Predsednik republike, novopečeni abraham. Foto: BoBo
Predsednik republike, novopečeni abraham. Foto: BoBo
Borut Pahor, zimzeleni politični veteran

Politik in predan športnik se je rodil 2. novembra 1963 v postojnski porodnišnici. Do študija politologije v Ljubljani je živel v Šempetru pri Gorici. Študij je končal brez ponavljanj in kot eden najboljših študentov v letniku dobil priložnost, da ga nadaljuje v Združenih državah Amerike, a je na povabilo Milana Kučana pri 26 letih vstopil v visoko politiko kot najmlajši član Centralnega komiteja zveze komunistov in njegovega predsedstva.

Vabljeni k ogledu fotogalerije o okroglih obletnicah znanih Slovencev v letu 2013.

V svoji politični karieri je bil poslanec, predsednik državnega zbora, premier, evropski poslanec, od leta 2012 pa je predsednik države. V prostem času je zagnan športnik. V javnosti je postal znan tudi po svojem slogu oblačenja. Leta 1998 je celo prejel strokovnega viktorja za najbolj elegantno oblečeno medijsko osebnost v letu 1997.

Posebno pozornost posveča maratonu (med drugim je v preteklosti sodeloval na Ljubljanskem maratonu in Maratonu treh src), kolesarstvu in plavanju. Je tudi ljubitelj glasbe. Z odvetnico Tanjo Pečar ima sina Luka, s katerim se pogosto pojavlja v javnosti ob najrazličnejših športnih dogodkih.

Ko so ga mediji preteklo leto spraševali o prihajajoči okrogli obletnici, je Pahor poudarjal, da za abrahama ne bo pripravil zabave, ker v tem ne vidi smisla.

Njegova najljubša skladba je My Way Franka Sinatre, zato jo spodaj prilagamo. Miren mandat voščimo, čeprav bo v vseprisotni krizi nekoliko težka ...

Borut Pahor, zimzeleni politični veteran