Barbara Trunkelj. Foto: Samo Vidic
Barbara Trunkelj. Foto: Samo Vidic

Tekmovanja Red Bull 400 prirejajo na skakalnicah in letalnicah po vsem svetu, a dogodek v dolini pod Poncami še vedno velja za najtežjo in najprestižnejšo od tovrstnih preizkušenj. V Planici so tako 10. septembra po letalnici bratov Gorišek navzgor tekli že devetič – na 400 metrski progi so tekmovalci spet morali premagati 202 metra v višino.

Luka Kovačič. Foto: Siniša Kanižaj
Luka Kovačič. Foto: Siniša Kanižaj

Dan se je začel s kvalifikacijami, nekateri lastniki močnih nog so bili ob prihodu v cilj na vrhu zaletišča izmučeni in zadovoljni s tem, da jim je podvig sploh uspel, drugi so upali na uvrstitev v finale. To so začele četverke, ki so se spopadle v štafeti 4 x 100 metrov. Najhitreje, v 3 minutah in 40 sekundah, so v svoji kategoriji palico na vrh zaletišča prinesli člani mešane ekipe Lepotica in zver (Vito Kolarič, Tomaz Rep, Lina Rotar Paušič, Simon Kmet), pri moških ekipah so s konkurenco pomedli Team Never Second (Anže Gros, Miha Jan, Rok Zupančič, Vili Črv), ki jim je nalogo uspelo opraviti v 3 minutah in 21 sekundah.

Sledile so profesionalne ekipe – med njimi so bili tokrat najhitrejši gorski reševalci z Jezerskega. Izidor Karničar, Boris Piskrnik, Aljaž Krč in Urh Karničar so vrh dosegli s časom 3 minute in 28 sekund.

Plohe tekmovalk in tekmovalcev niso ustavile

Ženske so se v finalne boje podala v malce bolj svežih razmerah, saj je še vedno malce deževalo. Trikratna zmagovalka Barbara Trunkelj je tudi tokrat dala vse od sebe, s časom 6 minut in 15 sekund je le malenkost zaostala za svojim lanskim rekordom in se tako že četrtič zavihtela na prvo mesto. Ta se s časi pri načrtovanju teka niti ne obremenjuje, gre tako hitro, kot lahko gre. Ideja o naskoku na nov rekord na deseti ponovitvi tekme naslednje leto pa se ji zdi zelo vabljiva.

Tea Femc je za njo zaostala 15 sekund, tretje mesto si je priborila Tea Faber, s časom 6 minut 50 sekund.

Spodrsavanje zaradi mokrih tal ni ustavilo niti moških. Luka Kovačič, ki je v moški konkurenci zmagal na zadnjih štirih tekmovanjih v Planici, vedno z rekordom, je tudi tokrat slavil. S 5 minutami in 1 sekundo mu rekorda letos sicer ni uspelo preseči. "Danes me je tekma kar izmučila, mogoče najbolj do zdaj, morda sem zato še bolj vesel zmage," je priznal zmagovalec in dodal, da že komaj čaka prihajajoče leto, ko bo na deseti tekmi v Planici spet lahko napadal lasten rekord.

S 5 minutami in 12 sekundami mu je sicer sledil drugič drugi Klemen Španring, 3 sekunde počasnejši je bil Andrej Koželj.