Festival Lent letos praznuje že 20. obletnico. Foto: RTV SLO
Festival Lent letos praznuje že 20. obletnico. Foto: RTV SLO
Festival Lent 2011
Festival Lent vsako leto pritegne več sto tisoč obiskovalcev. Foto: Organizator
Začelo se je "lentanje"

V petek zvečer se je začel festival, ki letos praznuje že 20. obletnico, obiskovalce pa bo zabaval več kot dva tedna.

1.200 dogodkov bo razpršenih po skoraj 40 prizoriščih po vsem mestu, festival pa bo ponujal dobesedno vse: delavnice in koncerte za otroke, ulično gledališče v središču mesta, stand-up komedijo, priljubljen Folkart s folklorniki z vsega sveta, športne dogodke ter seveda številne odmevne koncerte domačih in tujih glasbenikov.

Za uvod so pripravili veliki večerni koncert Indexov in prijateljev na plavajočem odru na Dravi, v priloženem videoposnetku si lahko ogledate Dnevnikovo reportažo pred odprtjem, spodaj pa si preberete pogovor z Borisom Črničem, tiskovnim predstavnikom Narodnega doma Maribor, ki je organizator festivala.


Lent letos poteka že 20. leto zapored. Kako se spominjate prvega festivala?
Na Festivalu Lent leta 1993 je bilo okoli 40 prireditev, danes pa je v drugem delu festivala skoraj toliko prireditev dnevno na sedmih prizoriščih (danes imamo več stalnih odrov in več kot 30 prizorišč). Organizator (Narodni dom Maribor) pa je imel željo in vizijo organizirati festival, ki bo zapisan na zemljevidu festivalov ne samo v Sloveniji, temveč tudi širše.

Ob 20-letnici festivala pripravljate posebno projekcijo, ki bo na Narodni dom narisala tisoče slik. Za kaj pravzaprav gre?
Gre za tehnologijo projekcije na velike površine, kjer se bomo poskušali na atraktiven način sprehoditi skozi 20 let festivala. Projicirane slike bodo odsevale edinstveno zgodbo razvoja našega festivala. Slike in video bodo spremljali zvočni učinke in glasba, ki je zaznamovala zadnji dve desetletji našega druženja na Lentu.

Prav tako pripravljate ob 20. obletnici poseben nastop. Kaj se bo dogajalo?
Posebnega nastopa ob 20-letnici ne bo – samo zgornja projekcija!

Koga bi morda izpostavili kot letošnja največja imena festivala?
Glavni oder:
3. 7.: MACY GRAY
2. 7.: JAMAICAN LEGENDS
7. 7.: LUCKY PETERSON
Jazzlent:
1. 7.: JOHN SCOFIELD HOLLOWBODY BAND
28. 6.: ERIK TRUFFAZ QUARTET
7. 7.: THE SKATALITES
Večerov oder
22. 6.: SKINDRED
24. 6.: KIRIL
29. 6.: TITO AND TARANTULA
4. 7.: !DELADAP
Špeglcelt
22. 6.: DAN D »unplugged«
24. 6.: VLATKO STEFANOVSKI TRIO
Oder Rotovž
29.6.: UBEŽNICI – premiera

Kaj vas vodi pri izboru nastopajočih?
Izbor naj bi bil kombinacija dobre cene nastopajočega in visoke kakovosti. Na festival poskušamo pripeljati čim več žanrsko različne glasbe in izvajalce, ki jih običajno obiskovalci nimajo priložnosti slišati.

Koliko obiskovalcev pričakujete?
Ker je Maribor Evropska prestolnica kulture, računamo na še večji obisk kot lani, ko smo število obiskovalcev ocenili na nekje okoli 600.000. Vsekakor pa je obisk odvisen tudi od vremena, saj ima Festival Lent večino prizorišč na prostem.

Ste imeli pri organizaciji kakšne večje težave? Nekaj naj bi jih imeli z republiškim zavodom za varstvo narave ...
Pri sami organizacije se vsekakor srečujemo z težavami, vendar je ekipa strokovna in izkušena, tako da jih tekoče odpravljamo. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (OE Maribor) pa nam za zdaj kljub pozitivnemu mnenju MOM-a še ni izdal dovoljenja za program v mestnem parku – gre za eno največjih pridobitev v zadnjih letih festivala –, program namenjen otrokom in mladostnikom (predstave vseh vrst, koncerti, ogromno število izobraževalnih delavnic …), ki ima ogromno podporo med obiskovalci.

Kako (z vlakom, avtomobilom ...) in kdaj naj se obiskovalci iz drugih krajev Slovenije odpravijo na pot, če hočejo Lent obiskati za eno popoldne in kako je poskrbljeno za tiste, ki želijo v Mariboru prenočiti?
To vprašanje pa žal ni zame!

Začelo se je "lentanje"