Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kot so sporočili iz društva, bodo skušali uravnotežiti želje domačinov in obiskovalcev po spektakularni osrednji poletni zabavi ter zaveze ohranjanja narave in trajnostnega razvoja v Triglavskem narodnem parku. Zato bodo letošnjo prireditev nekoliko prilagodili.

"Bistveno je, da poskušamo ohraniti ta dogodek, ki je osrednja zabava poletja tudi za domačine, in hkrati poskrbeti, da čim manj dodatno obremenjujemo okolje," je poudaril predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger.

Glavne ceste tokrat ne bodo zaprli, poskrbeli pa bodo za avtobusne prevoze, za kar so najeli pet avtobusov, ki bodo vso noč brezplačno vozili po zgornji in spodnji bohinjski dolini ter do Ukanca. Tako bodo, so prepričani, večini obiskovalcev omogočili brezskrben obisk Bohinjske noči. Hkrati bodo tako zmanjšali pritisk motornega prometa na jezersko skledo.

Poleg tega okolja ne bodo več onesnaževali z lučkami v jajčnih lupinah, kar bo po ukinitvi ognjemeta, ki, kot so poudarili, res ni sodil v narodni park, druga najopaznejša sprememba prireditve v zadnjih letih.

Na Bohinjskem jezeru je namreč ob vrhuncu turistične sezone tradicionalno zagorelo več kot 5000 lučk, ki so razsvetlile jezersko površino. "Tradicija, ki je imela privlačen vizualni učinek, je žal imela tudi vpliv na okolje. Vsakokrat smo se kot organizatorji trudili, da smo po prireditvi lučke odstranili iz vode, včasih nam je to uspelo bolje, včasih slabše," so poudarili v društvu.

Kot so pojasnili, se s spuščanjem lučk v jezero v določeni meri onesnažujeta voda in zrak. Parafinski vosek, ki je sestavni del jajčnih lučk, nastane kot stranski produkt pri izdelavi bencina iz surove nafte. Ob izgorevanju parafinskih voskov se tvorijo strupeni hlapi in rakotvorne snovi, ob stiku s kožo pa lahko parafin povzroči rdečico, draženje, srbečico ali celo kožne bolezni, so opozorili.

Zabava za vse generacije
Bohinjska noč, ki bo tudi tokrat potekala na prireditvenem prostoru Pod Skalco, sicer obljublja zabavo za vse generacije.

Od 17. ure dalje bo ob promenadi v parku ob Bohinjskem jezeru odprta tržnica, ob 18. uri bo nastopil čarodej Jole Cole. Ob 20. uri bo na oder stopila skupina Sam's Fever, ki z lastnimi priredbami poustvarja glasbo Elvisa Presleyja. Vrhunec večera ob 22. uri napoveduje Big Foot Mama, sledil pa bo še Dejan Dogaja band.