Slovenski navijači so navdušeni na predstavami odbojkarjev. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski navijači so navdušeni na predstavami odbojkarjev. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Greste v Stožice podpirat odbojkarje? Tam je tudi oder Vala 202!

Že v središču Ljubljane je bilo čutiti, da včerajšnji večer odstopa od običajnih: dresi s priimki slovenskih športnikov prekriti s platni trobojnice, so počasi romali proti postajališčem mestnih avtobusov. Nasmejani obrazi, polepljeni in porisani z motivom Triglava pod zvezdami treh celjskih grofov, so oznanjali, da je ponovno praznik slovenskega športa. "Nocoj igrajo naši."

Kljub porazu v prejšnjem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva v odbojki proti Francozom je poletna igra slovenskih odbojkarjev dodatno podžgala apetite navijačev po vrhunski uvrstitvi. Med množico, ki je zasedla ploščad pred tekmo z Nemci, ni bilo nikogar, ki ne bi verjel, da naši športniki po do zdaj prikazanem niso sposobni poseči po kolajni.

Gneča pred Stožicami pred tekmo. Foto: MMC RTV SLO
Gneča pred Stožicami pred tekmo. Foto: MMC RTV SLO

Navijači so v dvorano vstopali ob spremljavi rockovskih ritmov

O zaupanju slovenske javnosti v naše odbojkaše so jasno pričale razprodane Stožice, pa čeprav tekma z Nemci ni tako pomembna kot tiste, ki slovensko reprezentanco čakajo v izločilnih bojih. Pot do naše največje športne dvorane so spremljale debate o kakovosti nemške reprezentance, ki nam je v tekmi skupinskega dela stala nasproti kot zadnja. "Gotovo nas ne morejo premagati," je bilo slišati v pogovoru ene izmed skupin navijačev, bolj črnogledi glas je popravil: "V športu je vse mogoče, tudi Nemci niso slabi." Množice odbojkarskih navdušencev so proti epicentru - prizorišču svetovnega prvenstva, še naprej, kot mravlje po sladki sledi, prihajale z vseh strani, ena izmed navijačic je v smehu povedala: "Pa kam bodo dali vse te ljudi?"

Za odlično vzdušje pred tekmo so poskrbeli glasba, odbojka in pivo

V ozadju športnih in drugih dialogov se je že slišala glasba z odra Vala 202, športne navdušence je tokrat pred tekmo zabavala rockovska skupina Jet Black Diamonds. Že po tem, ko so navijači prečkali ožino Vojkove ceste skozi napihljiv lok, ki je pozdravil ljubitelje odbojke, je postalo jasno, kako velika množica pričakuje odbojkarski obračun. Pol ure pred tekmo je bila ploščad pred dvorano polna, čeprav se je na enem izmed zaslonov pred areno videlo, da je skoraj polovica sedežev v notranjosti že zasedenih.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med navijači je vladalo prešerno vzdušje, saj so jih obkrožali glasba, bogata ponudba dejavnosti in seveda osvežilne pijače, ki so je bili še posebej veseli odrasli, pa čeprav so cene po mnenju mnogih malo zasoljene: "Mislim, da je v dvorani pivo pet evrov, Švica je tu," se je na račun cen pošalil eden izmed navijačev. "Po drugi strani pa rajši dam 50 evrov za rundo tu, kot da tekmo gledam doma," je še dodal. Pregovorno odlično slovensko občinstvo se je pred dvorano sproščeno zabavalo, lica številnih navijačev so bila okrašena s slovensko zastavo, odbojkarske žoge so letele po zraku, najmlajši so na igrišču pred Stožicami celo odigrali "prijateljsko tekmo," skupine so v navijaških opravah s sebki ovekovečile nov športni praznik.

Po tekmi so dobro razpoložene navijače zabavali člani skupine Kokosy. Foto: MMC RTV SLO
Po tekmi so dobro razpoložene navijače zabavali člani skupine Kokosy. Foto: MMC RTV SLO

Po treh srebrnih kolajnah na evropskih prvenstvih je čas še za svetovno medaljo

Skupina nekaj metrov stran je ravno nazdravila na novo slovensko zmago, o uspehu naše odbojkarske reprezentance so bili namreč tako prepričani, da so bili z mislimi že v izločilnih bojih: "Mi smo že rezervirali hotele na Poljskem," je nasmejano povedal eden izmed prijateljev, drugi pa je dodal: "Bili smo že v Sofiji, pa v Parizu in Sankt Peterburgu, tudi sami smo včasih igrali odbojko, zdaj pa navijamo. Ne dvomimo o uspehu naših."

Odlično razpoloženje se je iz zunanjosti preselilo v dvorano, melodija Prešernove Zdravljice se je iz grl množice vila pod strop polne arene. Naelektreno ozračje so čutili vsi, še najbolj pa slovenski reprezentanti, ki so vidno uživali v podpori. Ne samo, da so z Nemci po neverjetni predstavi opravili po hitrem postopku z rezultatom 3:0 ( 25:16, 25:22 in 25:17), v vsaki točki so uživali, kot da gre za tisto, ki osvaja kolajno na največjih tekmovanjih. Evforijo je bilo čutiti povsod, od navijačev, komentatorjev do selektorja slovenske izbrane vrste, ki je skupaj z rezervnimi igralci vsako točko domačinov svetovnega prvenstva pospremil s stisnjeno pestjo in širokim nasmehom. Glas iz množice pred tekmo je imel popolnoma prav. Ob takšnem vzdušju in navijanju nas Nemci nikakor niso mogli premagati. Rajanje se ni končalo z zadnjo točko tretjega seta, navdušene navijače so po tekmi dolgo v noč zabavali še fantje zasedbe Kokosy.