Petra je za mistra v Kopru izbrala strokovna komisija. Ob njem je bila za mis Kopra okronana Amela Čehić. Foto: Barbara Zajc
Petra je za mistra v Kopru izbrala strokovna komisija. Ob njem je bila za mis Kopra okronana Amela Čehić. Foto: Barbara Zajc
Peter Klinc
Peter glede lepote Slovenk pravi, da se na ulici najde veliko deklet, ki bi po videzu zlahka tekmovale z okronanimi misicami. Foto: Barbara Zajc
Ngo Tien Doan
SIngapurec Ngo Tien Doan bo decembra dobil naslednika, mistra international 2009.

Izhodov bo več in mislim, da bo najbolj zanimiv tisti, v katerem bomo predstavil vsak svojo državo v narodni noši.

Peter Klinc
Pogosto ga lahko vidite na oglasnih plakatih, tudi slovenskih podjetij. Foto: Barbara Zajc

Zelo pomembna je tudi zdrava prehrana, ki se je skušam držati, čeprav prijatelji pravijo, da sem prevelik gurman.

Peter Klinc
Vzornikov nima, svetovno znane manekene pozna samo na videz. Foto: Barbara Zajc

Temnolasi Peter se je z lento mistra Slovenije in hkrati tudi mistra Kopra okitil poleti, od takrat pa pridno obiskuje modne revije in hodi na snemanja. Decembra pa bo tri tedne preživel na Tajvanu, kjer se bo v konkurenci približno 70 izklesanih lepotcev boril za naslov mistra international.

Lani je sicer ta naslov pripadel 25-letnemu Singapurcu Ngoju Tienu Doanu, slovenske barve pa je zastopal Erik Ferfolja, Primorec, znan tudi kot glasbenik, maneken in "piarovec" ter tudi letošnji lastnik licence za omenjeno tekmovanje.

Več o svetovnem izboru, stanju manekenstva v Sloveniji in Petrovih pogledih na lepoto pa v spodnjem pogovoru.

Mister Slovenije za mister international 2009 ste postali julija, decembra pa se odpravljate na svetovni izbor na Tajvan. Kaj veste o tem tekmovanju, kakšna bo konkurenca, se boste predstavili v različnih izhodih?
O samem tekmovanju in organizaciji največ izvem od lastnika licence Erika Ferfolje, ki ima izkušnje iz prejšnjih let. Kolikor vem, se organizatorji tudi letos zelo trudijo okoli tekmovanja. V zadnjih mesecih imajo kar nekaj težav s posledicami naravnih nesreč, zaradi česar je bil predviden datum nekoliko prestavljen. O konkurenci ne vem veliko. Vem, da naj bi bilo okoli sedemdeset predstavnikov različnih držav. Teh ne bi poimenoval konkurenca, saj izbor jemljem bolj kot prijetno izkušnjo, in ne kot tek movanje. Izhodov bo več, in mislim, da bo najzanimivejši tisti, v katerem bomo predstavili vsak svojo državo v narodni noši.

Kaj vse se na takšnem tekmovanju ocenjuje?
Žal nimam izkušenj, ker sem se prvič prijavil na lepotno tekmovanje. Poleg videza, ki ga ocenjujejo, pa mislim, da je zelo pomemben nastop na odru. Zdi se mi, da si člani žirije neko okvirno oceno naredijo že v tednih pred samim dogodkom, ko se predstavniki oziroma tekmovalci pripravljajo na samem kraju izbora.

Nedavno ste dejali, da se boste na svetovnem izboru predstavili v Murinih oblačilih. Glede na stanje v tem podjetju me zanima, ali to se drži ali je prišlo do kakšnih sprememb glede oblek?
To vsekakor drži! Znamke Energie, Pepe Jeans, Deichmann in seveda Mura me bodo spre mljale na svetovnem izboru. Sama predstavitev bo v enem izmed izhodov, kjer se bomo predstavili v večernih oblekah - in v Murinih se počutim zelo dobro. Zato ne vidim razloga za spremembe. Glede stanja v podjetju, ki je razlog za vaš dvom, pa upam na najboljše. Vsekakor sem počaščen, da me v dani situaciji podpirajo in verjamejo v moj uspeh.

