Album za promocijo Slovenije se je Mirela odločila ustvariti na lastno željo, saj je pomemben del poslanstva mis universe tudi predstavitev države, iz katere prihaja, sama pa bi to rada naredila na bolj oseben in zanimiv način. V ta namen je zbrala kar največ fotografij slovenskih krajev in znamenitosti. Foto: Delo Revije, d. d.
Album za promocijo Slovenije se je Mirela odločila ustvariti na lastno željo, saj je pomemben del poslanstva mis universe tudi predstavitev države, iz katere prihaja, sama pa bi to rada naredila na bolj oseben in zanimiv način. V ta namen je zbrala kar največ fotografij slovenskih krajev in znamenitosti. Foto: Delo Revije, d. d.
Letos nacionalno darilo mis universe sestavljajo izdelki iz medu. Foto: Delo Revije, d. d.
Kremna rezina
Mirela pa od slaščic ne prisega le na medenjake. Na vprašanje, katera izmed fotografij v albumu ji je najbolj pri srcu, je odgovorila: 'Zbrala sem same bisere, zato se je zares težko odločiti, kateri je najlepši. Je pa med mojimi najljubšimi kraji zagotovo Bled, najverjetneje tudi zato, ker je to kraj, kamor sva s fantom odšla na prvi zmenek. In na najboljšo kremno rezino na svetu!' Foto: MMC RTV SLO

Mirelini medenjaki so pripravljenimi po starem slovenskem receptu, ki ga je oplemenitila še z dodatki po svojem okusu. Recept je preprost, še pomembneje pa je, da so medenjaki, pripravljeni po njem, kar najbolj okusni, pa tudi zdravi. Skupaj z medenjaki bo recept v znak slovenske gostoljubnosti podarila vsaki od tekmic.

Mirela rada kuha in peče
Zamisel za medenjake se je rodila iz Mirelinega veselja nad kuhanjem in pečenjem ter želje, da sotekmovalke obdari z nečim bolj osebnim in hkrati značilno slovenskim, poleg tega pa se je odlično povezala tudi z zgodbo nacionalnega darila.

Letos jo pripovedujejo različni izdelki iz medu ali povezanimi z njim – od različnih lončkov izbranih vrst medu, sadja in orehov v medu do nepogrešljive medice in panjske končnice z zgodbo za srečo.

Recept za medenjake "a la Mirela"
30 dag medu (najboljši je gozdni ali smrekov)
20 dag masla
15 dag rjavega sladkorja
2 jajci
50 dag polnozrnate moke
25 dag bele moke (lahko je tudi polnozrnata)
20 dag sesekljanih orehov
10 dag sesekljanih kandiranih pomarančnih in limoninih lupinic
mešanica dišav za medeno pecivo (cimet, klinčki, kardamom, poper, ingver), če jih nimamo, vzamemo za noževo konico mletih klinčkov in cimeta
1 žlička sode bikarbone

Med damo v kozico in segrejemo na 50 stopinj Celzija, zamešamo vanj maslo in nato še
sladkor ter jajca (ko se masa dovolj ohladi). Preostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, še bolje čez noč.

Oblikujemo ga po želji (kroglice, paličice ipd.), pečemo približno 15 minut na 180 stopinj Celzija. Medenjake oblikujemo v majhne kroglice v velikosti lešnika do oreha, saj med peko narastejo. Pečemo jih približno 15 minut na 180 stopinj Celzija. Še tople pomočimo v sladkorni led (1 beljak z 200 do 250 g sladkorja v prahu). Najboljši so stari dva do tri dni. Dober tek!

Recept je povzet po tradicionalni slovenski kuharici in oplemeniten s sestavinami po okusu Mirele Korać.