V Ordosu, mestu sredi puščave, ki je del Notranje Mongolije, avtonomne regije v sklopu Ljudske republike Kitajske, je Nives (z nekaj dnevi potovanj po drugih delih Kitajske) preživela malo več kot mesec dni. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik
V Ordosu, mestu sredi puščave, ki je del Notranje Mongolije, avtonomne regije v sklopu Ljudske republike Kitajske, je Nives (z nekaj dnevi potovanj po drugih delih Kitajske) preživela malo več kot mesec dni. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik
Nives Orešnik
Najdragocenejši kos njene prtljage je zagotovo obleka, ki jo je oblikovala Jerneja P. Zhembrovskyy. "Obleka je zelo lepa. Črne barve. Res elegantna. Modna. Res super obleka. Veličastna. Meni je zelo všeč. Zelo dobro se počutim v njej," jo je opisala Nives. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik
Nives Orešnik
Med vsemi izbori, ki so potekali v zadnjem mesecu, je slovenska mis dosegla najvidnejšo uvrstitev v športnem udejstvovanju. Uvrstila se je namreč med 24 lepotic na tekmovanju za mis športa. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik
Nives Orešnik
Med svojo kitajsko dogodivščino je spletla številna prijateljstva. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik
Mis Tajske Vanessa Phuang Herrmann (desno) in mis Serbije Bojana Lečić
Orešnikova meni, da finalni izbor ne bo tako spektakularen, kot je bila slovesnost ob odprtju. Foto: EPA
NIves Orešnik
Orešnikova se vrača na zagrebško letališče 20. avgusta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenska predstavnica, ki je pred dnevi dopolnila 21 let, je tako tik pred tem, da sklene svojo kitajsko dogodivščino. Sama trdi, da je bil pretekli mesec zanimiva izkušnja: "Videla sem Kitajsko, kjer še nikoli prej v življenju nisem bila. Svoje dni sem preživljala skupaj s 115 dekleti s celega sveta in spoznala toliko različnih karakterjev. Moram reči, da smo se imele lepo. Menim, da se med toliko različnimi kulturami, navadami in osebnostmi veliko naučiš, med drugim tudi strpnosti."

Cilj: ohraniti spomin na lepe stvari
Predvsem jo je očarala kitajska kuhinja. A vse le ni bilo rožnato. "Če sem iskrena, sem nad nekaterimi stvarmi malce razočarana, ampak seveda bom iz preteklega meseca poskusila vzeti le pozitivne stvari in ohraniti tekmovanje za mis sveta v lepem spominu."

Ponosna na športni uspeh
Grenka izkušnja je bil predvsem način ocenjevanja in točkovanja, je priznala Orešnikova. Lepotice so se že tradicionalno pomerile za nagrado modnega oblikovalca, naziv mis talenta, športa, Beach Beauty, top modela in lepote z namenom (Beauty with a Purpose).

"Recepta za uspeh ni. Pravzaprav ne vemo, kaj natančno iščejo. Velikokrat se je zgodilo, da nismo vedele niti, kdo nas ocenjuje, niti kako. Ne vemo števila točk ali sistema točkovanja, in to je povzročilo veliko nejevolje pri dekletih. Veliko jih je bilo pred tem, da spakirajo stvari in odidejo domov. Zase sem vesela, da sem se visoko uvrstila na športnem tekmovanju, saj je tam vse odvisno od točk ali na primer od doseženega časa in nihče ne more govoriti o pristranskosti. Čeprav še zdaj ne vem natančno, kako sem se uvrstila v finalu, koliko točk sem dobila. Upam, da mi bo uspelo izvedeti pred finalom. In prav tu je bilo treba dati nekaj več od sebe kot samo, da si lepa," je bila vesela svojega uspeha Orešnikova.

V samem športnem tekmovanju sta bili glavni disciplini sicer atletika in plavanje. "Plavanje ni moje močno področje, v teku pa se tudi težko primerjam z dekleti, ki trenirajo in tekmujejo v atletiki, ampak sem kljub temu dala vse od sebe. Menim, da je bilo športno tekmovanje ena boljših stvari, ki so se tukaj odvijale. Bilo je zabavno, punce smo se zelo zbližale, se podpirale, veliko je bilo navijanja, petja in plesanja, veliko smeha in ne nazadnje tudi utrujenih in razbolelih mišic," je pojasnila študentka slikarstva.

