Ljubljana se bo kmalu odela v praznično podobo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ljubljana se bo kmalu odela v praznično podobo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ko Ljubljana zažari v lučkah različnih barv in oblik, je še posebno pravljična. Letos bodo mestni trgi, ulice, mostovi in nabrežja v posebnem vzdušju zaživeli že 25. novembra. Letošnja svetlobna okrasitev, ki bo prestolnico lepšala do 15. januarja, ponazarja medsebojno povezovanje in pod imenom Splošni um – duh skupnosti simbolizira moč skupnosti.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Projekt, ki ga je ustvaril Urban Modic, sestavlja pa ga približno 850 skulptur in likov, se tako osredotoča na pomen posameznih elementov vesolja, življenja in skupnosti, ki povezani tvorijo fantastične ter kompleksne sisteme. Vsak delček je pomemben, skupnost in sožitje pa sta "vsemočna". V tem obdobju naj bi bili namreč povezanost, medsebojno razumevanje in pomoč še posebej ključnega pomena.

Osnovni gradniki okrasitve, ki so delo pokojnega avtorja Zmaga Modica, sicer ostajajo enaki kot v preteklih letih, bodo pa dopolnjeni in razporejeni po uličnih in mestnih potezah drugače kot v minulih letih ter povezani v nove smiselne sklope glede na aktualno temo, so zapisali pri Turizmu Ljubljana.

Razsvetljena bodo tudi drevesa. Foto: BoBo
Razsvetljena bodo tudi drevesa. Foto: BoBo

Gozdičke "zelenih dreves" bodo okraševali vsi

Poleg 50 kilometrov dolge svetlobne verige bo Ljubljano krasilo tudi deset smrek in 79 "zelenih dreves" na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici – to so božična drevesa, ki jih po praznikih vrnejo v naravo.

Gozdiček "zelenih dreves" na Wolfovi ulici bodo pomagali okrasiti učenci ljubljanskih osnovnih šol. Prebivalce in obiskovalce mesta pri Turizmu Ljubljana vabijo, da okrasijo gozdičke na Stritarjevi in Čopovi ulici, a prosijo, da ne kupujejo novih okraskov, temveč prinesejo tiste, ki jih že imajo doma.