Stari in mladi ljubitelji rocka so se zbrali v vasici s 322 prebivalci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stari in mladi ljubitelji rocka so se zbrali v vasici s 322 prebivalci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
DJ Riki
DJ Riki, ki vrti le rock, je že tradicionalno povezoval prireditev od začetka do konca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mick Box
Kitarist Mick Box je edini član prvotne zasedbe Uriah Heep. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uriah Heep
Najbolj predani oboževalci so na avtograme Uriah Heep čakali že uro pred koncertom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uriah Heep
Uriah Heep so navduševali predvsem nekoliko starejše občinstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uriah Heep
Rock Batuje je doživel svojo enajsto izdajo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zasedba, ki se je med nesmrtne zapisala z uspešnicami Lady In Black, Wizard, Easy Livin', Free Me, Gypsy, Look At Yourself in drugimi, je v štirih desetletjih delovanja prodala več kot 40 milijonov plošč po celem svetu in zaznamovala svetovno rockovsko glasbeno sceno v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kot je v intervjuju za MMC povedal eden od organizatorjev Jan Zelinšček, so imeli nemalo težav, da so jih spravili v zakotno vas: "Pomembno je le, da steče energija med nami in občinstvom."
Na koncu so bili Uriah Heep nad vasico navdušeni, pred koncertom pa je kitarist zasedbe Mick Box dejal: "Igramo na velikih in majhnih koncertih. 500, 5000, 50.000 ljudi – številka ni pomembna. Včasih igramo na res velikem in dobrem koncertu, a ker se človek na njem kar izgubi, to ni nujno bolje kot takšna manjša prireditev. Pomembno je le, da steče energija med nami in občinstvom. Upam, da se bo to zgodilo tudi danes. In da ne bo dežja."

Obe želji sta se mu izpolnili, je pa res, da so navdušili predvsem nekoliko starejšo generacijo. Stari rockerji so na odru pokali od energije, Box, edini član, ki je v skupini od začetka, je razložil, da jim uspeva zaradi strasti: "Obdržali smo strast do glasbe, zato nam gre dobro, zato nas ljudje poslušajo. Veliko potujemo, in ker nimamo plašnic pred očmi, veliko vidimo in izkusimo. To nas navdihuje. Člani so se res zamenjali, a smo obdržali prvotni slog in zvok. Na odru vedno uživamo in občinstvo to čuti."

Uriah Heep navdušili predvsem starejše občinstvo
Predvsem so jih začutili nekoliko starejši, predani oboževalci, tisti, ki so prišli uro pred koncertom in v vrsti čakali, da podpišejo njihove vinilke. Uriah Heep so 1500-glavo občinstvo navduševali predvsem s svojim starimi večnimi uspešnicami, ki jih po besedah Micka Boxa vedno vključijo v repertoar: "Zelo težko je narediti seznam pesmi za koncert, a nekatere so pač popularne povsod in nekaj tistih vključimo vedno, na primer Lady In Black, Easy Livin', Gypsy. Te so vedno prave. In vsaj nekaj jih vedno odigramo, saj ljudje pridejo zaradi njih."
Rock Batuje vrhunec poletja za leglo rokenrola
Rock Batuje je v 12 letih svojega obstoja prerasel v enega največjih in najbolj množično obiskanih glasbenih dogodkov v Vipavski dolini. "Prepoznavnost dogodka iz leto v leto raste, še posebej letos, ker smo prireditev oglaševali po vseh sosednjih državah, s plakati in z letaki pa smo pokrili pol Slovenije," pripoveduje eden od zagnanih organizatorjev, ki so se v organizacijo podali prostovoljno. Zelinšček dodaja: "Letos je za občinstvo malo drugačen dogodek, saj so Uriah Heep bolj zanimivi za starejše generacije, mlajši pa se pridejo zabavat ne glede na ponujeni izbor nastopajočih."
In res je Batuje preplavila generacijsko mešana množica, norelo je mlado in staro, po podatkih organizatorjev je prišlo približno 1500 obiskovalcev. Verjetno je bila tam tudi večina vaščanov, saj skoraj polovica vasi pomaga pri organizaciji dogodka: "Domačini s to prireditvijo dihajo že vsa leta, saj prostovoljno pomaga več kot 100 vaščanov v starostnem razponu od 12 do 70 let."
Da je Rock Batuje nuja za majhno vasico, meni tudi stalnica dogodka DJ Riki, ki je znan po tem, da vrti le rock. Že tradicionalno je prireditev začel in jo ob četrti uri zjutraj tudi končal: "Razpoloženje je iz uro v uro boljše. Tukajšnji domačini smo sami rockerji, smo v nekakšnem leglu rokenrola. Zato mislim, da je Rock Batuje vrhunec za to majhno vas s 50, 60 hišami. Lani dogodka ni bilo, pa je bilo kar malo dolgčas."
Rock Batuje kot možnost za lokalne skupine
Da je koncertni rokenrol postal nekakšna nuja poletnega dogajanja majhne vipavske vasi, se strinja tudi domačin Aleš Pelhan, pevec zasedbe Pelhan, ki je bila predskupina rockerskih velikanov Uriah Heep.

"To je tradicionalni dogodek velikega pomena za Batuje tudi zato, ker moramo za ta dogodek stopiti skupaj in ga organizirati. Letos je dogodek obarvan 'starorockovsko', razpoloženje je odlično, mi pa smo počaščeni, da smo predskupina legendarne zasedbe Uriah Heep." Pelhan je še pojasnil, da so festival prvotno organizirali zaradi potrebe lokalnih skupin, da se predstavijo in nekje nastopajo.
Mlado in staro je norelo do zore
Po Uriah Heep je bila vas res dobro ogreta za nastop zasedb Bohem in Hevanix, ki sta Batuje zabavali po polnoči. "Pelhan in HeaveniX sodita v kontekst Uriah Heep s svojimi priredbami, Bohem pa malo izstopajo, toda pokrijejo občinstvo, ki ga drugače ne bi zanimal le prihod Uriah Heep," je njihov nastop komentiral Zelinšček.

In res se zdi, da so z Bohemi na svoj račun prišli tudi predstavniki mlajše generacije, ki so s kozarci piva za dva evra in pol vztrajali do jutra in potrdili, da je mirna vasica resnično, vsaj za eno noč, majhen rockerski raj in da Zelinščkova trditev o Batujcih drži: "V prvi vrsti smo rockerji po duši in pri nas kaj drugega kot to ne pride v poštev."