Kot je v navadi na tovrstnih tekmovanjih, so tudi v Ordosu po besedah Orešnikove dekleta različno opozarjale nase. A kot je zatrdila slovenska predstavnica, pretiravanja ni bilo: "Nekatere so pač takšni karakterji, da rade vzbujajo pozornost, in všeč mi je, da so samosvoje - čeprav včasih mogoče ne delujejo kot največje dame s svojim humorjem ali obnašanjem. Nekaj jih je bolj zadržanih, ampak so kljub temu opazne in na odru dobro nastopajo."

Prijateljstvo in zahrbtnost
Med 116 dekleti, ki so na Kitajskem skupaj preživele mesec dni, so se stkale različne vezi in prijateljstva. "Mislim, da sem obdana z najboljšimi dekleti. Med Južnoameričankami naj bi bilo veliko tekmovalnosti in zahrbtnosti, čeprav sama tega ne občutim. Vsaj trudijo se, da so prijazne in vljudne do drugih, kar se pa dogaja med njimi ali za našimi hrbti, pa me niti ne zanima," je priznala Orešnikova in dodala, da je med dekleti veliko razočaranih deklet, ki komaj čakajo, da se vrnejo domov: "Nekatere zelo pogrešajo družine, druge so naveličane Kitajske, hrane in kulture, večina pa jih je pričakovala veliko več od samega izbora."

Orešnikova se je najbolj spoprijateljila s svojo sostanovalko v hotelu v Ordosu – mis Madžarske. Prav tako pa je stkala močne vezi z dekleti iz njene skupine, ki so jo sestavljale mis Kanade, mis Indije, mis Jamajke, mis Etiopije, mis Dominikanske republike, mis Ekvadorja in mis Madžarske.

"Mis Kanade je po mojem mnenju najprimernejša osebnost za mis med vsemi tekmovalkami. Je iskrena, prisrčna, živi za dobrodelnost in verjame v stvari, ki jih govori o zaupanju, spoštovanju, ljubezni in pomembnosti družine ter prijateljev in o možnostih, ki jih imamo, da vsaj malo polepšamo svet," je razkrila svojo favoritinjo slovenska predstavnica.

Prav tako se je dobro ujela z mis Dominikanske republike – predvsem v pogledu na zdrav način življenja. "Tudi ona ima zelo rada šport. Je urejena in velikokrat nas nasmeji s svojimi šalami. Je prevajalka za mis Ekvadorja, ki žal ne govori angleško," je pojasnila Orešnikova.

Sicer so dekleta največ časa preživljala razdeljena v manjše skupine, ko so se mudile na vseh ogledih, avtobusih, vajah. "Znotraj moje skupine mi je prirasla k srcu mis Deviških otokov, s katero sva prve dneve skupaj iskali svojo prtljago, posodila sem ji tudi nekaj svojih oblačil," je pojasnila Orešnikova in dodala: "Mis Trinidada in Tobaga, mis Nigerije in veliko drugih temnopoltih deklet me je navdušilo s svojimi osebnostmi. Te so najglasnejše in najzabavnejše punce tukaj. Veliko plešejo, imajo svoj način govora ter humorja in ponosne so na to."

Izpostavila pa je tudi mis Črne gore, mis Hrvaške ter mis Bosne in Hercegovine: "Vsi jim pravijo: 'the craziest girls', saj so zmeraj glasne. Tudi z njimi sem se ujela in prepričana sem, da se bomo tudi po tekmovanju še velikokrat videle."

Odprtje spektakularnejše od sklepne prireditve?
Ure v lepotnem središču sveta se za slovensko predstavnico počasi iztekajo. Sama pravi, da kolikor ji je uspelo videti, kako bo finalni izbor zastavljen, lahko reče, da je bilo slovesno odprtje spektakularnejše: "Seveda pa bomo videli, kako bo danes na generalki, ko bodo vse točke, luči, obleke in kamere na mestu. Pričakujem, da bo prireditev skupaj s vsemi videoposnetki preteklega meseca lep povzetek celotnega tekmovanja. Mislim, da bo tudi negativna energija punc - ki se je vztrajno branim, da se ne bi prenesla še name - med prireditvijo potuhnila in bomo vse skupaj uživale v zadnjih trenutkih na odru."