Po koncu konference je predsednik društva Stanislav Menart vsem navzočim ponudil pražen krompir. Foto: MMC RTV SLO
Po koncu konference je predsednik društva Stanislav Menart vsem navzočim ponudil pražen krompir. Foto: MMC RTV SLO
Za nekatere je krompir preprosto samo krompir, za druge pa je predmet občudovanja in oboževanja. Foto: EPA
Predsednik društva o praženem krompirju

Predsednik "krompirjevcev" Stanislav Menart je na novinarski konferenci dejal, da bo to najverjetneje prvi tovrstni spomenik na svetu, kar posledično pomeni, da bi lahko dobil svoje mesto v Guinnessovi knjigi rekordov. "Sicer nekaj podobnega pripravljajo tudi sosedje Hrvati in Islandci, vendar upam, da nas ne bodo prehiteli," je dejal Menart.

Slavnostno odkritje spomenika v čast rjavemu zlatu, kot krompir imenujejo člani društva, bo 25. maja v Šenčurju pri Kranju. O izgledu spomenika, ki ga je izdelal akademski kipar Janez Pirnat, navzoči na konferenci še niso želeli govoriti, vendar pa obljubljajo, da bo maja v Šenčurju pestro, seveda pa ne bo manjkal pražen krompir s prilogami (to so za člane društva različne vrste mesa).

Predsednik društva rad pripravi krompir
Predsednik Stane Menart je za MMC dejal, da vsekakor zna pripraviti pražen krompir. "Zame je dober manj masten krompir, pa malce bolj soljen, čeprav temu stroka nasprotuje," je dejal Menart, ki pražen krompir je večkrat na teden.

Pražen krompir kot samostojna jed
Krompirjevci, kot se lahko poimenuje člane društva, si prizadevajo, da bi bil pražen krompir samostojna jed, kar jim tudi že uspeva. Predsednik je za MMC povedal, da imamo v Sloveniji že kar nekaj lokalov, kjer strežejo pražen krompir kot tak.

Krompir vsaj enkrat na teden
Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi ima 1424 članov, trenutno dejavnih je 848. Člani se morajo držati posebnega statuta, in sicer morajo vsaj enkrat tedensko v družbi vsaj treh ljudi na javnem kraju jesti pražen krompir, v društvu ne smejo govoriti o politiki ali poslu, ker smo pred krompirjem vsi enaki, z namenom promocije se morajo udeleževati različnih dogodkov. Pražen krompir pa ima tudi himno, katere besedilo je napisal Dušan Velkavrh, uglasbil pa jo je Mojmir Sepe.

Društvo ima v lasti njivo
Zanimivo je še, da imajo člani društva svojo njivo, na kateri pridelujejo krompir. V Sloveniji imamo kar 132 poimenovanj za krompir, zbranih pa že več kot 160 receptov, ki jih lahko preizkusite tudi na svetovnih festivalih praženega krompirja, ki ga organizirajo prav člani slovenskega društva. Podobna društva imajo tudi v skoraj 30 državah sveta. Generalna skupščina ZN-a pa je letošnje leto razglasila za svetovno leto krompirja. Priznane so vse vrste priprave, razen ocvrtega - pomfrija.

A. M.

Predsednik društva o praženem krompirju