Nastop na Emi? 'Res ne vem. Včasim smo v skupini rekli: Na Emo pa ne.' Morda pa bi šli če bi verjeli v pesem,' je dejal Ferenc. Foto: MMC RTV SLO
Nastop na Emi? 'Res ne vem. Včasim smo v skupini rekli: Na Emo pa ne.' Morda pa bi šli če bi verjeli v pesem,' je dejal Ferenc. Foto: MMC RTV SLO
Prifarski muzikanti
Prifarski muzikanti prihajajo iz Kostela. Foto: Stane Sršen

Zasedba Prifarski muzikanti, ki prihaja s Kostelskega, ki se ima za svojo "pokrajino", prihodnji teden (15. in 16. decembra) v Gallusovi dvorani v Ljubljani pripravlja dva koncerta v čast Milanu Ferležu - Žajfku, avtorju številnih lepih melodij, ki so zmagale na različnih festivalih, in dolgoletnemu kitaristu Revijskega orkestra RTV Slovenija. Na koncertu se jim bodo pridružili številni priznani glasbeniki, kot so Oto Pestner, Moni Kovačič, Ivo Mojzer, Alfi Nipič, Anika Horvat, Boris Kopitar, Branka Kraner in drugi.

TUKAJ lahko preberete celotni klepet z Mitjo Ferencem

Zasedba, ki je lani zmagala tudi na Slovenski popevki, ima sicer malo časa za nastope, saj je Ferenc profesor zgodovine na FIlozofski fakulteti v Ljubljani, v svojih vrstah pa imajo tudi župana Kostela.

Ljubezen iz srednješolskih dni
So zato najvplivnejša skupina v Sloveniji, je zanimalo enega izmed sodelujočih v MMC-jevi spletni klepetalnici? "Ha ha, kakšen vpliv neki. Velikokrat je to za naše glasbeno delo ovira," je dejal Ferenc, ki se je že v študentskih letih bolj resno ukvarjal z glasbo. "Potem je prišla na vrsto zgodovina, v zadnjih 15 letih pa mi je glasba umik iz resnega, zgodovinarskega sveta." Sam meni, da bi se lahko po glasbi morda lahko primerjali z Zlatimi muzikanti.

V glasbi nima časa uživati
Kakšno glasbo sam rad posluša? "Vas bom razočaral. Ob obveznostih na fakulteti, predstojništvu na oddelku za zgodovino, raziskovanju naše polpretekle zgodovine na terenu nimam prav nobenega časa, da bi se lahko usedel in v miru poslušal glasbo. V avtu pa sem obsojen na na spremljanje poročil. Škoda," je odgovoril Ferenc, ki bo tako kot drugi "prifarci" novo leto preživel v družinskem in prijateljskem krogu.

Ferenc se sicer občasno pojavi tudi v rumenih medijih, in to zaradi zveze z voditeljico televizijske oddaje Odmevi Rosvito Pesek. Kako se dopolnjujeta? "Oba sva najbolj kritična do dela drugega. Rosvita je na naših nastopih kritično oko, sam pa seciram Odmeve do onemoglosti. Drugače pa sva oba v zgodovinski stroki, saj je tudi Rosvita doktorica znanosti," pravi Ferenc, ki je dodal, da skupina veliko upošteva tudi Rosvitine predloge glede modnega videza skupine.