Za njimi bo nastopil virtuoz neverbalne komunikacije s konji Hans Jϋrgen Neuhauser. Spomladi mu je Kobilarna Lipica zaupala v trening dve mladi plemenski kobili, zdaj se z njima vrača iz Nemčije v Lipico, da bi predstavil, kaj ju je naučil in svoj način komunikacije s konji. Adrenalinsko bo tudi med tekmovanjem Jump & drive, ko bodo vozniki naprej prevozili progo z avtomobilom, nato pa tekli do kočije in isto progo prevozili še kot sovozniki na kočiji.

Bogat spremljevalni program
Obiskovalci bodo v jahalnici in na zunanjih lokacijah lahko spremljali tudi treninge lipiške šole jahanja, spretnostne vožnje vpreg in vožnje s kočijo. Slikovit bo tudi prihod črede lipicanskih plemenskih kobil z žrebeti ob 17. uri.

V okviru spremljevalnega progama, ki bo potekal od 10. ure dalje, bodo obiskovalci lahko lipicance in ponije zajahali, se z njimi fotografirali ali se popeljali s kočijo. V lipovem parku pred vhodom v kobilarno si bo mogoče ogledati razstavo starodobnih avtomobilov.