Festivali in kulturna ponudba mest so motor turizma. Zadnja leta je v porastu tako imenovani kulturni turizem, Evropa velja za najpomembnejšo destinacijo te zvrsti turizma, ki zdaj pomeni že več kot 40 odstotkov v strukturi celotnega turizma. Foto: RTV SLO/Anže Vrabl
Festivali in kulturna ponudba mest so motor turizma. Zadnja leta je v porastu tako imenovani kulturni turizem, Evropa velja za najpomembnejšo destinacijo te zvrsti turizma, ki zdaj pomeni že več kot 40 odstotkov v strukturi celotnega turizma. Foto: RTV SLO/Anže Vrabl
Poletna noč
Kulturne vsebine, ki potekajo letošnje poletje na Kongresnem trgu, v nekaterih primerih ščiti še širša ograja. Foto: RTV SLO/Anže Vrabl
Kongresni trg
Kongresni trg v dneh, ko na njem ni odra. Foto: BoBo
Inner Circle
Podobno kot v Ljubljani v času Festivala Ljubljana se ogradi v Mariboru del mesta med Festivalom Lent. Foto: BoBo

Prizori, ko so se za ograjo parka Zvezda zadrževali radovedneži, da bi prisluhnili dogajanju na Kongresnem trgu, so se letos začeli ob projektu Preplavimo trg, ko je moral vsak obiskovalec za vstop na Kongresni trg kupiti vstopnico, ki je stala deset evrov. "Za 10 evrov videti 42 nastopajočih - ni slabo, sploh če ob tem veš, da si nekaj naredil za naše sosede," je takrat pojasnjeval za MMC eden izmed organizatorjev Domen Mavrič.

Zbiranje ljudi na bližnjih ulicah, kot sta Wolfova in Vegova, pa se je nadaljevalo tudi ob začetku letošnjega, 62. Festivala Ljubljana (na Poletni noči je bilo treba za stojišča v parku Zvezda odšteti pet evrov). "Ni pošteno, da lahko dogodek z iste površine nekdo posluša brezplačno, drugi pa mora za to plačati," so pojasnili s Festivala Ljubljana.

"Zaprtje Parka Zvezda omogoča, da tudi socialno šibki in mimoidoči uživajo v vrhunski kulturi. Maestro Muti je sam izrazil željo, da bi Verdijev Rekviem izvedel na Kongresnem trgu in tako omogočil čim večjemu številu ljubiteljic in ljubiteljev kulture užitek v izjemnem koncertu. Zapora parka pa je tudi nekakšna zaščita pred hrupom za tiste, ki bodo kupili dražje vstopnice in sedeli na Kongresnem trgu," je v imenu festivala pojasnila svetovalka za odnose z javnostmi Hermina Kovačič. Ob tem pa je za MMC dodala, da imajo otroci do 14. leta starosti na stojišča prost vstop.

Organizacijski zalogaji koncertov na prostem
Organizacija koncertov na Kongresnem trgu je velik zalogaj za organizatorja, saj - kot so pojasnili s Festivala Ljubljana - je trg odprto prizorišče, ki ga je treba spremeniti v dvorano na prostem: "To pomeni, da je treba zgraditi oder, postaviti stole in poskrbeti za primerno ozvočenje."

Prav logistične in produkcijske težave ter "nestanovitno vreme, ki je v zadnjem času nenaklonjeno takim dogodkom," so bili tisti, zaradi katerih so ta teden organizatorji "velikega open air rock spektakla", kakor so oglaševali koncert Gibonnija in zasedbe Deep Purple, ki se bo zgodil 17. julija, koncert preselili v Halo Tivoli. "Vse obiskovalce, ki so vstopnico že kupili, naprošamo, da upoštevajo novo lokacijo, obenem pa se zahvaljujemo za razumevanje. Med stojišči in sedišči bo omogočena prosta izbira," so zapisali v sporočilu za javnost. Po drugi strani: za dogodke, kakršni potekajo v okviru Festivala Ljubljana, nadomestne lokacije niso predvidene.

Pogled v Maribor in Laško
Dogodki na Kongresnem trgu v poletnih dneh niso osamljen primer "ograjevanja" javnih površin. Podobno prakso imajo na pravkar končanem Festivalu Lent, na katerem organizatorji zaprejo del Maribora in za to pobirajo vstopnino. Letos je bil prvič plačljiv Večerov oder, kjer se je tudi zgodilo, da so izvajalci nastopili pred skoraj praznim avditorijem (primer koncerta Pips, chips & videoclips).

Podobno bo čez nekaj dni v Laškem, kjer se bo začela največja turistično-etnološka prireditev pri nas, Pivo in cvetje, a plačljiv bo le oder v Jagodčah. "Trije ali štirje dnevi hrupa je obdobje, ki ga lahko preživimo. Če pa greš za te dni nekam drugam, na dopust, ni velike katastrofe. Toda v Laškem lokalna skupnost zelo podpira projekt. Najdejo pa se izjeme, a govorimo o zanemarljivih, majhnih številkah," je o drugi strani dogodkov sredi mestnih jeder za MMC komentiral programski direktor letošnjega Piva in cvetja Urban Centa (celoten pogovor z njim bomo objavili jutri).

In še pogled čez mejo
S Festivala Ljubljana so ob tem opozorili na festival Mittelfest, na katerem redno gostujejo slovenske umetnice in umetniki in na katerem zapirajo ulice in osrednji trg, ker nanje postavijo nastope priznanih umetnic in umetnikov. In za to pobirajo vstopnino. Vstopnino pobirajo tudi na enem največjih festivalov v Evropi, v Edinburgu. Tam bodo na primer 31. avgusta zaprli del javnega parka Princes Street Gardens za koncert s škotskim komornim orkestrom in ognjemetom na koncu ter za stojišča pobirali vstopnino med 15 in 20 evri, če bodo obiskovalke in obiskovalci želeli na prizorišče priti prej in si zagotoviti boljše mesto.