Festival Lent je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi, saj po navedbah organizatorjev pritegne več kot pol milijona obiskovalcev. Foto: BoBo
Festival Lent je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi, saj po navedbah organizatorjev pritegne več kot pol milijona obiskovalcev. Foto: BoBo
Letošnja, 22. prireditev bo od 20. junija do 5. julija na 44 prizoriščih postregla z okoli 1.200 dogodki s sodelujočimi iz 35 držav. Foto: MMC RTV SLO

Na osrednjem prizorišču, na plavajočem odru na Dravi, bodo med drugim nastopili Carmina Slovenica, Siddharta, Rade Šerbedžija, Big Band Krško in Jinx. Po novem bo za občinstvo na voljo poleg sedežev še plesišče.

Prej samostojni koncert Piše se leto, ki je bil po navadi nekaj dni pred začetkom Festivala Lent, bo letos vključen v festivalski program. Na sporedu bo 24. junija na Večerovem odru, ki po novem ne bo več odprt, ampak bo tudi zanj treba imeti Lento ali dnevno vstopnico. Med nastopajočimi bodo Bilbi, Zaklonišče prepeva, Pips Chips & Videoclips, Elemental, Jamaram, Orlek, Shutka Roma Rap, Tinkara Kovač, Muff, Divlje Jagode in Soulfingers.

Kantavtorji bodo znova zabavali na Jurčkovem odru, poseben program bodo imela Živa dvorišča, med drugim na Rotovškem trgu. Oder v Sodnem stolpu je namenjen etno glasbi, Mladinin oder v klubu Satchmo mladim rokerjem in ljubiteljem elektronske glasbe, ljubitelji klasične glasbe bodo na svoj račun prišli v Dvorani Union.

Jazz in komedija sta se iz Starega radia preselila na novo zgrajeni zunanji avditorij Lutkovnega gledališča Maribor, kjer se bodo v sklopu After Lenta predstavljali tudi didžeji.

Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je na novinarski konferenci ob predstavitvi programa festivala povedal, da Lent ponovno prinaša široko paleto dogodkov za najširše občinstvo. Zaradi težav, s katerimi se spopadajo v zadnjih letih, bodo med festivalom zbirali predloge, kako vzpostaviti vzdržnejši koncept festivala. "Z letošnjim letom želimo stopiti na pot sprememb."

Od Folkarta do Sladolenta
Znotraj Lenta se odvija pet večjih festivalskih sklopov, med njimi Festival Folkart, ki bo letos gostil folklorne skupine iz Argentine, Guama, Japonske, Portugalske, Srbije, Turčije in seveda Slovenije. Zelo priljubljena sta tudi festival jazzovske glasbe Jazzlent in festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki se bo hkrati odvijal še v nekaterih drugih slovenskih krajih.

Zelo priljubljen, še posebej pri družinah, je festival ustvarjalnosti Artkamp, ki so ga zaradi posledic žleda in pomislekov okoljevarstvenikov delno preselili v Vetrinjski dvor, v Mestnem parku pa bo dogajanje le še na osrednji promenadi.

V Vetrinjskem dvoru se bo poleg otroških delavnic odvijal stand-up, za ljubitelje športa bo znova Športni Lent, za ljubitelje hrane Sladolent, prav tako bosta spet dva ognjemeta.

Proračun festivala znaša okoli 1,25 milijona evrov. Potem ko so v Narodnem domu Maribor zaradi zmanjšanja tako javnih kot sponzorskih sredstev zagrozili celo z odpovedjo festivala, je vlada prejšnji teden prek ministrstva za kulturo odobrila dodatna sredstva v višini 77.000 evrov. Enako vsoto je dodatno namenila tudi mariborska občina.