Kako resno se sicer ukvarjate z manekenstvom? Se lahko v Sloveniji preživljate s tem?
Jemljem ga bolj kot neke vrste konjiček, sprostitev in zabavo. Z manekenstvom se sicer ukvarjam že od petega leta. Sam si ne predstavljam, da bi lahko samo od tega dela živel. Razmere pri nas bi ocenil kot zelo dobro študentsko delo.

Kakšna je konkurenca med moškimi modeli v Sloveniji? Je dela premalo za vse?
Dela je toliko, kolikor je velik trg. Ta je pri nas majhen. Kot sem že dejal, manekenstva ne jemljem kot glavni vir zaslužka, zato tudi konkurence ne dojemam tako, kot bi jo lahko sicer. Vzdušje ob takem delu je po navadi sproščujoče in zabavno, kar je tudi prav. Samo delo pa opravimo kar se da profesionalno, in če je naročnik zadovoljen, imaš skoraj zagotovljeno delo tudi v prihodnje.

Menite, da ima delo manekena v Sloveniji negativen prizvok, v smislu, "ta pa zagotovo ne zna ničesar drugega, če je maneken"?
Tega mnenja nisem nikoli občutil in lahko povem, da imam pri samem delu veliko več pozitivnih izkušenj kot negativnih.

Pri nas je veliko lepotnih izborov za dekleta. Katera slovenska misica je najbolj po vašem okusu? Kaj pa znana Slovenka, ki se ne ukvarja z manekenstvom?
Ker ne rad izpostavljam imena, bom dejal, da je bilo kar nekaj misic na različnih tekmovanjih po mojem okusu in prav tako je pri znanih manekenkah. Se pa vedno najdejo lepotice na "ulici", ki bi jim z lahkoto konkurirale.

Katerega svetovno znanega manekena najbolj občudujete?
Jih niti ne občudujem in v njih ne vidim vzornikov, ne vem njihovih imen, jih poznam samo na videz. Se pa večkrat ustavim pri kakšnem tiskanem oglasu svetovno znanih proizvajalcev, kjer se ti modeli pojavljajo, in jih bolj podrobno pogledam s fotografskega vidika.

Ste tudi študent fotografije. Ali zato drugače dojemate lepoto, bolj kot fotogeničnost?
Pri samem delu zagotovo, saj je ta fotogeničnost pri modni fotografiji tudi eden izmed zelo pomembnih delov, ki na koncu sestavljajo tako imenovani popoln izdelek, ki sicer po mnenju nekaterih izkušenih fotografov ne obstaja.

Vprašanje, brez katerega ne gre: kako skrbite za svoje telo? Vam ta skrb kdaj postane tudi breme?
Tudi šport me spremlja od malega. Po prenehanju aktivnega igranja rokometa, ki je trajalo več kot deset let, se še vedno z veseljem ukvarjam z različnimi športi. Večkrat na teden s prijatelji igramo košarko, obiskujem fitnes, med poletnimi dnevi pa je športnih aktivnosti še toliko več. Zelo pomembna je tudi zdrava prehrana, ki se je skušam držati, čeprav prijatelji pravijo, da sem prevelik gurman. Zdravega načina prehranjevanja se ne poslužujem zaradi manekenstva, ampak bolj zaradi zdravja samega. Niti ni skrb niti breme, je bolj neka potreba ali skoraj odvisnost po gibanju, ki sem se jo navadil in mi zelo ustreza.

Izhodov bo več in mislim, da bo najbolj zanimiv tisti, v katerem bomo predstavil vsak svojo državo v narodni noši.

Zelo pomembna je tudi zdrava prehrana, ki se je skušam držati, čeprav prijatelji pravijo, da sem prevelik gurman.